olcsoberauto.hu
+36 70 555 55 44
1 | 2 |

5 megdöbbentő dolog, amit autóvezetés közben teszel

5 megdöbbentő dolog, amit autóvezetés közben teszel

A lámpa, az előtted, vagy melletted levő autók, a sebességük, a kormányzás, a zene, a táblák: ezekre egyszerre kell figyelned a balesetmentes vezetéshez. Közlekedésbiztonsági szakemberek szerint, ha körülbelül 50 kilométeres sebességgel mész az autóddal akkor másodpercenként 14-21 olyan inger ér amiket észlelned kell, és fel kell dolgoznia az agyadnak, majd ezek alapján azonnali (jó) döntéseket kell hoznod. Ez nehéz, és ebbe még nem számoltuk bele micsoda hülyeségeket tesznek az emberek vezetés közben. Összeszedtük az 5 legmegdöbbentőbbet.


80%

Mielőtt tovább olvasol, egy fontos adat: az amerikai balesetek több mint 80%-a (hazánkban a 77-78%) az autót vezető figyelmetlenségéből következik be. Nem az autó romlik el. Nem válik irányíthatatlanná, nem egy daru dől rá, hanem figyelmetlen volt a sofőr vagy – és ez a rosszabb – valami olyasmit tett, ami elvonta a figyelmét a vezetésről. Összeszedtük az 5 legnagyobb baromságot, amit vezetés közben csinálnak az emberek.

 

Evés

Órák óta ülsz az autóban, ide oda szaladgálsz (vagy éppen egyenes, unalmas úton vezetsz) és megéhezel. Minek szállnál ki a kocsiból, tudsz te vezetni, menet közben is be tudsz kapni egy szendvicset, igaz? Felejtsd el. Nem pszichológiai blogot írunk, ezért nem mondjuk el, mi történik akkor, amikor az öledbe öntöd a forró teát, vagy miért nyúlsz automatikusan le, egy éppen a földre eső kecsöpös sült krumpliért, miközben százzal mész, de tudd, hogy az életeddel (vagy máséval) játszol, mert ezek a mozdulatok automatikusak, és egyetlen pillanat alatt okozhatnak nagy bajt.

Máshol a kocsiban evést komolyan büntetik: egy kanadai rendőr 45 mérföldön keresztül követett (ez majdnem 70 km) egy sofőrt, aki ezalatt megevett egy egész grillcsirkét. Igen, krumplival, üdítővel. Letartóztatták. Ahogy azt a BMW sofőrt is, aki egyenesen belerongyolt 4 parkoló autóba, miután megkajált, és éppen a morzsákat akarta lelökdösni a lába közül az ülésről, ezért nem figyelt eléggé. Egy másik sofőr az álló sorba szállt bele 70-el: amikor felépült, bevallotta, hogy a tűzforró kávéval öntötte le a legnemesebb testrészét, odakapott, azzal foglalkozott, és nem vette észre hogy előtte mindenki áll. Nem azért kérünk arra, hogy ha enni kell állj meg, mert féltjük a bérautóinkat: hanem azért mert téged féltünk. (És másokat)

 

Öltözködés

Tudjuk, hogy te még sosem öltöztél át autóban, de képzeld el, hogy vezetés közben veszed le magadról a kabátot. A kezed hátul, izegsz-mozogsz. Szerinted mennyire tudsz koncentrálni, kormányozni, gyorsítani lassítani abban a 10-20 másodpercben? De ugyanez a kérdés nőknél, akkor amikor a lapos cipőre kell cserélni a magassarkút. Ugye nem mondod, hogy nem tudsz megállni kettő percre? (Egyébként külföldön ez konkrétan közúti veszélyeztetés, és elképesztően nagy bírságot kapsz érte)

 

Hiszti, veszekedés

Teljesen mindegy, hogy a kocsid beépített hangszórójával, a hátul becsatolt gyerekkel, vagy a melletted ülő pároddal kiabálsz, veszekszel: több mint 60%-kal növeli a balesetek veszélyét, hiszen nem csak felfokozott idegállapotban vagy és kapkodsz, hanem nem a vezetésre figyelsz. Ilyenkor a bevezetőben említett 20 inger legalább fele nem ér el téged, és például simán átmész a piroson.

 

Kutyás vezetés

Értjük, hogy szuper képeket lehet készíteni a melletted ülő kutyáddal, sőt cuki ahogy kihajol az ablakon, meg azt is, hogy téged nem zavar ha odabújik vezetés közben: de 21%-kal növeli a baleset kockázatát a kutya a kocsiban. Akkor is ha semmit nem tesz, de gondolj abba bele, hogy hirtelen ugat egyet. Akkor is megijedsz, ha a te kutyád. A kutyát a csomagtartóban szállítsd, kérlek. (És egy érdekesség: ha a kutyád 50 kilós, és te ütközöl véletlen 50 kilométeres sebességgel akkor a kutyád úgy repül feléd, vagy az üveg felé, mintha egy 2700 kilós kővel dobnálak meg. Belehalsz.)

 

Make up

Áll előtted a sorban (rosszabb, ha halad) és a tükörben igazgatja a sminkjét. A baj az, hogy egy felmérés szerint minden 5. nő megteszi, és minden nő megtette már valamikor. Ha ilyet látsz egy dolgot tehetsz: menekülj. Amikor a nő vezetés közben sminkel az nagyjából háromszorosára növeli a balesetveszélyt. Ha telefonál, az csak 30%-kal.

Ugye te nem teszel ilyet az olcsó bérautónkban? Kattints, és szerezd meg a hozzád illőt. https://olcsoberauto.hu/autoberles-autokolcsonzes/berelheto-autoink

 

Valentin nap

Így lehet autód Valentin napra.

Elindult az olcsoberauto.hu játéka. Ebben kellene részt venned ahhoz, hogy esélyes legyél arra, hogy te kapd meg az autónkat Valentin napra. Úgy tudsz nyerni, ha a Facebookon feltett kérdésünkre válaszolsz, mert akkor veszel részt egy sorsoláson, aminek a győztese egy teljes napra megkapja tőlünk a Ford Focus kombit, azért, hogy megvalósíthassa az álomutazását. De mi is a kérdés, és hogy jön ide az álomutazás?

 

Hova utaznál, ha lenne 24 órád?

Amikor kitaláltuk a játékot arra gondoltunk, hogy szuper lenne, ha meg tudnánk valósítani az álmodat. Csakhogy nem tudjuk mi az. Ezért kérdezzük meg. Sok ötletünk volt, mígnem kitaláltuk, hogy azt adunk neked, amiből nekünk is a legkevesebb van: az időt. Adunk neked 24 órát, hogy oda utazz (Magyarországon belül) ahova szeretnél, a mi autónkkal. Ha akarsz, felugrasz a Várba, és esztek egy finomat. Ha megnéznéd a Balatont, akkor tedd azt: ülj be az autónkba, és induljatok neki. De felugorhatsz a Kékesre is, vagy elmehetsz megnézni a  szegedi dómot. Rád bízzuk, azt szeretnénk, hogy megvalósítsd az álmod. Ezért kérdezzük azt, hogy mit tennél. A győztesé a kocsink egy napra, de van egy feltételünk.

 

Az egyetlen feltétel a minimum 10 fotó

A győztesnek (aki lehet, hogy te vagy) minimum 10 fotót kell küldeni nekünk arról, hogy töltötte a napot. Ezek közül a fotók közül mi néhány darabot megosztunk a Facebookon (ezzel promózzuk magunkat, és téged is), ez az egyetlen feltételünk. (Szerintünk megéri)

Ha szeretnéd megnyerni egy napra a kocsinkat, akkor játssz velünk, és lehet, hogy te nyersz. Kattanj a  Facebook oldalunkra: https://www.facebook.com/OlcsoBerauto/?ref=br_rs

Autóbérlés azonnal

Sok autókölcsönző ki sem szolgálja az utcáról beeső ügyfeleket, csak előzetes foglalás alapján hajlandó bérautót biztosítani. Mások kifejezetten büntetik az alkalmi autókölcsönzőket, s akár az interneten megtalálható tarifák duplájáért adják ki a bérautót a foglalás nélkül érkező ügyfeleknek. Nálunk nincs hátrányos megkülönböztetés, akár előre foglalod az autót, akár ma délután döntesz úgy, hogy azonnal szükséged lenne egy kényelmes bérkocsira.

 

Az utas gyakran beleszeret az autókölcsönző weboldalán egy konkrét fotóba, ám csak remélheti, hogy a bérautó átvételekor is arra a járműre szól majd a szerződése. Az autóbérlési szerződés ugyanis az esetek többségében nem konkrét járműre szól, hanem kategóriára. Az ügyfél kiskocsit, vagy családi autót bérel, s azt a kategóriát kapja, amit megrendelt. Azt viszont senki nem garantálja, hogy ez pont az a modell és évjárat lesz, amit kinézett magának a neten. Ezzel számolni kell, de fogadjuk el, mert mindig az ügyfelek érdekében történik.

 

Az autókölcsönző ugyanis csak akkor ad ki újra és beérkezett autót, ha az kifogástalan állapotban van. Délelőtt időben behozzák a kocsit, délutánra már lenne is rá egy foglalás. Éppen időben vagyunk, csak át kell adni az új bérlőnek, igaz? – gondolhatnánk. Nem így van. Az autót ki kell takarítani, s nem árt egy alapos ellenőrzés sem. Ahhoz ragaszkodunk, hogy minden bérlőnk kifogástalan állapotban vehesse át az autót. Lehet, hogy csak ablakmosóval kell feltölteni, de az is lehet, hogy a műhelyben kell ellenőrizni rajta valamit. Mi legyen a sorban álló bérlővel? Álljon ott bérautó nélkül, míg be nem fejezzük az előző bérlő utáni karbantartásokat? Ez nem engedhető meg. Azért ragaszkodunk hozzá mi is, hogy az autókölcsönzés kitöltött foglalási űrlapja nem konkrét járműre, hanem kategóriára szóljon. Azt garantáljuk a kedves ügyfélnek, hogy a kiszemelttel pontosan megegyező kategóriájú és kifogástalan állapotú autót fog átvenni, amikor Budapestre megérkezik, vagy autós utazására készül.

 

Az utcáról beeső ügyfelek kiszolgálása még nehezebb feladat. Ha az autókölcsönző jól működik, akkor nem sok autója áll éppen bent a telephelyen. A hirtelen, előzetes megbeszélés nélkül érkező ügyfélnek így abból kell választania, amit éppen talál. Hiába utazna nagy családdal, lehet, hogy éppen csak a legkisebb kategóriából talál bent bérelhető autókat. Hiszen azt nem tehetjük meg, hogy mindig, minden kategóriából tartalékolunk a telephelyen. Nem vehetünk ki ennyi autót a napi körforgásból csak azért, hogy hátha érkezik valaki, aki nem tervezte meg előre az utazását. Egy dologra azonban biztosan számíthat, aki hirtelen utazna: valamilyen bérelhető autót biztosan találni fog.

 

Nálunk azzal sem fog találkozni egyetlen hirtelen érkező ügyfél sem, hogy az előzetes foglalás nélkül bérlők kétszeres bérleti díjakkal találják szembe magukat. A bérleti díj egységes, akár interneten foglalja le valaki az autóját, akár az utcáról lép be irodánkba bérelhető kocsit keresve a repülőtér közelében. Azt érezzük tisztességesnek, ha egységes tarifákkal szolgáljuk ki ügyfeleinket, s nem „büntetjük” a bejelentés nélkül érkezőket sem indokolatlanul magasabb díjakkal.

 

Akár előre foglal autót, akár hirtelen ötlettől vezérelve lép be hozzánk, egyben biztos lehet: ha utazni akar, autóval fog távozni a telepről!

Bérautóban ülve miért büntethet meg a rendőr?

Gyakoriak a véletlenszerű közúti ellenőrzések. A rendőrök ilyenkor nem csak a közlekedési szabályok megszegőire figyelnek, hanem az autók papírjait és az állapotukat is megvizsgálják. Kiszabhatnak-e a rendőrök az autó bérlőjére valamilyen büntetést a hiányos felszerelés, a nem megfelelő biztosítás vagy rossz műszaki állapot miatt?

 

A tervek szerint 2018-tól közúti ellenőrzés során a hatóságok már az autó teljes műszaki állapotát is vizsgálni fogják. A közúti ellenőröknek olyan képzettségük lesz, mint a vizsgabiztosoknak, s joguk is lesz ahhoz, hogy az autó műszaki állapotát felmérjék és a hiányosságokat megállapítsák.

 

Ahhoz ma sem kell külön jogosultság, hogy egy veszélyes autót a rendőrök kiszűrhessenek a forgalomból. A kopott gumi, a hibás fék, vagy más, jól látható, veszélyes műszaki állapot bármely közúti ellenőrzés során elég ahhoz, hogy ott helyben elvegyék a forgalmi engedélyt és megtiltsák a további közlekedést. Kérdés, hogy mi az, amiért az autó használója, a bérlő felel? Autóbérlés során mi miatt büntethetik meg az autókölcsönző jóhiszemű ügyfelét?

 

A bérelt autó műszaki állapota

 

A műszaki biztonságra vonatkozó szabályok betartására elsősorban az autók üzemben tartóinak kell ügyelniük. Az ő felelősségük, hogy a forgalomban nem vehet részt rossz műszaki állapotú jármű. Amikor egy autókölcsönző átad egy autót a bérlőnek, akkor a szerződésben e szabályok betartására is kötelezettséget vállal. A bérlő az autókölcsönzőtől csak használatra alkalmas, a szabályoknak megfelelő autót vehet át. Ez azonban nem menti fel őt az előírások betartása alól!

 

Ha egy közúti ellenőrzés során az igazoltató rendőr valamilyen szabálytalanságot tapasztal, nem fogadja el, ha a sofőr az autókölcsönző felelősségére hivatkozik. A KRESZ ugyanis a járművezető felelősségévé teszi, hogy milyen autóval indul el.

 

A KRESZ szerint a járművezetőnek indulás előtt meg kell bizonyosodnia a biztonsági berendezések állapotáról. Ez nem csak a bérautókra vonatkozik. Minden alkalommal, amikor reggel beül valaki az autójába, ellenőriznie kell a fékek, gumik, a kormány, a világítás és a hatósági jelzések állapotát. Ha bármi hibát tapasztal, nem szabad elindulnia. A felelősség az üzemben tartóé is, hiszen neki meg nem szabad engednie, hogy egy sofőr hibás autóval induljon el.

