Rendőrségi célfotó bérautóval – ki fizeti a bírságot?

Vajon miért nyomjuk sokkal lazábban a gázpedált bérautóban ülve, mint saját kocsit vezetve? Talán azt hisszük, hogy az autóbérlés eltünteti a felelősséget és úgysem nekünk kell kifizetni a gyorshajtásért járó bírságokat. Rossz hír, hogy nem így van, a bírságcsekkek bérautóban ülve is utolérnek!

 

Az autóbérlésre legtöbbször egészen máshogy tekintünk, mintha a saját autónkat vezetnénk. Ez mintha egy másik világ lenne, ahol nem is érvényesek ugyanazok a szabályok. Bérautóban ülve a járművezetők hajlamosabbak lazábban kezelni a sebességhatárokat és más előírásokat. Sokan úgy érzik, hogy mivel az autó nem az ő nevükön van, ezért a hatóságok sem fogják megtalálni őket probléma esetén. A valóság persze éppen ennek az ellenkezője, mint később látni fogjuk.

 

Gyorshajtás bérelt autóval

A gyorshajtás Magyarországon az úgynevezett objektív felelősség körébe tartozik. Ez azt jelenti, hogy a rendőrség nem keresi, hogy ki vezette az autót, hanem automatikusan az üzemben tartó nevére postázzák a bírságcsekkeket.

 

Az autóbérlők egy része valóban szeretne elmenekülni a bírságok megfizetése elől. Úgy gondolják, hogy az objektív felelősség elve miatt a közigazgatási bírság úgyis az autókölcsönzőhöz fut be, de nem most, hanem majd úgy 2-3 hét múlva. Addigra ők már messze lesznek, kauciót nem kell fizetni, bottal üthetjük a nyomukat. A bírságot meg majd lenyeli helyettük valaki. Hát nem így van.

 

Hiába az objektív felelősség, a tulajdonos, vagy az üzemben tartó ki is tudja menteni magát a büntetés alól. Ehhez nem kell más, mint hitelt érdemlően bizonyítania kell, hogy a kérdéses időben nem ő vezette az autót.

 

Ki vezette a bérelt autót?

Autóbérlés során a gyorsan hajtó sofőr tehát hiába próbálja menteni magát. A rendőrség valóban az autókölcsönzőnél jelentkezik először, ám a kocsi bérleti szerződése pontosan megmutatja, hogy kinek a kezelésben volt a jármű a célfotó készítésekor. S mivel a bérleti szerződések azt is pontosan meghatározzák, hogy ki vezetheti az autót, a bérlő azzal sem takarózhat, hogy a kérdéses időben másnak engedte át a volánt. A bírságolási folyamat így egy kicsit lassabban megy, de biztosak lehetünk benne, hogy a rendőrség végül minden esetben el fog jutni a tényleges gyorshajtóig.

 

A külföldi sofőrt is utoléri a hatóság

A gyorshajtásért járó közlekedési bírságot akkor sem lehet megúszni, ha a sofőr nem magyar állampolgár, s csak pár napos látogatását szolgálta az autóbérlés Budapesten. Magyarország tagja annak a nemzetközi együttműködésnek, mely alapján a hatóságok hozzáférnek egymás adatbázisaihoz. Korábban ügyészségi jóváhagyás kellett ahhoz, hogy az adatokat a másik ország hatóságai megkaphassák. Ez 2015-től jelentősen egyszerűsödött, hiszen gyakorlatilag 32 ország lát bele bármelyik másik adatbázisába és tudja lekérdezni egy-egy vétkes autós adatait.

 

Ha egy külföldi állampolgár közlekedési szabálysértést követ el Magyarországon, akkor tehát hamarosan otthoni címére érkezik meg a bírságról szóló csekk. Azt fontos tudni, hogy az eljárás rendjét, a fellebbezést, vagy a befizetés elmulasztásának a következményeit ilyenkor nem a magyar, hanem a másik ország szabályai határozzák meg.

 

Fontos tehát, hogy autóbérlés sorén is mindig körültekintően tartsuk be a közlekedési szabályokat, kiemelkedően ügyeljünk például a gyorshajtás elkerülésére. A bírságcsekk így is, úgy is megérkezik, nem érdemes kockáztatni!

Fel az oldal tetejére
Olcsó Autóbérlés Magyarországon Google+

Olcsó Autóbérlés kulcsszófelhő

bérautó Ferihegy, autóbérlés Ferihegy, bérautó Ferihegy, bérautó Budapest, autókölcsönzés, autókölcsönzés Budapest, autóbérlés Budapest, autókölcsönzés Budapest, kisbuszbérlés, bérautó Budapest, autóbérlés Ferihegy, autókölcsönző, autókölcsönzés Budapest, autókölcsönzés Budapest, autókölcsönzés Ferihegy, autóbérlés Budapest, autóbérlés Budapest, bérautó Budapest, , autókölcsönzés Ferihegy, bérautó Budapest, autókölcsönzés Budapest, bérautó Budapest, kisbuszbérlés, olcsó autóbérlés kaució nélkül, autókölcsönzés, olcsó autóbérlés, autókölcsönző, bérautó Budapest, bérautó Budapest, bérautó Budapest,