 

Ha közúti ellenőrzés során a rendőr valami súlyos műszaki hibát tapasztal és emiatt büntetés jár, akkor bizony meg kell keresni, hogy melyik fél volt ebben az esetben a hibás. A sofőrnek, vagy az autókölcsönzőnek lehetett-e tudomása a problémáról? Ha a bérlő látja, hogy tükörsima a gumi és mégis elindul vele, akkor ő is hibás. A gumi állapota kívülről is jól látható, nem hivatkozhat arra, hogy nem volt tudomása a problémáról. Egy rejtettebb hiba esetén már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ha a túl gyenge fék műszakilag már nem megfelelő, azt nem lehet a bérlő terhére felróni, hiszen nem volt meg az eszköze sem arra, hogy a fék működését ellenőrizni tudja indulás előtt. Ilyen esetben inkább a kölcsönző a felelős, főleg, ha a szerződésbe belefoglalják, hogy az autót kifogástalan állapotban adják át.

 

Kötelező biztosítás: nem kell a bérautóban csekket bemutatni

 

Kötelező biztosítással minden autónak rendelkeznie kell, s ezt a hatóság bármikor ellenőrizheti is. Autókölcsönzés során azonban ettől nem kell tartani: a sofőrtől a rendőr nem követelhet semmilyen igazoló dokumentumot, nem kell bemutatni a befizetést igazoló csekket!

 

Közúti ellenőrzés során a rendőrnek meg kell vizsgálnia, hogy van-e az autón kötelező biztosítás vagy nincs. De ezt nem a sofőrtől kért igazolással végzi el, hanem interneten lekéri az adatokat a központi nyilvántartásból.

 

Azt viszont a bérautó sofőrjének is tudnia kell, hogy melyik társasággal kötött biztosítást az autókölcsönző cég. Baleset esetén ugyanis meg kell neveznie a biztosítót és a baleseti jegyzőkönyv kitöltése során meg kell adni a biztosítás számát is. Nem árt tehát, ha ezek az adatok mindig rendelkezésre állnak, amikor a bérlő átveszi használatra a frissen kölcsönzött bérautóját.

Bérautóban is kötelező az elsősegély-csomag

Autókölcsönzés megkezdésekor a bérlő csak nagyon ritkán nézi át alaposan az autót és tartozékait. Nem is kell, hiszen autókölcsönzőként szerződésben vállaljuk, hogy az előírásoknak megfelelő, biztonságos, használatra kész autót adunk át ügyfeleinknek. De mit szól ehhez a rendőr egy közúti ellenőrzés során? Megbüntetheti-e a sofőrt, ha nincs izzókészlet vagy elsősegély-csomag az autóban?

 

Vezettem már olyan autót, ahol komoly bajban lettem volna, ha a rendőr felszólít, hogy ott a helyszínen cseréljem ki a kiégett indexlámpát. Ha pedig megfelelő műhelykörnyezet nélkül hozzá sem tudok kezdeni a munkához, akkor miért is kellene magammal szállítanom éveken keresztül a tartalék izzókat? Nem is kell, ez már csak a régi megszokás. Pár éve a törvényhozás is követte a racionális érveket és eltörölte ezt a kötelességet.

 

Az igazoltató rendőr ma nem kérheti a sofőrtől a tartalék izzókészlet bemutatását. Ez persze nem azt jelenti, hogy sötétbe boruló autókkal közlekedhetünk, csak éppen a sofőr felelőssége, hogyan biztosítja a szükséges műszaki állapotot. Más területeken ez mindig is így működött: a fékeknek is tökéletes állapotban kell lenniük, mégsem várta el a hatóság, hogy tartalék fékbetéteket szállítsunk az autóban (pedig milyen jó ötlet lett volna!).

 

A régen megszokott kötelezettségnél egyszerűbb manapság az elsősegélycsomagokra vonatkozó szabály is. Attól persze ne tartsunk, hogy ha a rendőr azt akarja, akkor nem lesz mit ellenőriznie.  

 

Kötelező tartozék az elsősegély-csomag

 

Az elsősegély-csomag egy kötelező kellék. Az autóban kell tartani mindig, s azt is előírják, hogy mi a kötelező tartalma. Ez a lista megtalálható egy régi jogszabályban, a járművek forgalomba helyezésének műszaki feltételeiről szóló 6/1990-es KÖHÉM-rendeletben. Ennek a százszor is módosított rendeletnek a 106. paragrafusa írja le, hogy mi a csomag kötelező tartalma. Aminek benne kell lennie a dobozban (személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén):

 

 A szükséges felszerelés (személyautókhoz, "B" típusú mentőfelszerelés):

 • steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m)  4 db
 • steril gyorskötöző pólya (5 cm x 5 m)  2 db
 • steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap)  2 db
 • egyenként csomagolt vágott mullpólya (10 x 5 m)  4 db
 • steril mull-lap (50 cm x 80 cm)  3 db
 • kéztisztító/fertőtlenítő lap  4 db
 • fóliakesztyű 1 pár
 • háromszögletű kendő  2 db
 • biztosítótű (40 mm-es) 4 db
 • ragtapasz (1,25 cm x 5 m) 1 tekercs
 • olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es)  1 db
 • polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml)  1 db
 • sebtapasz vágható (6 x 10 cm)  2 db
 • higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez)  1 db
 • gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk  1 db
 • elsősegélynyújtás képekben  1 db
 • tartalomjegyzék  1 db

 

Korábban, ha az elsősegély-dobozban bárminek is lejárt a szavatossága, a sofőrnek az egész dobozt egy az egyben ki kellett cserélnie. S mivel – szerencsére – legtöbbünknek szinte soha nincs szüksége az elsősegély-felszerelés használatára, akkor jártunk volna csak el szabályosan, ha ötévente egy az egyben kidobjuk a felbontatlan dobozt és újat veszünk a helyére. Igaz, ez az egyszerűbb megoldás. Egy elsősegély-csomag csak pár ezer forint, ötévente nem okozhat gondot a kicserélése. És így nem kell egyenként vizsgálgatni a gyorskötöző pólyákat, hogy nem járt-e le valamelyiknek a felhasználhatósága.

 

A dobozban ma sem lehet lejárt szavatosságú eszközöket tartani, ám a szabályok betartásához az is elég, ha csak a lejárt anyagot cseréljük ki, s a többi érintetlenül marad. Ugyanígy akkor is elég csak egy-egy darabot pótolni, ha valamit fel kellett használni a csomagból.

Elsősegély-csomagnak a bérelt autóban is lennie kell. Autókölcsönzés során ezt az autókölcsönzőnek  biztosítania kell, hiszen hozzá tartozik az autó szabályos felszereltségéhez.

 

 

Vadgázolás autóbérlés során

Magyarországon még az autópályán sem lehetünk biztosak abban, hogy nem ugrik be egy szarvas az autó elé. Mi történik, ha egy sofőr nagy sebesség mellett elgázol egy vadat? Fizet-e a biztosító, vagy a balesetet szenvedő sofőrnek vajon még a bérelt autóban esett kárt is meg kell térítenie?

 

A vaddal ütköző sofőr legtöbbször nagyon is jól tudja, hogy csak magára számíthat. Ha a járműben esett károkra el is ér némi kártérítést, ahhoz csak hosszas egyezkedés, pereskedés után juthat hozzá.

 

A kötelező felelősségbiztosítás terhére csak olyan balesetek után fizet a biztosító, melyet közúti forgalomban részt vevő, biztosítással rendelkező jármű okozott. Vadgázolás esetén szó sincs másik autóról. Nincs a balesetnek olyan résztvevője, akinek lenne erre a célra szolgáló felelősségbiztosítása. Ezért a vadgázolás nem számít közúti balesetnek. Ez akkor is fontos, ha valaki megsérül, kórházban kell ápolni, kiesik a munkából, vagy más, ezzel összefüggő kára keletkezik. Ilyenkor sincs olyan kötelező felelősségbiztosítás, mely fedezné ezeket a költségeket. Ezért jó, ha a sofőrnek van (magánemberként, nem autóvezetőként kötött) külön balesetbiztosítása, vagy az autóra kötött casconak van ilyen kiegészítője is.

 

A törvények sem egyértelműek a vadgázolással kapcsolatban. Mit jelent mindez? Vadgázolás esetén az autós követelheti a járműben esett saját kára megtérítését, a vadásztársaság pedig a vad eszmei értékének a kifizetését. Vagy megindul az egyezkedés kettőjük között, s az jut hozzá magasabb összegű kártérítéshez, aki bizonyítani tudja majd saját igazát, azaz a másik nagyobb felelősségét.

 

Vaddal való ütközés esetén soha nincs automatikus felelősség. Azért nehezek az ilyen ügyek, mert mindig a körülmények aprólékos vizsgálata dönti el, hogy ki a felelős, kinek kell viselnie az ütközés kárát. Felelős lehet a sofőr, a vadásztársaság, de még az út kezelője is.

 

A járművezető felelősségét az növeli, ha nem tartotta be az útszakaszra vonatkozó közlekedési szabályokat. Ha túl gyorsan hajtott annak ellenére, hogy tábla jelezte a vadveszélyt az adott útszakaszon.

 

Fontos megemlíteni egy tévhitet a vadveszély jelzésével kapcsolatban. A tábla nem azt jelenti, hogy ha jelzik a vadveszélyt, akkor nem jár a sofőrnek kártérítés! Viszont abban az esetben a vadásztársaság már hivatkozhat arra, hogy ők eleget tettek a tájékoztatási kötelezettségüknek, s a járművezető hibája, ha azt nem vette figyelembe. A felelősség máris az autóvezetőre tolódik.

 

A járművezető hibája lehet a gyorshajtás, a figyelmeztető tábla figyelmen kívül hagyása. Megnézhetik a baleset idején érvényes látási viszonyokat, vagy azt, hogy a sofőr milyen állapotban lehetett a baleset idején. Nem volt-e fáradt, fogyasztott-e alkoholt.

 

Mi a teendő vadgázolás esetén?

 

Ha a gázolás bekövetkezett, mindenképpen rendőrt kell hívni. Azért is, mert ő fogja majd értesíteni az illetékes vadásztársaságot, meg azért is, hogy a gázolás minden körülménye hitelesen, fotókkal dokumentált legyen. Minden részlet fontos! A gázolásról alapos jegyzőkönyvet kell felvenni. Számít az is, hogy a vad melyik oldalról ugrott az autó elé! Gyakori, hogy az út két oldala két külön vadásztársasághoz tartozik, így egyáltalán nem mindegy, melyikükhöz kerül az ügy.

 

Az elgázolt állatot csak a vadásztársaság viheti el a helyszínről! Ha valakinek esetleg eszébe jutna, hogy az elgázolt állat húsából jó kis vadpörkölt lehet estére, jobb, ha tudja, hogy ez lopásnak minősül. Az állat a vadásztársaság tulajdona, akkor is, ha elpusztult.

 

Gyakori, hogy a súlyosan sérült állat elhagyja a helyszínt, s pár száz méterrel arrébb pusztul el. Ilyenkor meg kell próbálni felkutatni, mert maga az állat is fontos bizonyítéka az esetnek. Vad nélkül nem bizonyítható a vadgázolás.

 

A kárt 30 napon belül kell bejelenteni a vadásztársaságnak, és igazolni kell annak nagyságát. Valószínű, hogy a társaság nem fog szó nélkül fizetni, s mindent el fognak követni, hogy mentesüljenek a kártérítés alól. Ilyenkor fontos a helyszínen felvett rendőri jegyzőkönyv, ami pontosan rögzíti a körülményeket, az autón esett sérüléseket, a gázolás pontos helyét, s azt is, hogy a sofőr nem volt ittas és a szabályoknak megfelelően vezetett. Ha a balesetnek van szemtanúja, fontos az ő emlékeit is jegyzőkönyvben rögzíteni. A jegyzőkönyvhöz helyszíni fotókat is kell készíttetni. Érdemes jól körülnézni: említettük, hogy még az is számíthat, ha a baleset helye környékén a közúthoz túl közel van a vadetető.

 

Az autósnak bíróság előtt kell bizonyítani a vadásztársaság felelősségét. Ha sikerül, kaphat kártérítést. Ha a bizonyítás nem sikerül, akkor senki nem fizet senkinek – ez a veszélyes üzemek találkozásának már említett szabálya. Az autós maga viseli a kocsiban esett kárt, a vadászok pedig elkönyvelik az elhullott vad értékét.

 

A Casco erre is fizet

 

Bérautóinkon kivétel nélkül van érvényes casco biztosítás. A legegyszerűbb ennek terhére rendezni a kártérítést. A casco akkor is fizet, ha a vadásztársaság a felelős. Ilyenkor a biztosító előbb megtéríti a kárt, majd a vadásztársaságon megpróbálja behajtani az összeget.

Vigyázz a túl olcsó autókölcsönzőkkel

Ma egyre több autókölcsönző hirdeti magát alacsony árakkal, szinte fillérekért elérhető autóbérléssel. Érdemes vigyázni ezekkel a szolgáltatókkal, mert könnyen ráfázhat, aki semmi másra nem figyel, csak a legolcsóbb ajánlatot keresi mindenütt.

Bérelj olcsón, olcsó az autóbérlés, bérautót adok olcsón, olcsó, olcsó! – rikoltozzák egyre növekvő számban a hirdetések az interneten. Ma már úgy tűnik, az olcsó bérautók között nincs alsó határ. Kapok autót napi kétezerért? Igen! Jó, és napi ezerötért, ezerért, ötszáz forintért?   

Az elmúlt néhány hónapban tényleg gombamód elszaporodtak a városban az olcsó bérautót kínáló szolgáltatók. Egyetlen vonzerejük az alacsony ár, azért is igyekeznek padlóba döngölni a napi bérleti díjakat. Pontosabban azokat a bérleti díjakat, melyeket a hirdetésekbe beleírnak, vagy amelyek megjelennek a weboldalak nyitólapján.

Miért vigyázz a túl olcsón kínált ajánlatokkal?

Tudom jól, nagyon sok ember él az alacsony ár bűvkörében. Lehet, hogy nem lesz gyanús nekik, ha a bőrkabátot háromezerért kínálják a piacon, vagy a csúcskategóriás mobilt tízezerért adja a kisboltos a kapualjban. Becsukják a szemüket és örülnek a jó vételnek. Igen ám, de míg egy drágán megvásárolt kínai gagyi telefon csak némi bosszankodást okozhat a kidobott ezresek miatt, addig a gyanúsan olcsó bérautó konkrétan az életünket teszi kockára.

Az autó veszélyes üzem. Más autójába akkor ülünk be, ha biztosak vagyunk benne, hogy az műszakilag rendben van, működik a fék és nincs tövig kopva egyik gumi sem. Ki ülne be szívesen egy olyan autóba, melynek semmit sem tud az előéletéről?

Egy autó fenntartása pénzbe kerül, nem is kevésbe. Fizetni kell a karbantartást, a biztosítást, az adót és a jármű így is nagyon gyorsan amortizálódik. Vajon egy autókölcsönzőnek megéri, ha annyi bevétele sincs a kocsiból, amennyit havonta rá kell költenie?

A gyanúsan alacsony árakkal dolgozó autókölcsönzőknek valahol meg kell spórolniuk azt a pénzt, amit nem hoz be a bérbe adott jármű. Vajon min takarékoskodnak?

Talán annyira olcsón vásárolták az autót, hogy mindegy, mennyi pénzt hoz be, akkor is nyereséges az üzlet? Akkor ez valamelyik ismerős kéz alatt megszerzett, ezerszer agyonhasznált régi verdája. Megpróbált tőle valahogy olcsón megszabadulni, hogy ne neki kelljen fizetnie az autóbontót?

Vagy egyetlen fillért sem költenek karbantartásra, alkatrészre, s ha javítani kell, a bontóból összeszedett vackokkal foltozgatják ki a hiányosságokat?

Vagy a cég nem fizet semmi adót, feketén adja a munkatársak bérét, így az ezer forint bevétel is „tiszta” nyereségként a zsebükben marad?

Bármelyik lehetőség jár is közel a valósághoz, óva intünk attól, hogy igénybe vedd a gyanúsan olcsó autókölcsönzők szolgáltatásait. Van egy szint, ami alá egyszerűen nem lehet gazdaságosan lemenni. Ha fillérekért kínálnak neked autót, akkor ott valami nincs rendben. Vagy az autó, vagy a cég körül több a bizonytalanság, mint amit a józan kockázatvállalás elfogadhatóvá tesz.

Mire figyelj, ha túl olcsónak tűnik az autókölcsönző?

Nézd meg a céget: hány autója van? Nem kell ahhoz jelentősebb tőke, hogy valaki 4-5 kölcsönözhető autót össze tudjon szedni. Akinél csak pár autót látsz porosodni egy elhanyagolt telephelyen, attól menekülj! Ha viszont legalább 40-50 autója van már az autókölcsönzőnek, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem egy nap alatt építették fel a forgalmat. Tudtad, hogy az Olcsó Autóbérlés már több mint 80 autóval rendelkezik?

Mióta létezik a kiszemelt autókölcsönző? Fél éve, egy éve kínálják a szolgáltatásukat? Könnyen lehet, hogy el is tűnnek ugyanígy pár hét alatt. Lefoglalsz egy autót, talán előleget is fizetsz érte, de mire jönnél átvenni a kocsit, már sehol sincs a cég, mellyel szerződnél. Keress olyan társaságot, mely évek óta megbízhatóan létezik, s ezt korábbi ügyfelek véleményei is igazolják!

Milyen autókat kínál a kiszemelt kölcsönző? Rendben, neked olcsó bérautó kell, de van nekik más is a 20 éves Suzukin kívül? Nézd át az autóparkot, sokat elárul az autókölcsönző tőkeerejéről. Képesek-e drágább, újabb autókat is megvásárolni és gazdaságosan működtetni? Nézd meg az Olcsó Bérautó kínálatát: az alacsony áron elérhető kisautók mellett gazdag választékot találsz a középkategóriából vagy a családi kombikból is – ugyancsak kedvező áron!   

Így választ autót a nő

Így választ autót a nő

Úgy gondoljuk, hogy minden autónak van egyénisége, lelke, még ha te nem is látod. (Van kollégánk, aki szerint nem is Te választod az autót, hanem az autó téged, de mi ezt erősnek gondoljuk). Most arra vállalkoztunk, hogy megpróbáljuk kitalálni, ha eljönnél hozzánk, melyik autónkon akadna meg a szemed, melyiket bérelnéd ki. Vigyázz, a cikk, inkább szórakoztató, mint tudományos :)

Így választasz

Vannak, akik szerint praktikus okokból választasz autót. Más azt mondja, az autó választ ki téged, van, aki szerint a sztereotípiák, és az elvárások vezetnek afelé, hogy melyik autónkat válaszd. Ezzel egyetértünk, mert valahogy soha nem láttunk még ötfős könyvtárszakos csajbandát nyitott cabrioban az ablakokból kilógva pezsgőzni, ahogy a Balaton Szépe választásra induló bikinis csajok vélhetőleg nem családi egyterűben mennek. Bárhogy is legyen, ahogy a nagydarab kopasz kigyúrt pasi mellett nehezen tudunk elképzelni egy négydiplomás könyvtáros lányt, úgy be kell látnunk, hogy van abban valami, hogy bizonyos autókhoz, bizonyos lányok illenek. Vagy fordítva. Azért, mert egyszerűen így jó az összhang.

 

Fiatal nők: ezeket imádjátok

Nemrég – egy amerikai tanulmányban – azt olvastuk, hogy a fiatal nők autóválasztását 3 dolog határozza meg. Most azt fogod mondani, hogy naaaaaa, ez csúnya, de tényleg kiderült, hogy a nőknek fontos az autó színe, és preferálják a cukorka, és a lágy színeket. Szakértők szerint, ha fiatal nő vagy, nagy eséllyel választod ki a Fiat Puntónkat, a színe alapján. A nők második (fontos) szempontja a forma: kiderült, hogy a nőies formájú, gömbölyű, cuki autóinkat fogod szeretni: A Suzuki Swiftünk, vagy a Nissan Micrank lehet a legjobb választás. És innen

 nem is nagyon megyünk tovább, hiszen nektek, lányoknak a harmadik szempont a praktikusság: az, hogy „könnyű legyen parkolni” kicsi legyen a kocsi, és (tényleg) egyszerűen hozzád illő legyen. És megint a Nissannál, és a Swiftnél vagyunk.

 

Anyuka, és az üzletasszony

Természetesen anyukaként vagy üzletasszonyként más-más autót választasz. Ha anyuka vagy, akkor attól függően, hogy mekkora a család, valószínűleg a D kategóriás kocsijaink közül választanátok: a Grande Puntót, és a Puntót, akkor is, ha az akár 3 ajtós, és nem igazán családi. (Persze, van a nagycsaládos, aki legszívesebben egy buszt választana, de azt inkább a pasik vezetik). Lehet, hogy mert a tanulmány amerikai, azért írták, de üzletasszonyként a SUV-okból, vagy a crossoverekből választanál: például egy Nissan Qasquait. Mondjuk, ez pont az a része, amit nem értünk a tanulmánynak: mert vajon miért választ egy üzletasszony egy kényelmes kocsi helyett egy városi terepjárót, ha pedig mindenképp nagy autót szeretne, miért nem egy elegánsabbat, miért egy crossoveren akad meg a szemed? De, állítólag ezt teszitek.

 

Praktikusság

A tanulmány rámutat arra is, hogy van, amikor a nők ízlése megérik, és a praktikusság kerül előtérbe: ilyenkor már nem az a fontos, hogy milyen színű vagy mennyire gömbölyű az autó, amit bérelsz, hanem az, hogy mire kell alkalmasint: azaz mi lesz vele a feladat. Innentől nincs senki, aki megjósolja, hogy melyik autót fogod választani (hacsak nem kertésznadrágban érkezel, vagy hófehér menyasszonyi ruhában, netán 7 szingli barátnőddel terveztek balatoni vadkempingezést, februárban) és éppen ez az a pillanat, ami mindent összezavar, mert ettől a pillanattól kezdve kitalálhatatlan, hogy melyik autó(n)k tetszenek nektek lányok. Illetve de: akkor, ha a pasi választ, mert akkor preferáljátok az erős, nagyobb autót, a kisebb, nőcissel ellentétben. Mondjuk egy olyat, amelyik A betűvel kezdődik J Ha szükséged van egy bérautóra: kattints. http://olcsoberauto.hu/

Így spórolj a bérautóval

Arra kérünk, hogy ne olvasd el ezt a cikket akkor, ha te nyerted meg a lottó ötöst, vagy napi százezreket nyersz, mert bundázod a Tippmixet, de akkor sem fontos neked, ha téged egyáltalán nem érdekel az, hogyan lehet spórolni a bérautókkal. Minden más esetben segíteni fog a cikkünk: spórolni.

 https://olcsoberauto.hu/uploads/galeria_tartalom_172/couple_in_car.jpg

Így spórolj a bérautón

Nyugodtan rávághatod, hogy a legkönnyebb úgy spórolni a bérautón, hogy a lehető legolcsóbb autót bérled ki, és meg is oldottad, de ez nincs így. Cserébe rengeteg módja van annak, hogyan tudsz spórolni a bérautón. Most elmondunk neked néhány ötletet, de ha te is tudsz mondani párat, oszd meg velünk a Facebookon.

 

Bérelj okosan

Ha spórolni szeretnél a bérautó költségen, az a legfontosabb, hogy okosan bérelj, jól nézz körbe a piacon. Nem biztos, hogy érdemes ragaszkodni a nagy autókölcsönzőkhöz, és – akár - kauciót letenni, vagy belemenni olyan kompromisszumokba, hogy a megtett kilométerek után is fizetsz a kocsiért (ezt sosem értettük, nem taxi, hogy kifizess vagy 5 díjat, mielőtt elindultok), mert – például nálunk – nincsenek ilyen díjak. Egyébként, ha Ford Focust bérelsz, az pontosan ugyanolyan Ford Focus lesz mindenhol. A legnagyobbtól a legkisebb kölcsönzőig.  

Spórolni tudsz úgy is, ha hosszabb távra veszed ki az autót, nem 1 napra, mert vannak olyan költségek, amelyek akkor is léteznek, ha csak egyetlen napra bérelsz autót. Érdemes gondolkodnod a tartós bérleten, ha hosszú távra szeretnél autót, iszunk egy kávét, és megbeszéljük, hogy neked, és nekünk mi lenne a jó, pontosan.

 

Spórolj az autón: GPS, üzemanyag

Semmi nem fontosabb, mint a GPS. Ha nincs a telefonodban, akkor legyen a kocsiban. (Mi, ha kéred, belerakjuk, napi pár száz forintért). Ezzel rengeteg időt takarítasz meg. Ha most felkapod a fejed, hogy az idővel hogyan spórolsz, elmondjuk: képzeld, hogy Pesten megállsz parkolni ott, ahol 440 Forint egy óra. Azért álltál ott meg, mert nagyjából ott vagy ahova mentél. De, csak nagyjából, mert még 8 perc gyalog. Oda, és vissza az negyed óra, ami egy százas. Egy nap tedd meg háromszor. Sok kicsi, sokra megy: a GPS pontosan odavitt volna.

Érdemes spórolni az üzemanyagon, nem csak úgy, hogy óvatosan nyomod, és eco üzemmódba rakod a lábad, hanem úgy is, hogy hol tankolsz. Lehet, hogy bele sem gondoltál, de képzeld el, hogy Budapestre jössz, és Eger mellé akarsz menni a kocsival. Ebben az esetben érdemes (például) az egri irodánkat választani, és ott bérelned autót. Ez igaz minden olyan helyre, amelyik az ország keleti felén van, mert miért vezetnél oda, és fizetnéd az üzemanyagot, ha ott kell a kocsi a környéken?

 

Gondolkodj előre

Bár nálunk van egy last minute autó (ennek az egyedülálló ötletnek az a lényege, hogy ha 9 kor jut eszedbe, hogy ma kell egy kocsi, vagy vészhelyzet van, mert nem indul el a tiéd, akkor 10-ig vár egy szuper autó), sokat tudsz spórolni, ha előre gondolkodsz, időben foglalsz: ha tudod, hogy az adott hónapban 10-ére kell autó, akkor ha előző hónap végén lefoglalod, több autóból választhatsz. Ez nem csak azért okos döntés, mert ki tudod választani a neked legjobb ár-érték arányú autót, hanem azért is, mert az összes fent leírt dolgot figyelembe véve tudsz választani.

Van egy szabály, ami minden spórolási „tippet” és trükköt felülír: az, hogy semmiképp ne szedj össze semmilyen parkolási, vagy más büntetést a bérautóval, mert ezt mindenképp te fogod kifizetni (Ha most felháborodsz egy pillanatra, vagy elmosolyodsz, gondolj bele abba, hogy azért, mert autót bérelsz, még vonatkoznak rád a szabályok.  De van egy hihetetlen történetünk: nálunk, az olcsóbérautónál előfordult, hogy egy srác egész nap nem fizetett a parkolásért Pesten. Mint utóbb kiderült, 4 alkalommal is megbüntették, csakhogy ezt nem mondta el nekünk: amikor megkaptuk a parkolási bírságot, szóltunk neki, nem fizette ki, ezért az nőtt, és a végén egy igen tetemes összeget kellett kifizetnie a hanyagságáért.)

Kezdd a spórolást nálunk: bérelj autót az olcsóbérautótol. Kattints: http://olcsoberauto.hu/

Amit soha ne tégy egy bérautóval!

Amit soha ne tégy egy bérautóval!

Egy külföldi felmérés szerint, aki autót bérel, kétféleképpen gondolkodik. Van, aki fokozottan figyel az autóra, hiszen nem az övé, és mindent megtesz azért, hogy pontosan úgy adja vissza, ahogy kapta. Van, aki lazábban kezeli a dolgokat, mert nem az övé az autó: kicsit vagánykodik, kevésbé figyel. Gondolkodj bárhogy, elmondjuk, hogy mi az, amit soha ne tegyél egy bérautóval.

 

A holland példa

Valószínűleg a holland a legszabálykövetőbb nemzet: ha az út szélén van egy 30-as tábla, akkor képesek szombat hajnalban, üres utakon is lelassítani, mert úgy gondolkodnak, hogy nem véletlen van ott. Cserébe a rendőrök toleránsabbak: ha megittál 1-2 sört, és úgy ülsz be az autódba, és nem követtél el szabálytalanságot: nincs gond. Hollandiában könnyű autót bérelni, az utak tökéletes állapotban vannak, ha ott vezetsz, különösen figyelned kell arra, hogy mindig mindenki minden szabályt betart, és ezt elvárják tőled is. De vajon te betartod-e a bérautó szabályokat?  Ugye, te soha nem tennél olyat, amit most felsorolunk, sem itthon, sem külföldön? Íme azok a dolgok, amiket soha ne tégy bérautóval!

 

1: Gyorsan átfutott szerződés

Fontos, hogy elolvasd a szerződést.  Amikor átveszed a bérautódat, mindenképp olvasd el a bérleti szerződést (igen, a miénket is, bár abban nem találsz apró betűt, és rejtett költségeket), különben úgy járhatsz mint a híres kísérletben Amerikában, amikor pszichológusok azt tesztelték, mennyire figyelnek oda az emberek arra, mit írnak alá, ezért egy show műsor felvétele alatt aláírattattak velük egy szerződést, aminek egyik pontjában az állt (ráadásul kiemelve), hogy ahogy aláírták a szerződést, minden vagyonuk a stábé. Az emberek 99%-a olvasatlanul elajándékozta mindenét.

 

2: Megszeged a szabályokat

Senki nem várja el tőled, hogy holland nyugdíjasként vezesd a tőlünk bérelt autót (jól is néznél ki egy Audival, ahogy éppen feltartod a forgalmat), de arra kérünk, hogy igyekezz betartani a szabályokat: magad miatt. Arra az időszakra, amíg kibérelted az autót, addig felelősséggel tartozol érte: ha belemész egy trafipaxba, rossz helyen parkolsz és megbüntetnek, vagy bármilyen más szabályt szegsz meg (és kiderül), nem mi fogjuk állni a kiadásokat, hanem te. Mindig vezesd úgy a kocsit, hogy tudd, a felelősség a tiéd (is).

 

3: Óvatosan. Vagy ne, de tudd, hogy hol.

Nagyon kényes a téma: nem arra akarunk rávenni, hogy úgy vezesd a kocsinkat, mintha hímes tojásokat szállítanál hátul, kerülj ki minden kátyut, ne menj fel egy centis padkára sem, és úgy parkolj, hogy 100 méteren belül ne legyen más autó: viszont arra kérünk, figyelj oda, mert nem biztos, hogy tökéletesen ismered az autót. Lehet, hogy olyan, amit még nem vezettél, vagy a megszokottnál nagyobb, erősebb (mi tuti olyat választanánk), ezért vigyázz vele. Ne vagánykodj, ne feszegesd a határaidat, ne menj bele kétes szitukba: mert attól, hogy ez egy bérautó, még ugyanúgy megsérülhetsz benne, ha valamit elrontasz. (Persze, ki tudna annak ellenállni, hogy egy bivalyerős autót kicsit „meghúzzon”: tedd meg, ha ez az álmod, bírni fogja, de nagyon vigyázz magadra)

 

3+1 Tudd, meddig tartanak a határok.

Ha a olcsoberauto.hu-tól bérelsz autót, nincs kilométer-korlátozás, ez azt jelenti, hogy egy nap annyi kilométert mész a kocsival, amennyit szeretnél (extra költség nélkül), viszont a saját érdekedben érdemes egyeztetned velünk a terveidről. Ha azért bérelted ki a kocsit, mert el akarsz vele menni Szerbiába, nem gond: csak jó, ha elmondod, mert ha gond van, akkor tudunk neked segíteni (Soha senki nem úgy indul el sehova, hogy gond lehet, de ha megtörténik, jó, ha tudod, hogy az assistance-unk segíthet neked)

 

Ha autót szeretnél bérelni kattints ide: szeretettel várunk. http://olcsoberauto.hu/autoberles-autokolcsonzes/berelheto-autoink

5 indok a bérautó mellett

5 indok a bérautó mellett

Sokan vannak akik a mai napig úgy gondolják, hogy autót bérelni pénzkidobás, sokkal többe kerül, mintha lenne egy saját autójuk. Ez olyannyira nem igaz, hogy az egyik legfontosabb érv a bérautó mellett az, hogy olcsóbb mint a saját, de emellett mi, most összeszedtünk neked 5 érvet, miért jó ötlet autót bérelni.

 

Tudod, mennyibe kerül az autód egy évben?

Tételezzük fel, hogy kibérelsz tőlünk egy kis kategóriájú autót. Ez a (tökéletes állapotban levő, kívül belül tiszta) autó napi 4999 Forintodba fog kerülni. Ha egész hónapra szeretnéd (és semmilyen kedvezményt nem adunk) akkor 30 napra,  150 000 Forint. Iszonyú sok, igaz? Kiszámoltad valaha, mennyibe kerül a saját autód?

Tudod, az amit hetente illene kívül belül mosatnod, ami ha elromlik a te költséged, amire fizeted a legalább 5-6 féle adót (szerintünk Magyarországon van a legtöbb adója az autózásnak a világon) az útdíjat, és akkor még nem számoltál az amortizációval, a gumikkal, a kisebb karbantartásokkal (csak cserélj olajat). Nem okoztál, és nem szenvedtél balesetet, fizeted a havi kötelezőt, és a Casco biztosítást. A legnagyobb kiadásod az, hogy valamikor, megvetted ezt az autót. Még most is azt gondolod, hogy egy autót drágább bérelni, mint megvenni, és fenntartani? 

De, ne ezért bérelj autót, hanem mondunk 5 érvet, ami meggyőz

 

1: Ha akarod minden nap másik

Egy nemzetközi felmérés szerint Magyarországon az emberek imádnak birtokolni. Lakásra nyaralra, házra, autóra: mi, magyarok mindig spórolunk, mert birtokolni akarunk, mert csak az a biztos, ami a miénk. (Külföldön nem ekkora divat birtokolni, van aki az egész életét leéli vagyontárgyak nélkül: mert bérli, és addig használja amíg kell neki) Képzeld el, hogy mekkora szabadságot adhat, ha nem ragaszkodsz sajáthoz, mert autót bérelsz, és  akár minden nap másik autót próbálhatsz ki, amit a nap végén visszaadsz, és ha akarod, holnap, másikkal mész J

 

2: Szuperautó

Transformerek – egyelkőre - csak a filmekben vannak: ezért ameddig nem találják fel az olyan, autót, amelyik gombnyomásra kabrio, vagy családi egyterű, máskor „elegáns”, csajos vagy éppen crossover, addig sokkal jobb megoldás, ha eljössz és kiválasztod azt az autót, amelyikre ma, éppen szükséged van: és azt használod.

 

3: Gondozásmentes

Tudjuk, hogy az lenne a legjobb, ha lenne 5 saját autód (tudod, hogy minden funkcióra legyen egy) és mind gondozásmentes lenne: valaki minden este elvinné, lemosná kívül belül, mindig mindene fel lenne töltve: neked csak a kulcsot kell a kezedbe venned, és már indulhatsz is. Vagy veszel 5 autót, vagy eljössz hozzánk, mert nálunk egyetlen autóval sem lesz soha semmi gondod: tisztán, tökéletes műszaki állapotban kapod meg. Csak beülsz, és vezeted.

 

4: Tényleg olcsóbb, kényelmesebb

Képzeld el, hogy holnap Szegedre kell menned Budapestről vonattal, és még aznap haza is kell jönnöd. (Ez nem ördögtől való, előfordulhat). Biztos, hogy a vonatjegy oda-vissza, plusz az időd, sokkal drágább, mintha kibérelnéd az egyik biztonságos autónkat, és nyugodtan, kényelmesen utaznál, oda és vissza. Még jobban megéri, ha nem egyeül mész. (Természetesen minden autónkon van érvényes autópálya matrica).

 

5: Vis maior / bármikor

Sorolhatnánk: kell egy hatalmas csomagterű autó, kell egy nagyobb, amelyik biztonságosabb, kell egy mert jöttek a haverok Hollandiából és ne a tiédet vigyék el, kell egy autó mert a tiéd 3 napig szervizben lesz. Ezer olyan dolog lehet, amikor nincs jobb választás mint egy bérautó. Főleg ha még olcsó is J

 

Kattints ide, és nézz szét az olcsó bérautóink között: http://olcsoberauto.hu/autoberles-autokolcsonzes/berelheto-autoink

 

 

 

Az autókölcsönzés legrejtettebb szolgáltatása

Lerobbantál a bérelt autóddal? Az Olcsó Autóbérlés által nyújtott assistance lényege, hogy csak át kell majd ülnöd a megérkező csereautóba, minden más a mi dolgunk lesz. Az autókölcsönzés kiegészítőjeként így van egy olyan szolgáltatásunk is, melyből akkor sem fogsz sok mindent fog látni, ha éppen igénybe veszed.

 

Olyan autót keresel, ami nem romlik el soha? Rendben van, de sok jóra ne számíts. Válogathatsz évekig a különböző modellek között. Bújhatod a teszteket, összehasonlíthatod az évjáratokat – csak éppen nem lesz sok eredménye.

 

Egy átlagos mai autóban körülbelül 30 ezer különböző alkatrész található a legapróbb kis csavartól az alvázig. Még a NASA sem tud arra garanciát adni, hogy ennyi különböző alkatrész között nem lesz legalább egy, ami egyszer majd eltörik, elfárad, működésképtelenné válik. Amiben motor dolgozik és tele van mozgó alkatrészekkel, az előbb-utóbb el is fog romlani. A kérdés inkább az, hogy mit teszel, ha a hiba bekövetkezik? Mennyire leszel majd akkor felkészült?

 

Tudjuk jól, hogy egy autókölcsönzés során ezt a kérdést nem lehet ugyanúgy feltenni, mint amikor a saját autódat próbálod a váratlan helyzetekre felkészíteni. Az autókölcsönzés ideje alatt nincsenek ott a megszokott szerszámok, nincs ott a kesztyűtartóban a megszokott szerelő telefonszáma. Valószínűleg egy idegen városban, lehet, hogy idegen országban tartózkodsz a kölcsönzött autóval, ami csakis a Te bosszantásodra mondta fel pont akkor és ott a szolgálatot.

 

Tudjuk jól, hogy ez mennyire kétségbeejtő helyzet lehet és mennyire nehéz előzetes felkészülés nélkül megoldani. Éppen ezért megoldjuk helyetted.

 

Autóbérlés során soha nem kell azzal törődnöd, hogy a tőlünk kölcsönzött kocsi megfelelő műszaki állapotban van-e. Megfelelő lesz, hiszen rendszeresen karbantartjuk, figyelünk az állapotára. Ez nem jelenti azt, hogy nem romolhat el.

 

Ami a legfontosabb: felkészülünk az előre nem látható helyzetekre is. Ha autókölcsönzés során a bérelt autó elromlik, akkor a Te számodra az a legfontosabb, hogy a helyzet a lehető leggyorsabban oldódjon meg. Erre törekszünk, erre dolgoztuk ki assistance-szolgáltatásunkat. Neked baj esetén csak egy telefonszámot kell hívnod, minden más a mi dolgunk lesz.

 

Ha belföldön történik a baj, akkor 4 órán belül a helyszínen vagyunk és cseréljük az autót. Mehetsz tovább az új kocsival, a többi a mi dolgunk. Ha külföldön robbansz le valahol, akkor maximum 12 óra türelmet kérünk, hogy odaérjünk a csereautóval.

 

A lényeg: az autóbérlés számodra műszaki szempontból is a lehető legbiztonságosabb megoldás lehet. Autóbérlés során is előfordulhatnak műszaki problémák, de tudnod kell, hogy felkészült csapat áll a háttérben. Az Olcsó Autóbérlés assistance-szolgáltatásából pedig remélhetőleg csak annyi lesz számodra látható, hogy az egyik autóból átülsz majd egy másikba.

Sítúra és autókölcsönzés

Egy külföldi utazás akkor is jelent némi extra kockázatot, ha csak a szomszéd országba szervezed a kirándulást és rövidebb utat jársz be, mintha a keleti országhatárig mennél a fővárosból. Mire ügyelj, ha külföldre is szeretnél menni a bérautóval?

 

Külföldi autóhasználat feltételei

 

Az Olcsó Autóbérlés Magyarország egyik legolcsóbb autókölcsönzője. Budapesten egyediek vagyunk abban, hogy belföldön teljesen kilométer-korlátozás és kaució nélkül adjuk át használatra bérautóinkat. Mit jelent ez? Azt, hogy autókölcsönzés során pontosan annyit kell csak fizetned, amennyit a weboldalon a kiválasztott kategóriájú autó képe mellett napi bérleti díjként látsz, nincsenek extra költségek.

 

A külföldi autóhasználat azonban más elbírálás alá esik, az már nem tartozik bele a teljes korlátlanságba. A bérelt autót viheted külföldre is, de számolnod kell azzal, hogy a napi 300 kilométer feletti használatot külön térítened kell majd. Kilométerenként 20 forintot kell fizetni a 300 kilométer feletti úthasználatért. Például bérelsz egy autót egy ötnapos ausztriai kirándulásra, mondjuk síelni. Az odaút és a visszaút viszonylag hosszú, de a helyszínen keveset használod a kocsit. Az 5 nap alatt mondjuk belehajtasz 2 ezer kilométert. Ebből a napi 300 kilométer benne van az alapárban, ez 5 napra 1500 kilométer. Azaz a maradék 500-ra kell kifizetni a 20-20 forintot, összesen 10 ezer forintot a bérleti díjon felül.

 

Fontos, hogy autókölcsönzéskor mindenképpen jelezd, ha a bérelt autóval külföldre is szeretnél menni. Ezt nekünk is tudnunk kell, nehogy azt gondoljuk, hogy valaki illetéktelenül viszi külföldre az autót. Nem árt, ha előre tisztázzuk az útvonaladat, legalább a fő irányokat. Tudod, az autókölcsönzés során assistance-szolgáltatásunk is érvényes: ha műszaki hiba, vagy baleset következik be, akkor belföldön 3, külföldön 12 órán belül igyekszünk a helyszínre érni és segíteni. Ehhez viszont nem árt előre legalább nagy vonalakban tudnunk, hogy merre járnak az autóink.

 

Biztosítás. Fontos tudnod, hogy minden bérautónkat teljes körű CASCO védi. Ez rád is vonatkozik, ha az autót vezeted. Bálunk nem érhet olyan meglepetés, hogy utólag derül ki, hogy egyes kőrokra nem volt érvényes a biztosítás, s mondjuk egy alvázkárt teljes egészében saját zsebből kellene utólag térítened. A bérautókra kötött CASCO teljes körű, az önrésze 20 százalék, maximum 200 ezer forint.

 

Autópálya-matrica, hólánc. Fontos, hogy előre jelezd, ha valamilyen tartozékra szükséged van. Ha síelni indulsz a bérelt autóval, ne indulj el hólánc nélkül. Ausztriában ezt sok helyen kötelezően el is várják a téli időszakban valamennyi személyautó vezetőjétől is. Ha hólánc nélkül hajtasz be egy olyan útszakaszra, ahol az kötelező lenne, azzal megsérted a közlekedési előírásokat. Ez nem csak azzal jár, hogy kaphatsz érte valami büntetést, hanem sokkal súlyosabb következményei is lehetnek. Ha baleset ér, a biztosító meg is tagadhatja a kár kifizetését arra hivatkozva, hogy a saját gondatlanságod vezetett a balesethez. Megspórolod a hólánc költségét, viszont cserébe fizetheted az autó esetleg milliós kárát. Nem éri meg. Hóláncot tartozékként kérhetsz tőlünk, alig 300 forint a napi költsége.

 

Ha nem érzed elég biztonságosnak a saját autódat, vagy nincs is erre megfelelő járműved, akkor egy sítúra esetén is az autókölcsönzés a legjobb lehetőséged. Megbízható, kényelmes, alaposan felkészített bérautót találsz nálunk, érdemes válogatnod a kínálatból.

Az autókölcsönzés is segít tisztán tartani a város levegőjét

Ha autót bérelsz és nem vásárolsz, kisebb lesz az ökológiai lábnyomod. Véded a földet, takarékoskodsz az erőforrásokkal és még kényelmesebben is élsz, mint azelőtt. Jó megoldás, igaz?

 

Tudod, mi az az ökológiai lábnyom? Környezetvédők kiszámolták, hogy a különböző helyeken élő embereknek mennyi földre van szükségük ahhoz, hogy fenntartsák a jelenlegi életszínvonalukat. Bele kell számítani az ételfogyasztást, az energiát, a közlekedési költségeket, a szórakozást, mindent. Minél nagyobb az ökológiai lábnyomunk, annál pazarlóbban élünk. A hatvanas évek elején a világ ökológiai lábnyoma még nem érte el az egy hektárt – ma 2,2 hektár a világátlag. Az átlag persze nem sokat mond, hiszen benne van az a dúsgazdag milliárdos is, aki magánjeten repül, meg az a menekült is, akinek semmije nincs a rajta lévő ruhán kívül a világban. Magyarország átlaga 3,7 hektár.

 

De hogy jön ide az autókölcsönzés? Úgy, hogy minél inkább környezetbarát eszközöket használsz, annál kisebb lesz az ökológiai lábnyomod. Vagy – a mi esetünkben – minél gazdaságosabban használsz egy eszközt, annál kisebb lesz a rád jutó környezeti terhelés.

 

Egy autó ökológiai lábnyoma elképesztően nagy. Bele kell számolni az acélelőállítástól kezdve a teljes gyártást, a működést, a megsemmisítést. Az elektromos autó sem sokkal kisebb, mint a benzineseké, az akkumulátorok gyártása miatt.

 

Csakhogy, ha bérautót használsz, akkor sokkal ésszerűbben használod fel a környezeti erőforrásokat, mint amikor a saját kocsidba ülsz be. Ha saját autóval közlekedsz, akkor talán feleannyit, vagy még kevesebbet tölt az autó ténylegesen az úton, mint amennyit egy bérautó dolgozik. Ez pedig azt jelenti, hogy a gyártási költségek, a majdani megsemmisítési költségek sokkal kevesebb megtett kilométerre oszlanak el. Sokkal többet fizetsz azért energiában, környezetszennyezésben, hogy megtegyél egy kilométert, mintha valamilyen közösségi formát választanál.

 

Az autóbérlés azért is jó megoldás a környezeti problémákra is, mert úgy teszi lehetővé számodra a közösségi jellegű közlekedést, hogy közben nem kell elszakadnod a privát közlekedés élményétől.   

 

Ha saját autó vásárlása helyett az emberek inkább csak akkor kölcsönöznének egy járművet, amikor tényleg közlekedni akarnak, sokkal tisztább, élhetőbb lenne a város levegője is. Kevesebb autót kellene gyártani, fenntartani, gondoskodni a szakszerű megsemmisítésükről. Kevesebb autó foglalná a helyet a városban, könnyebb, így gyorsabb és kevésbé szennyező lenne a közlekedés.  

 

Ha tehát fontos számodra a környezet védelme, ha úgy szeretnél élni, hogy igyekszel csökkenteni a Föld mértéktelen kihasználását, akkor a saját autó vásárlása helyett gondolj inkább az autókölcsönzésre. Bérelj autót, amikor szükséged van rá, s ne tartsd feleslegesen a ház előtt, amikor a kocsi már nélkülözhető a számodra.

 

Hogyan húzták le a nagy európai autókölcsönzők az ügyfeleiket?

Megállapodott az Európai Bizottság a helyi fogyasztóvédelmi szerveken keresztül az EU legnagyobb autókölcsönzőivel, hogy változtatnak korábbi, az ügyfeleket alaposan lehúzó gyakorlatukon. A jövőben várható, hogy több területen is megváltozik az autókölcsönzők jellemző gyakorlata. Az Olcsó Autóbérlés kezdetektől úgy működik, ahogyan azt az EU most a nagyoktól is elvárja.

  

Még 2014-ben jelent meg egy nyílt levél, melyet az EU Bizottság írt a hat legnagyobb nemzetközi autókölcsönző vállalat vezérigazgatójának. Azoknak a cégeknek címezték az üzenetet, melyeknek a szolgáltatásai minden tagállamban elérhetőek. A levél azokról a panaszokról szólt, melyeket az ügyfelek juttattak el az EU fogyasztóvédelmi szerveihez a kölcsönzők munkájával kapcsolatban.

 

Az egyik leggyakrabban előforduló szabálytalanság az volt, hogy megkülönböztették az ügyfeleket annak alapján, hogy melyik országból indítják az autókölcsönzést. A más tagállamból indított kölcsönzésekre már nem adták meg a weblapon szereplő kedvezőbb árat, akár kétszeres árat is felszámoltak az idegen országból érkező ügyfeleknek. A weboldal teljesen eltérő ajánlatokat adott ki annak alapján, hogy melyik országot írta be lakóhelyként az autókölcsönző honlapján. Az ehhez hasonló panaszok száma évről-évre növekedett, tavaly több mint kétezer esetet jegyeztek fel.

 

Gyakori volt a sérülésekkel, javításokkal kapcsolatos probléma is. Egyes ügyfeleknek több száz euróval terhelték meg a hitelkártyáját javítási költség címén, holott semmilyen tényszerű tájékoztatást nem kaptak arról, hogy az autót pontosan milyen sérülés érte és mennyibe került a javítása. Az ügyfelek gyakran nem kaptak előzetesen világos tájékoztatást arról, hogy sérülés esetén milyen mértékig kell a károkat nekik fedezniük. Igaz., hogy ezek az adatok szerepeltek a szerződésekben, de csak a több oldalas bérleti szerződések apró betűs részei között, ami fölött joggal siklott át az ügyfelek figyelme.

 

Tipikus eset az is, hogy az ügyfélnek a valóságban a vártnál sokkal többet kellett fizetnie. Az autókölcsönző honlapján szereplő díjaknál általában többet számoltak fel, amikor az interneten lefoglalt autót átvették.  

 

Az EU Bizottság ebben az ügyben nem hozhatott kötelező szabályokat, de a nagy autókölcsönzőkkel folytatott tárgyalásai kedvező változásokat hoznak az autókölcsönzésben, elsősorban az alábbi területeken – olvashatjuk az EU Bizottság január 19-i sajtóközleményében:

 

A kölcsönzési díj minden költséget tartalmaz. Az ügyfelek nem kerülhetnek abba a helyzetbe, hogy a helyszínen derül ki, hogy előre nem jelzett költségek miatt sokkal többet kell fizetniük. Nálunk, az Olcsó Autóbérlésnél ilyen korábban sem fordult elő. A bérleti díj egyértelmű, az ügyfél rejtett költségek nélkül fizeti azt a díjat, melyet a honlapon feltüntetünk. A kiegészítő tartozékok és szolgáltatások (pl. takarítási díj, vagy kiállási díj a belvárosba) díja is egyértelmű és átlátható.  

 

Közérthető tájékoztatást kell adni az autóbérlés feltételeiről. Voltak olyan helyek, ahol nem adtak egyértelmű tájékoztatást például a kilométer-korlátozásról. Ez a jövőben nem fordulhat elő. (Az Olcsó Autóbérlésnél belföldön nincs kilométer-korlátozás, vagy felár).

 

Egyértelmű tájékoztatás kell a biztosításokról. Különösen arról kell az ügyfelet tájékoztatni, hogy a biztosítása milyen károkra nem terjed ki, és károkozás esetén milyen kártérítési kötelezettségei vannak.  

 

Átlátható tájékoztatás az üzemanyag-felhasználás szabályairól. Az EU Bizottság javaslata szerint az ügyfél mindig választhassa azt a lehetőséget, hogy a kocsit teletankolva veszi át és úgy is adja vissza. (Ebben a cikkben írtunk róla, hogy miért nem mindig ez a legjobb módszer.)

 

Ha kár keletkezik, legyen átlátható a jármű ellenőrzése, az ügyfél kapjon pontos tájékoztatást arról, hogy milyen károk keletkeztek a járművön. Arra is legyen lehetősége, hogy vitassa a károk összegét, ne emelhessék le automatikusan, jogorvoslati lehetőség nélkül a számlájáról az összeget. Az ügyfélnek legyen joga ahhoz is, hogy megkérdőjelezze a károkozás tényét, mielőtt fizetnie kell.  

 

Az EU Bizottság teljes sajtóközlemény itt olvasható.

 

Úgy gondoljuk, hogy nálunk, az Olcsó Autóbérlés ügyfelei kezdetektől fogva azt a biztonságot érezhetik, melyet az EU bizottság most próbál elérni az EU legnagyobb autókölcsönzőinél. Biztosan van még hova fejlődnünk, ám kezdetektől törekszünk a teljes és pontos tájékoztatásra, hogy ügyfeleink az autókölcsönzés során minden pillanatban teljes biztonságban érezhessék magukat az autókölcsönzés feltételeit illetően is.

Autókölcsönzés télen

Attól, hogy hideg van és esik a hó, még nem kell lemondani az autókölcsönzés kényelméről. Néhány jó tanács, hogy a téli autókölcsönzés is biztonságos és kellemes élmény maradhasson!

 

A legfontosabb – nem csak télen –, hogy biztonságos autókölcsönzőt válassz. Kerüld el a csak az olcsóságra menő, lepusztult telephelyeket, ahol az „irodát” egy fél perc alatt eltakarítható lakókocsi jelenti a telep sarkában. Kerüld el a helyet, ha azt látod, hogy az autókról most kaparják le a havat, s úgy kell keresni valahonnan egy feltöltött akkumulátort, hogy a kocsi egyáltalán indítható legyen.

 

Ha egy biztonságos autókölcsönzőtől bérelsz autót, akkor biztos lehetsz abban, hogy a kocsi miatt nem fogsz balesetet szenvedni. Egy jól felkészített autóban alap a megfelelő téli gumi, a fagyálló, a téli folyadékkal feltöltött ablakmosó.

 

És ami nem látszik: az autót olyan műszaki állapotban adjuk át, ami megfelel a téli közlekedésnek. Garantáljuk, hogy nincs gond a fékekkel, nem hibás az akkumulátor, nem kormosak a gyertyák, nem spóroltuk ki a kötelező olajcseréket sem.  Az autókat rendszeresen szervizeljük, karbantartjuk, tisztítjuk. Jobban vigyázunk a kölcsönözhető bérautókra, mint némely tulajdonos a saját járgányára. Biztosak vagyunk benne, hogy a rendszeres és szakszerű karbantartások miatt ezek a kocsik több törődést kapnak, mint az otthon, a sufniban barkácsolgatott hétvégi családi autók.  

 

A bérautók takarítása

 

Téli autókölcsönzésnél fontos szempont, hogy mi a helyzet az autó takarításával. Tudjuk jól, hogy nem lehet elkerülni, hogy a sós latyak felverődjön, vagy a lábunkon bevigyük a kocsiba. A télen is használt autó piszkos, ezt tudomásul vesszük. Csak annyit kérünk, hogy úgy használd, mint a sajátodat. A normál hólés, latyakos utastérhez egy szavunk se lesz, de azért lehetőleg ne ülj be sáros gumicsizmával a kocsiba, ha a téli hétvégi erdei kiránduláshoz akartál bérautót kölcsönözni (nehogy már a sajátod legyen sáros, igaz?).

 

Az autókat mindig tisztán adjuk át. Amikor visszahozod, egyből takarítani visszük, ennek díját azonban felszámoljuk – ezért kérünk tőled is takarítási hozzájárulást.   

 

Baleset bérautóval

 

Bármennyire is vigyázol a kocsira, vannak helyzetek, amikor nem lehet elkerülni egy koccanást. Főleg ilyen időben ez nem is mindig rajtad múlik. Hiába vagy szabályos, vagy csak állsz az út szélén, ha jön valaki szemből, aki már nem ura a járműnek.

 

A bérautóink kötelező biztosítása rendben van, így, ha vétlen károsultként szenvedsz bármilyen balesetet, azt a biztosító téríteni fogja. Fontos, megkönnyíted a munkánkat, ha legkisebb ütközésnél is rendőrt hívsz és jegyzőkönyvet vetetsz fel. Erre a felelősség kérdésének egyértelmű eldöntése miatt van szükség. Nem akarunk vitába keveredni veled azzal kapcsolatban, hogy te okoztad a balesetet vagy nem, és nem akarunk utólag pereskedni sem a kártérítések miatt. Ezért fontos, hogy egy rendőrségi jegyzőkönyv eldöntse a vitákat.

 

Ha a balesetért te vagy a felelős, akkor az autót a CASCO biztosítás terhére tudjuk megjavítani. Fontos tudnod, hogy ennek van egy önrésze is, melyet ebben az esetben neked kell kifizetned. A kártérítési felelősséged tehát a CASCO önrészének mértékig terjed. Nem kell attól tartanod, hogy ha összetöröd a kölcsönzött autót, akkor milliós költséget kell a javításért a nyakadba venned.

 

Nem mindig fizet a kötelező

 

Fontos tudnod, hogy vannak olyan esetek, amikor teljesen mindegy, hogy van érvényes biztosítás az autón, a kötelező terhére a biztosító nem fog helyetted fizetni. A biztosító kifizeti a sérültek kárát, de ezt a pénzt mind be fogja hajtani tőled. Ilyen eset, ha például másnak, erre nem jogosult személynek átengeded az autó vezetését; ha jogsi nélkül vezetsz, vagy ha alkoholos, gyógyszeres, vagy bármilyen más befolyásoltság alatt okoztál balesetet. Magyarul: ha egy pohár bort is ittál a baleset előtt, vagy lába vagy egy altatótól, akkor a biztosító rád fogja terhelni a kártérítés teljes összegét. Nem érdemes ezzel játszani, tartsd be a szabályokat, hogy télen is elégedett lehess az autókölcsönzéssel.

 

Hogyan ne bérelj autót?

Van abban némi ellentmondás, hogy ha autót veszünk, akkor előszeretettel választjuk a 10 évnél öregebb használt kocsikat. De ha bérautóba ülnénk, akkor mindig az újat, a tökéleteset, a legfrissebb modellt keressük. Vajon érdemes új autót keresni autókölcsönzéskor?

 

A jó autókölcsönzés nem azt jelenti, hogy ha nem a saját autódat használod, akkor az elérhető legdrágább és legújabb autócsodát kell kibérelned.

 

Legtöbben először filmekben találkozunk az autókölcsönzés működésével. A főhős a legnagyobb természetességgel ül be a repülőtéren kibérelt autó volánja mögé. Számára annyira mindennapos ez a mozdulat, mint nekünk a buszra szállás egy hideg pesti reggelen. Ezek a bérautók mindig újak, kifogástalan állapotúak, csillogó fényezésűek. Persze, hogy ilyenek, ha a filmek az amerikai középosztály életét igyekeznek mutatni, de van ennek más oka is.

 

Amit a filmeken átsz, legtöbbször csalóka. Ezeket a mozikat olyan országokban készítik, ahol az autó tulajdonlása is egészen mást jelent az emberek számára. A napi használatra szánt autó többnyire újszerű autó, néhány éves darab, amit egy átlagos futásteljesítmény és letöltött idő után már cserélnek is egy újabb modellre. És nálunk? A magyarországi autók átlagos életkora 14 év feletti, a kocsik kétharmada idősebb 10 évesnél.  

 

Az autókölcsönzés akkor lesz számodra sikeres, ha a valódi igényeid alapján választod ki a bérautódat. Ha nem villogni akarsz, hanem közlekedni, s ehhez van szükséged egy jól működő, valódi autóra – nem a mozifilmek csillogó díszletkocsijaira.  

 

Sokan még mindig azt gondolják, hogy autókölcsönzéskor csak a szalonállapotú, legújabb típusú autó felel meg a számukra. Ez nem is lenne baj, hiszen mindenki válassza azt, amire igénye van. A probléma akkor kezdődik, ha az extra minőséget jelentő autót diszkont áron szeretné megkapni a bérlő. Ha pedig erre nincs lehetősége, akkor máris leminősíti az autókölcsönzőt, sőt, az egész autóbérlést – ez túl drága, nem engedhetjük meg magunknak.

 

Autókölcsönzésnél kapjunk tehát egy új autót, de egy 10 éves használt kocsi árán – valahogy így áll össze a tipikus igény.  Sajnos, erre nem nagyon van esély.

 

Az autókölcsönzés költségeivel éppen úgy számolni kell, mint az autóvásárlás költségeivel.  Ha venni akarok egy új autót, felmérem, mire van igényem, s mire van pénzem. Szeretnék egy nagy, erős, szalonállapotú terepjárót? Rendben, de annak közismerten elég magas ára lesz. Éppen így, egy új Audi A7 bérlése sem képzelhető el ugyanazokkal a feltételekkel, melyekkel egy városi kisautó elhozható az autókölcsönzőtől.

 

Tény, hogy minden mélyen rögzült tévhittel ellentétben az autókölcsönzés nem drága – ezt már számos cikkben igyekeztünk megvilágítani. Drágának akkor találhatjuk, ha egy magas kategóriába tartozó igényt szeretnénk kielégíteni az alapkategória árán. Ha bútort veszünk, ha autót, ha hűtőszekrényt, mindnél tudomásul vesszük, hogy az igényeinket kielégítő alapminőséget kapjuk meg alacsony áron, kedvezményekkel. De ha extra igényekkel lépünk fel, ha a bútort a legjobb keményfából szeretnénk, ha a hűtőbe ledes világítású külön borhűtő kell, akkor annak az árát az extrák között kell már megfizetnünk.

Mivel közlekedj Budapesten az ünnepek alatt?

Az ünnepekre érkezel Magyarországra és keresed a legmegfelelőbb közlekedési eszközt? Budapest autós város, az autókölcsönzésnél kényelmesebb és hatékonyabb közlekedési módot nem tudunk ajánlani.

 

Ha nincs saját autód, akkor Budapestre érkezve választhatsz a taxi, a tömegközlekedés és az autókölcsönzés között. Melyiket lenne érdemes választani?

 

A taxi Budapesten drága és bizonytalan. Soha nem tudhatod, hogy a véletlenszerűen kiválasztott autó sofőrje nem akar-e lehúzni. Vajon körbe-körbe autózgat majd veled és tízszeres távolságot fog leszámlázni, ha észreveszi, hogy külföldről érkeztél haza néhány napra? A külföldön élő magyarok zsebéből dől a pénz, az árakat nem ismerik, s azt sem veszik észre, ha nem egészen pontos a visszajáró összeg. Tízezresből már nem adunk vissza, csak ha nagyon muszáj.

 

A taxi tehát elvetve, jöhet a tömegközlekedés. A Nyugat-Európában bevált gyorsvasutak, elővárosi metrók, jól szervezett városi villamos- és autóbusz-hálózat felénk már ismeretlen. A budapesti tömegközlekedés egyre lejjebb zuhan. Már van igazi hungarikumunk is, feltaláltuk a metrópótló hajót a Batthyány tér és a Kossuth tér között, mióta az M2 nem áll meg a Kossuth téren. Igazán emlékezetes lesz a Budapesten töltött néhány nap, ha a családi látogatásokat összekötheted a hosszú várakozásokkal, átszállásokkal, a tömött villamoson vagy buszon tülekedéssel.

 

Budapest egyre inkább autós város – az volt régen és az is marad még egy jó ideig. Gyorsan, kényelmesen, főleg családdal és csomagokkal eljutni A-ból B-be csak autóval lehet. Egy városi kisautó nélkülözhetetlen annak, aki pár napot hatékonyan kihasználva szeretne a városban tölteni. Erre a legjobb az autókölcsönzés.

 

Igen ám, de hol találsz olyan autókölcsönzőt, ahol olcsón, minden elköteleződés és további felárak nélkül jutsz hozzá kényelmes bérautóhoz?

 

Az Olcsó Autóbérlés szolgáltatása éppen a legmegfelelőbb ennek a problémának a megoldására. Budapesten ma tudomásunkkal csak egy olyan autókölcsönző van, mely kaució és kilométer-korlátozás nélkül, kilométer-felár fizetése nélkül kínál elérhető áron bérautókat a legkisebbektől a luxuskategóriáig. A tarifa egyszerű, átlátható. Csak a tényleges használatot fogod fizetni – az alapdíjat csak meg kel szorozni az igénybe vett napok számával és ott a fizetendő összeg. Nincs számos címszó alatt begyűjtött ilyen meg olyan díj, melyek pillanatok alatt megduplázzák az autókölcsönzés költségét.

 

A lefoglalt bérautót egyszerűen a Liszt Ferenc Repülőtéren átveheted – vagy akár a belvárosban, például a Keleti Pályaudvar, vagy a népligeti Volán-pályaudvar szomszédságában. Bárhonnan, bármivel is érkezel, az autókölcsönző is ott lesz, hogy pillanatok alatt kényelmesen hozzájuss a lefoglalt bérautódhoz.

 

Mi lenne még hátra? Nézd át a kínálatot, s foglald le még most, karácsony előtt a Budapesten használt bérautódat! 

 

Autókölcsönzés: élményajándék karácsonyra

Egy friss felmérés szerint szinte minden ötödik magyar nem egy értékes tárgyat, vagy valami használati cikket szeretne kapni karácsonyra, hanem úgynevezett élményajándékot. Miért ne lehetne ez egy autókölcsönzés?

 

Sokan szeretnének egy új tévét, számítógépet, márkás ruhákat, de lássuk be, egy pár tízezer forintos ajándék még nem változtatja meg az életünket. Egy ajándékba kapott műszaki cikk is legfeljebb pár hónappig jelent igazi újdonságot, majd megszokott használati cikké válik. Évek múlva hogyan él emlékeinkben a most vágyott új telefon? Mint egy kitaposott régi cipő, ha ugyan még emlékszünk a tavalyelőtti új okostelefonra.

 

Egy élmény viszont más. A készülődés, a kaland átélése örökre beleivódik a gondolataidba. Vajon mire emlékszel egy 10 évvel ezelőtti nyár történései közül? Arra, hogy vettél egy új hűtőt, vagy arra, hogy milyen volt a megérkezés utáni első napon sétálni az először látott tengerparton?

 

Egy új élmény mindig mélyebben rögzül és maradandóbb emlékké válik, mint bármilyen értékes megvásárolt tárgy. Ezért értékesek és ezért terjednek egyre jobban az élményajándékok.

 

Élményajándékot nyújtani nem is olyan nehéz, mint talán gondolnád. Nem kell extrém helyezetekre gondolni – nem is mindenki az extrém élményekre vágyik. Való igaz, élményajándékként legtöbben a siklóernyőzésre, a Forma 1-es versenyautó vezetésére vagy egy ötcsillagos szállodában eltöltött hétvégére gondolnak, de a valóságban azért ennél sokkal szélesebb a kör. Élményajándék egy színház, egy kellemes vacsora egy rég látott baráttal vagy családtaggal, vagy egyszerűen az együtt töltött idő is.

 

Jó, de hogy jön ide az autókölcsönzés?

 

Beszélgetsz néha valakivel arról, hogy milyen jó lenne egyszer csak elmenni messzire, megnézni érdekes városokat, vagy akár csak kirándulni egyet a hegyekben? Egy napra elhagyni a füstös, ködös várost, beülni egy autóba és nekiindulni akár csak úgy, cél nélkül az országútnak?

 

Hétköznapokon tömött villamossal, füstölgő metróval közlekedsz, mert nem szereted a dugókat, a magas parkolási díjakat és úgy döntöttél, nem tartasz autót a nagyvárosban? Akkor most ülj be egy bérautóba és hagyjátok el egy napra a várost. Adj egy napos kirándulást ajándékba valakinek karácsonyra. Válaszd ki, foglald le az autót, s tedd a fa alá az élményt, hogy elmehettek egyszer csavarogni csak ketten egy egész napra. Töltsetek egy napot a városon kívül, menjetek el például Egerbe, keressetek fel olyan helyeket, melyeket autó nélkül, tömegközlekedéssel csak nehézkesen, átszállásokkal lehetne megközelíteni. Élvezzétek a szabadságotokat, az autókölcsönzés megadja erre is a lehetőséget.

Saját kocsi vagy autókölcsönzés a jobb?

Az autókölcsönzésről még mindig az sokak véleménye, hogy túl sokba kerül, ezért inkább nem is próbálják ki. De vajon mennyire drága valójában az autókölcsönzés, mennyivel kerül többe, mint egy saját autó fenntartása?

 

Az Olcsó Autóbérlés irodájában – és már két helyen Budapesten a belvárosban is – egy kiskategóriás autó már napi 4990 forintért bérelhető kaució és extra kilométerdíj nélkül. Egy ilyen autó – például egy 1200 köbcentis benzinmotorral szerelt Opel Corsa C – a használtautó-piacon egymillió forint körül kapható. Vegyük meg ezt az autót, majd használjuk három évig és adjuk el. Ugyanebből a típusból a három évvel idősebbek már 600 ezer körül megvásárolhatók, a 3 év alatt tehát 400 ezer forintot költünk az autó tulajdonlására.

 

Mennyibe kerül a saját autó fenntartása?

 

Az autó megszerzésének önmagában is jelentős költségei vannak. Átírási díj 24.750 forint, forgalmi engedély és törzskönyv díja 6-6 ezer forint, eredetvizsgálat ára 17 ezer forint. Ezek az egyszeri költségek.

 

A 3 év alatt lesz valószínűleg két műszaki vizsga is. Tegyük fel, hogy kevés dolgot kell kicserélni, így a műszaki önmagában 30 ezer forintból kijön. A 3 évre ez 60 ezer forint.

 

Jönnek a rendszeres költségek. Kötni kell egy biztosítást, ennek éves díját számoljuk 40 ezer forintra. Az a 3 évre 120 ezer forint. A súlyadó – valójában ma már teljesítményadó – egy ilyen korú autónál elég alacsony, évi 12.650 forint lesz, azaz 3 évre 37.950 forint. Kössünk egy CASCO biztosítást is, hiszen a bérautón is van. Egy egyszerű, ám elég jó védelmet adó CASCO lopásra, törésre, elemi kárra erre az autóra már évi 15 ezer forinttól elérhető. A teljes díj tehát 45 ezer forint a három évre.

 

Költeni kell a felszerelésre, javításra, gumira is. Egy garnitúra abroncsot biztosan cserélni fogunk, mondjuk egy olcsóbb téli gumi kerül a kocsira, legyen az ára 60 ezer forint. A kisebb karbantartások ára legyen havonta 5 ezer forint (mosás, ablakmosó, fagyálló), s a kisebb javításokra is költsünk további havi 5 ezer forintot (égőcsere, ablaktörlő lapát, gyertya, ékszíj stb.). Évente biztosan lesz legalább egy nagyobb javítás is, amire akkor majd el kell költeni 50 ezer forintot. Tervezz be egy olajcserét is, az további 25 ezer forintot emel a költségeken.

 

A három évnyi gondtalan saját autós közlekedés ára ezzel a 10 éves, kis kategóriás Opellel összesen 1.311.700 forint, azaz kerekítve több mint havi 36 ezer forint.

 

A kérdés már csak az, hogy havonta mennyit használod az autót?

 

Mikor éri meg az autókölcsönzés?

 

Aki naponta autózik, ezzel jár munkába, viszi a gyerekeket iskolába, bevásárol, annak nem drágább az autó fenntartása, mint az autókölcsönzés. De akinek ritkán kell az autó, annak már nem éri meg a saját kocsi fenntartása. Hiszen láthatod: még egy ilyen olcsó kiskocsi fenntartása is elvisz havi 36 ezer forintot – és akkor még egy fillért sem költöttél ám üzemanyagra!

 

Ha csak minden harmadik nap használod az autót, akkor 10 használati nappal számolva 3600 forint a napi használati költséged. Alig egy kicsivel alacsonyabb, mint az autókölcsönzés 4990 forintos díja.

 

Aki keveset használja az autóját, szinte csak alkalmi jelleggel, annak ma már felesleges autót vásárolnia. A legnagyobb veszteség, ha a magas költséget jelentő autó ott áll az utcán, kitével az időjárásnak, jégverésnek, utcai koccanásoknak, kivédhetetlen parkolói sérüléseknek.

 

Az autókölcsönzés ma már nem luxus. Az Olcsó Autóbérlés árai annyira alacsonyak, hogy az autókölcsönzés valós alternatívát jelent a saját autó fenntartásához képest is. Érdemes kipróbálni, s vásárlás helyett inkább az autókölcsönzésre alapozni a közlekedést.

 

Autókölcsönzés már a belvárosban is

Befut az Eurocity Bécsből a Keletibe. Leszállsz a vonatról, lassan sétálsz a peronon, előre élvezed a Budapesten töltendő napokat. A német feliratú vagon jól mutatja, honnan jöttél, így öten is ugranak feléd: taxi? – Köszönöm, nem, autót béreltem, nem költök taxira Budapesten. De hol az autókölcsönző?

 

Kisétálsz a pályaudvarról, megkeresed az első metrómegállót. Lemész az aluljáróba, kivonatozol a végállomásig, majd onnan tovább busszal, vagy villamossal az autókölcsönző cégnek valahol a külváros legszélén található irodájáig. Ott vár már a kényelmes, szép, előre lefoglalózott, kaucióval is biztosított bérautód...

 

Na ne, ez nem lesz jó. Bérautóval közlekednél, de előtte kénytelen vagy tömegközlekedéssel átvágni az egész városon? Így már messze nem a kényelemről, biztonságról szól az autókölcsönzés.

 

Budapest tömegközlekedéssel szinte járhatatlan. A hármas metró lassan leáll, a villamosokat állandóan felújítják, a buszok egyre ritkábban járnak. Ha korszerű, kényelmes és elérhető közlekedésre vágysz, az autókölcsönzés a legjobb lehetőséged.

 

Budapest autós város és egyre inkább azzá is lesz. A fővárosiak mindig panaszkodnak a szmog és a dugók miatt, de hidd el, ez elenyésző egyes nyugati nagyvárosok problémáihoz képest. A tömegközlekedés viszont zsúfolt, kényelmetlen és lassú, így ha teheted, valóban az autókölcsönzés marad az egyetlen reális választás.

 

Na és itt a taxi, azzal is utazhatnál. Persze, ezzel az erővel akár le is tehetnéd most rögtön a járdára a pénztárcádat, vegyen belőle ki amennyit akar. Menj taxival, ha szereted a lehúzást, a túlszámlázást, a lassú kiállást, a szándékosan túlbonyolított útvonalakat. Nem szereted? Marad bizony az autókölcsönzés.

 

Jó autókölcsönző cég egyre több van az országban, de olyan nagyon kevés, amelyik nem terheli meg erőn felül a pénztárcádat. Autókölcsönző kaució nélkül, kilométer-korlátozás nélkül? Ezt nyújtja neked az Olcsó Autóbérlés, s nem tudunk róla, hogy másik autókölcsönző is bízna ennyire az ügyfeleiben, hogy ezt az ajánlatot ki meri tenni a pultra. Mi bízunk benned, bízunk valamennyi ügyfelünkben, ezért nem kérünk kauciót az autókölcsönzéshez.

Hol veheted át a bérautódat?

 A remek ajánlathoz már csak egy dologra van szükség: ne kelljen már a város szélére kirándulni az autókölcsönzéshez!

 

A belváros telkek persze mind be vannak építve, a parkolók drágák, senki nem tud 20-30 autót a belváros közepén tartósan tárolni. De oda tudjuk vinni neked.

 

Az Olcsó Autóbérlés autóit ma már három, különösen fontos közlekedési csomópontban is átveheted Budapesten:

 • a Liszt Ferenc Repülőtéren
 • a Keleti pályaudvar parkolójában
 • a népligeti buszpályaudvar parkolójában.

Amikor megérkezel Bécsből az Eurocity-vel, nem kell taxiba ülnöd, nem kell buszra várnod vagy a metrón tolongani a többi utassal. Vár az előmelegített, fűtött és tiszta bérautód a pályaudvar parkolójában. Foglaláskor jelzed, hogy a három helyszín közül hova kérted az autó kiszállítását és várni fogunk, amikor a vonatod megérkezik. Te csak beülsz és vezetsz. Ennyire egyszerű nálunk az autókölcsönzés. Próbáld ki. 

Autóbérlés készpénzért vagy kártyával

Most akkor kell bankkártya az autóbérléshez, vagy nem kell? Tisztába tesszük a kérdést!

 

Az autókölcsönző cégek kétféle módszert követnek: vagy csak készpénzért kölcsönöznek autót, vagy éppen ellenkezőleg, kötelezővé teszik a bankkártya használatát. Van, ahol még az sem mindegy, hogy milyen kártyát használsz: csak a dombornyomott jó, csak a Visa a megfelelő, vagy csak a MasterCard a használható.... borzalom. Hogyan igazodj el, ha utazni szeretnél és közben autót is bérelnél? Nincs két társaság, amelyiknek ugyanaz lenne a megfelelő.

 

A szigorú pénzügyi előírások az autókölcsönző cégeknél mind azért vannak, mert ezek a cégek borzalmasan féltik az autóikat az ügyfeleiktől. Mi lesz, ha ellopják, ha nem kerül vissza épségben a kölcsönzött bérautó?

 

Sok helyen előírják, hogy csak készpénzért viheted el az autót. Félnek attól, hogy a hitelkártyád nem lesz valódi, hogy a bank letiltja a kifizetést, nem lesz elég fedezet a számládon. Ha ilyen társaságtól kölcsönöznél bérautót, számíts arra, hogy egy nagy rakás pénzzel kell az átvételre érkezned. Legyen nálad elegendő kápé a bérleti díjra, meg legalább még százezer forint a kötelező kaucióra. Egészen biztos, hogy szabad szemmel is elég jól látható letétet fognak tőled kérni, s természetesen azt is készpénzben.

 

A másik véglet a kártyás cégeké. Itt sincs túl nagy rugalmasság: a kártya kötelező, s szerencséd lesz, ha éppen azt a típusú kártyát elfogadják, ami a tárcádban lapul. Az ilyen autókölcsönző a kártyára terheli a kaució összegét. Felhatalmazást kell adnod a bankodnak, hogy az autókölcsönző hozzányúljon a számládhoz és letétbe helyezzen legalább százezer forintot, vagy többet. Az autókölcsönzőnek semmi rizikója nincs. Vajon te is biztonságban vagy? Az ilyen kötelező letétnél soha nem tartasz attól, hogy valami hiba csúszik az ügyintézésbe és nem csak egy-két napra köti le a bank a pénzedet? A bérautót már rég visszavitted, de az elrontott banki intézkedések miatt fogalmad sincs, mikor oldják fel a zárlatot a számládról.

 

Az Olcsó Autóbérlésnél ilyen nem fordulhat elő. Nálunk belföldön egyáltalán nincs kaució, ugye tudtad? Nem terheljük meg a számládat százezrekkel és készpénzben sem kell magaddal hoznod egy kisebb vagyont.

 

Ami a lényeg: az Olcsó Autóbérlésnél készpénzzel is, kártyával is kifizetheted az autóbérlésed díját. Ahogyan akarod, választásod szerint. Nem tesszük kötelezővé a bankkártyás fizetés és a készpénzforgalmat sem. Legyen a saját igényeid szerint, ahogyan jobban hozzáférsz a pénzedhez. Van ennél kényelmesebb megoldás az autóbérlésben

Autóbérlés kényelmesen télen is

Számodra mennyire illúzióromboló, ha hidegben, szakadó esőben, esetleg hóesésben kell szerződést írni az autóbérlésről? Ne ijedj meg, az Olcsó Autóbérlésnél ilyen biztosan nem fordulhat elő.

 

Megérkezel a Liszt Ferenc Repülőtérre. Kicsekkolsz, átveszed a csomagodat, s nyugtalanul nézed az egyre zordabb téli időt. A szakadó eső néha havazásba fordul, hideg van, hamarosan a szél cibálja a kabátodat. Semmi kedved hozzá, a repülőgép és a csarnok biztonságos melege után nem sok kedved lenne kimenni a téli hidegbe.

 

Autóbérlés hagyományos cégnél

 Pedig nincs más megoldás: be kell jutni a városba. Aki taxival menne, az a bejárat előtt azonnal autóba vághatja magát és a szállodáig már maga mögött is hagyhatja Budapest téli oldalát. De te nem taxival, hanem bérautóval mész. Jobb ez így?

 

Nehezen mondasz igent a fenti kérdésre, ha az autókölcsönző cég kilométerekre van a termináltól. Na jó, tegyük fel, érted mennek, helyben el tudsz intézni mindent. Remek, a szél cibálja a papírokat, miközben a bérautó motorházának dőlve töltöd ki az autóbérlésről szóló szerződést. Kényelmes, ügyfélbarát? Egy frászt, örökre megjegyzed az autókölcsönző nevét, nehogy véletlenül még egyszer tőlük kérj bérautót Budapesten.

 

Hogyan kezdődik az autóbérlés az Olcsó Bérautónál?

Először is, pontosan tudjuk, hogy mikor érkezel. Megadod a járatod számát, mi pedig várunk rád, amikor a géped leszáll Ferihegyen. Késik a járat? Nem gond, azzal sem kell törődnöd, hogy a késés miatt esetleg más vinné el a kiszemelt bérautódat. Ha késik a repülőgép, azt nem tekintjük olyan oknak, ami miatt változtatni kellene az autóbérlés feltételein.

 

Megérkezik a géped, akár késve, akár időben. Kicsekkolsz, felveszed a csomagod, s kilépsz a terminál épületéből.

 

Nézz csak át a túloldalra, mit látsz? Ott a másik oldalon, ahol a taxik szoktak várakozni, ott áll a kiszemelt bérautód. Csak sétálj át az úton és ülj be a kocsiba. Kapkodni nem kell, nem tilosban várakozunk, szerződésünk van arra, hogy használhassuk a taxis drosztot.

 

Itt kell szerződést írni az út szélén? Itt kell fizetni több napra szóló bérleti díjat? Dehogy. Ülj be a kocsiba, munkatársunk elszállít az Olcsó Autóbérlés közeli irodájába. Csak néhány száz métert autózunk, telephelyünk a repülőtér közvetlen közelében található. Az irodában kötjük meg a szerződést és itt intézzük el az összes papírmunkát. Itt tudsz majd fizetni is.

 

Fizetés az autóbérlésért

Apropó, fizetés. Nincs nálad elég készpénz? Ne törődj vele. Nem csak készpénzben, de bankkártyával is ki tudod fizetni az autóbérlés díját. Attól pedig nem kell tartanod, hogy extra díjak terhelnék meg a kártyádat, mert más cégektől eltérően mi belföldre egyáltalán nem kérünk tőled kauciót. Csak az autóbérlés díját fizeted. Nincsenek extra költségek, a napi díjakat egyszerűen fel tudod szorozni a napok számával és kész. Ennyi, egyszerű és ügyfélbarát. Ilyen nálunk az Olcsó Autóbérlés. Belevágsz? Kattints ide és nézd meg bérautóinkat!

Rendőrségi célfotó bérautóval – ki fizeti a bírságot?

Vajon miért nyomjuk sokkal lazábban a gázpedált bérautóban ülve, mint saját kocsit vezetve? Talán azt hisszük, hogy az autóbérlés eltünteti a felelősséget és úgysem nekünk kell kifizetni a gyorshajtásért járó bírságokat. Rossz hír, hogy nem így van, a bírságcsekkek bérautóban ülve is utolérnek!

 

Az autóbérlésre legtöbbször egészen máshogy tekintünk, mintha a saját autónkat vezetnénk. Ez mintha egy másik világ lenne, ahol nem is érvényesek ugyanazok a szabályok. Bérautóban ülve a járművezetők hajlamosabbak lazábban kezelni a sebességhatárokat és más előírásokat. Sokan úgy érzik, hogy mivel az autó nem az ő nevükön van, ezért a hatóságok sem fogják megtalálni őket probléma esetén. A valóság persze éppen ennek az ellenkezője, mint később látni fogjuk.

 

Gyorshajtás bérelt autóval

A gyorshajtás Magyarországon az úgynevezett objektív felelősség körébe tartozik. Ez azt jelenti, hogy a rendőrség nem keresi, hogy ki vezette az autót, hanem automatikusan az üzemben tartó nevére postázzák a bírságcsekkeket.

 

Az autóbérlők egy része valóban szeretne elmenekülni a bírságok megfizetése elől. Úgy gondolják, hogy az objektív felelősség elve miatt a közigazgatási bírság úgyis az autókölcsönzőhöz fut be, de nem most, hanem majd úgy 2-3 hét múlva. Addigra ők már messze lesznek, kauciót nem kell fizetni, bottal üthetjük a nyomukat. A bírságot meg majd lenyeli helyettük valaki. Hát nem így van.

 

Hiába az objektív felelősség, a tulajdonos, vagy az üzemben tartó ki is tudja menteni magát a büntetés alól. Ehhez nem kell más, mint hitelt érdemlően bizonyítania kell, hogy a kérdéses időben nem ő vezette az autót.

 

Ki vezette a bérelt autót?

Autóbérlés során a gyorsan hajtó sofőr tehát hiába próbálja menteni magát. A rendőrség valóban az autókölcsönzőnél jelentkezik először, ám a kocsi bérleti szerződése pontosan megmutatja, hogy kinek a kezelésben volt a jármű a célfotó készítésekor. S mivel a bérleti szerződések azt is pontosan meghatározzák, hogy ki vezetheti az autót, a bérlő azzal sem takarózhat, hogy a kérdéses időben másnak engedte át a volánt. A bírságolási folyamat így egy kicsit lassabban megy, de biztosak lehetünk benne, hogy a rendőrség végül minden esetben el fog jutni a tényleges gyorshajtóig.

 

A külföldi sofőrt is utoléri a hatóság

A gyorshajtásért járó közlekedési bírságot akkor sem lehet megúszni, ha a sofőr nem magyar állampolgár, s csak pár napos látogatását szolgálta az autóbérlés Budapesten. Magyarország tagja annak a nemzetközi együttműködésnek, mely alapján a hatóságok hozzáférnek egymás adatbázisaihoz. Korábban ügyészségi jóváhagyás kellett ahhoz, hogy az adatokat a másik ország hatóságai megkaphassák. Ez 2015-től jelentősen egyszerűsödött, hiszen gyakorlatilag 32 ország lát bele bármelyik másik adatbázisába és tudja lekérdezni egy-egy vétkes autós adatait.

 

Ha egy külföldi állampolgár közlekedési szabálysértést követ el Magyarországon, akkor tehát hamarosan otthoni címére érkezik meg a bírságról szóló csekk. Azt fontos tudni, hogy az eljárás rendjét, a fellebbezést, vagy a befizetés elmulasztásának a következményeit ilyenkor nem a magyar, hanem a másik ország szabályai határozzák meg.

 

Fontos tehát, hogy autóbérlés sorén is mindig körültekintően tartsuk be a közlekedési szabályokat, kiemelkedően ügyeljünk például a gyorshajtás elkerülésére. A bírságcsekk így is, úgy is megérkezik, nem érdemes kockáztatni!

Autóbérlés nőknek

Szeretjük, ha egy nő választ bérautót nálunk. Biztosak lehetünk benne, hogy maximálisan a szerződés betartásával, kíméletesen használja és épségben, tisztán fogja visszahozni az autókölcsönzés végén. Egy férfi pénzért vett tárgyként kezeli a kölcsönzött autót, egy nő viszont úgy fog rá vigyázni, mint az otthonára. Vajon miért más, ha nő bérel autót, mint ha egy férfi teszi ugyanezt?

 

Látott már olyan autókölcsönzőt, mely a női autósokat is igyekszik maximálisan kiszolgálni? Mi még nem. A legtöbb autókölcsönzőt férfiak vezetik, akik meg sem próbálják megérteni, mire volna szükségük a női sofőröknek.


 

Az autóbérlés férfimunka?

Egészen biztos, hogy nem szándékos diszkriminációról van szó, de tény, hogy az autókölcsönzés férfinyelven működő szakma. Nézze csak meg a kölcsönzők weboldalait: mintha a nők igényei nem is léteznének. Férfias és erős autókkal találkozunk a kölcsönzők kínálatában, melyeket műszaki paraméterek és férfias jelzők sokaságával ajánlanak az ügyfelek figyelmébe. Persze valószínű, hogy nem csak a kölcsönzőben dolgozók, hanem az ügyfelek többsége is a férfiak közül kerül ki, akik az erőtől duzzadó megfogalmazásokat, nem pedig a nőies finomságokat keresik a leírásokban. De milyen is legyen egy nőies autókölcsönző, miben mások a nők, ha bérautót keresnek?

 

A férfiak többsége racionális érvek alapján dönt. Megnézi a bérautó kategóriáját, a felszereltségét, az árát és ez alapján megköti a szerződést. Nos, autóval kapcsolatban nőt még nem láttam racionális alapon dönteni.

 

Nem mindegy a bérautó színe

Egy nő mindig érzelmi alapon dönt. Ha nem „szólítja meg” a kiválasztott autó, akkor nem lesz autóbérlés. Később persze előkerülnek a számára fontos racionális szempontok is, de az észérvek mindig a második helyre szorulnak.

 

Hogyan választ kocsit egy nő? Például szín alapján. Megáll a bérautók között a telephelyen, és egyből kiszúrja az egyetlen színes autót. Lássuk be, hiába érhető el ma már a szivárvány összes színe a gyártók kínálatában, a kocsik többsége még mindig feketének, szürkének tűnik. De ha egy nő szeme pillant végig a soron, akkor a szürke bérautóink mintha nem is léteznének. Hiába jobb, megbízhatóbb a mellette álló sötétkék, vagy ezüst színű autó, ha ő egyszer kiválasztotta az egyetlen napsárgát vagy pirosat, akkor már nincs is miről tárgyalni tovább.

 

A női autóbérlő a használhatóságot keresi

Ha egy nő autót bérel, akkor soha nem az autó iránt érdeklődik. Férfi ügyfeleink gyakran bérelnek csak azért prémium kategóriájú bérautót, hogy kipróbálják, vagy hogy lássák őket egy Audi A7-tel érkezni a tárgyalásra. A női autókölcsönző a funkció alapján választja ki az autót. Mire van szüksége? Mekkora rakodótér kell, kényelmes lesz-e a gyerekeknek? Sokkal jobban érdekli a jármű megbízhatósága, mint a motor teljesítménye.

 

A legtöbb nő nem magának bérel autót

Ha egy nő autót bérel, akkor többnyire a családjával utazik. Ezt mutatják a kiválasztási szempontjai is. Egy férfi, ha lelkesedik az autó iránt, azonnal beül a vezetőülésbe és elképzeli a vezetés élményét. Akkor viszi el a bérautót, ha azt jó vezetni. Egy nő gyakran kezdi a hátsó ülésen az ismerkedést: elég tágas lesz-e a gyerekeknek?

 

Az autót kölcsönző nők a férfiaknál sokkal jobban fognak vigyázni a bérautókra. Tisztábban hozzák vissza, kevésbé hajtják meg, nem hajszolják, nem erőszakoskodnak vele. Egy férfi talán úgy véli, hogy a bérelt autó csak egy olcsón vett eszköz céljai eléréséhez. Az autóbérlés egy nő számára egészen más: kicsit az otthon kibővítése, a saját személyes tér megnövelése az autóbérlés néhány napjára. Hölgyeim, jöjjenek, vigyenek el egy bérautót, várjuk Önöket szeretettel.

Olcsó autóbérlés már Egerben is

Autóbérlés kaució és kilométer-korlátozás nélkül, alapból is alacsony árakkal? Pár éve még hitetlenkedve csóválta fejét mindenki erre a konstrukcióra, de az ügyfeleknek megtetszett. Az Olcsó Autóbérlés üzleti modellje sikeres lett, így most Budapest után már az első vidéki városba is el tudjuk juttatni a valóban hozzáférhető bérautókat.

 

Autóváráslás helyett sokkal több ember kölcsönözne kocsit, ha az autóbérlés nálunk is megfizethető lenne. Sajnos, Magyarországon az autókölcsönzők még mindig nem bíznak meg saját ügyfeleikben. A bérleti díjak indokolatlanul magasak. Egy kiskategóriás, 10 évnél is idősebb bérautóért nem szabadna napi 6-8 ezer forintot elkérni.

 

A magas bérleti díjak mellett számos extra költség is terheli az ügyfeleket. Legsúlyosabban a kaució érinti azt, aki autót bérelne. Ő egy napi 4-5 ezer forintos szolgáltatást szeretne igénybe venni, de ehhez elvárják tőle, hogy 100-150 ezer forintos kauciót biztosítson. Ez az autóbérlés terjedésének legnagyobb akadálya.

 

Indokolatlan a külön kilométerdíj is. A legtöbb autókölcsönző olyan magasan szabja meg a napi díjakat, hogy abból bőven fedezni lehetne a kocsi fenntartását és a kölcsönző hasznát. De ez nem elég, kilométerdíjként még extra költségeket is terhelnek az ügyfelekre. A napi bérleti díj legtöbbször csak minimális, maximum 300 km kocsifutást enged – ami fölötte van, azt már vaskos díjakkal ki kell pluszban fizetni. Így lesz az olcsónak hirdetett napi bérleti díjakból vaskos, több tízezres számla a néhány napos autóbérlést követően is.

 

Mit csináltunk mi az elavult, régi szokások helyett?

Nem számítunk fel kauciót, így nem kell a pár ezer forintos díj mellé még százezreket készpénzben felmutatni. Belföldön nem kérünk kilométer-díjat – miért kellene plusz pénzt fizetni még arra, hogy valaki Budapestről elmegye Szombathelyre és estére visszajön a fővárosba? És ami a legfontosabb: még ezek mellett is alacsonyak maradtak a díjaink. A név kötelez, nem hirdethetünk olcsó autóbérlést, ha nem a városban elérhető legalacsonyabb díjakkal kínáljuk az autókat.

 

Egerben is Olcsó Autóbérlés

Jelentem, az üzleti modell bevált, működünk és gyarapodunk. Örömhír, hogy a főváros mellett már Egerben is megjelentünk az autóinkkal. Ugyanazok a feltételek, ugyanaz a teljes körű gondoskodás várja ott is az autóbérlés iránt érdeklődőket. Néhány napos utazás, nagyobb kocsi a költözéshez, céges autó a vidéki üzletkötésekhez? Megoldjuk, bármilyen igény is jelentkezik. Mostantól már Egerben is lehet valóban olcsó bérautót találni – érdemes körülnézni az oldalunkon!

Pont neked miért nem adok bérautót?

Aszfaltszaggató módon vezetsz? A kocsin vezeted le a feszültségedet, amit a főnököd okozott? Kicsi a micsoda és csak azért kell a nagy kocsi, hogy valamivel felvághass a csajok és a haverok előtt? Felejts el, lépj egy házzal arrébb, számodra nálunk nincs nyitva az autókölcsönző. Mit gondolsz, miért?

 

Hozzánk olyan emberek jönnek, akik megbíznak bennünk

Akik biztosak akarnak lenni abban, hogy nem csak jó, de megbízható kocsi kerül a kezük közé. Tudod, ezek az emberek azért kölcsönöznek pont tőlünk autót, mert arra a néhány napra nem azzal akarnak foglalkozni, hogy indul-e vagy nem, lopott-e vagy nem, működik-e a város határán túl is vagy nem. Aki ide jön, bizalommal jön. Számít arra, hogy tőlünk egy tiszta, jó állapotban lévő, használható kocsit fog kapni, amivel nem áll fejre néhány kanyar után.

 

Te meg jönnél a nagy arcoddal, belengetve a ki tudja honnan összeszedett pénzed. Megpróbálod eljátszani, hogy nagyfiú vagy, mert van néhány ezresed kivenni egy napra a menő verdát. Aztán még be sem fordulsz a sarkon, már füstöl a gumi, bőg a motor. Tudod, az nem csak a kocsinak fáj, de nekünk is, nagyon! Nekünk, akik éppen úgy vigyázunk a menő sportkocsikra is, mint a legkisebb tízéves Suzukira.

 

Azt hiszed, csak azért csináljuk ezt az egészet, mert megrészegít a benzin gőze? Vagy te is azt gondolod, hogy az autókölcsönzők csak jól lehúzni akarják a kuncsaftot, vagy hogy mi látjuk el kocsikkal a pesti alvilágot?

 

Aki aznap majd beül helyetted a bérautóba, az biztos lehet benne, hogy tőlünk szeretettel kapja

Ezt a munkát nem is lehet csak a kocsikért végezni. Sokkal inkább azokért az emberekért dolgozunk, akik ma elviszik tőlünk ezeket az autókat. Tudod te, hányféle ember fordul meg az autókölcsönzőben? Jön a háromgyerekes apa, aki fél éve Németországban dolgozik egy raktárban, s kéthavonta jön haza a családjához. Ferihegyen leszáll, itt veszi át a kocsit és itt is adja vissza majd 3-4 nap múlva. Tőlünk bérel autót az a budapesti család is, akik a nagymamát látogatják meg Szegeden. Ők egy nagyobb kombit kértek a hétvégére. Vagy az a cégvezető, aki a nyereségét a vállalkozás fejlesztésébe fekteti és hétköznap egy tizenöt éves Forddal jár. De most egy olyan üzleti tárgyalásra megy, ahol elvárják tőle a megfelelő megjelenést is. Az öreg Fordot így egy új Mondeóra cseréli erre a pár napra.

 

Melyiküktől vennéd el az autót, hogy felszaggasd vele az aszfaltot, mondd? Aztán az egy napos őrjöngésed után kinek adjuk utána oda a szétcincált, leharcolt bulijárgányodat?

 

Neked az autó ma arra kell, hogy este felvágj vele a haverok előtt. Nekik az életükhöz, a munkájukhoz, a családjukhoz kell egy olcsó bérautó.

Számukra mindig lesz egy használható bérautó a flottánkban

De jobb ha belenyugszol: neked nincs és nem is lesz autó a kínálatunkban.

Miért jobb vásárlás helyett inkább bérelni a céges autót?

5 ritkán hallott érv, amivel a könyvelő is elégedett lehet

 

Sok cégvezetőnél örök dilemma, hogy melyik a jobb: megvenni vagy bérelni a céges autót. A vásárlás-pártiak főleg a magas bérleti díjakkal érvelnek, na meg azzal, hogy így ki vannak szolgáltatva az autókölcsönző cégnek. Pedig könnyen lehet, hogy hosszú távon ma már anyagilag is jobban megéri az autóbérlés, mint a kocsi megvásárlása. A világ egyre inkább a bérlés mellett teszi le a voksát. Mi is ezt mondjuk, s van rá fél tucat jó érvünk, hogy cégvezetőként miért is jobb autót bérelni mint vásárolni.

 

#1 Mennyibe kerül – most?

 

Ha lapáttal szórják a pénzt a cégben, akkor valószínűleg teljesen mindegy, hogy mekkora egy változásnak a beruházási igénye. Ha Ön nem kábítószerrel vagy fegyverekkel kereskedik, akkor viszont a hosszú távú számítások mellett biztosan kétszer is megnézi, hogy valamire mennyit kell kifizetni most azonnal. Unalomig ismert érv, de azért tegyük csak ide a lista elejére: egy középkategóriás cégautó megvásárlása most azonnal 3-4 milliós költséget jelent, szemben a havonta kis összegben érkező bérleti díjakkal. A rövid távú autóbérlés maximum néhány tízezer forintba kerül és az egész hónapra szóló is maximum 100-200 ezer közötti betervezhető költséget jelent. Nincs azonnali milliós kiadás, boldog a könyvelő.

 

#2 Nem kell hozzá saját szerelő

 

Ha saját autója van, előbb-utóbb kell olyan valaki is, aki ért az autók karbantartásához. Vagy év végén osztalékot nem magának fizet, hanem egyenesen átutalhatja annak a szerviznek is, amelyik a céges autót karbantartja. Ha az autót nem csak egy ember használja a cégnél, akkor főleg szüksége van hozzáértő emberre. El tudja képzelni, hogy tud kinézni egy autó, amit mindenki hajt, de senki nem érzi a sajátjának?

 

Ha bérli az autót, akkor a karbantartással, gumicserével, olajcserével kapcsolatos gondokat egy az egyben rábízhatja az autókölcsönzőre. Az az ő dolguk, az Öné meg az, hogy használja a kocsit.

 

#3 Mennyi marad belőle a végén?

 

Amikor a szalonból kihajt a frissen vásárolt új kocsival, nézzen hátra egy pillanatra. Lát majd egy lángcsóvát a kipufogó mögött – ott ég el a pénze. Amint kihozza a kocsit, az veszít 20 százalékot az értékéből. Tudja, hol létezik az „értékálló” autó? A kereskedők eladási szövegeiben, hacsak nem valami igazi egypéldányos ritkasággal hagyta el a szalont.

 

A kocsi nem értékálló. Baromi gyorsan avul, elveszti az értékét, s amikor lejár a részlet és szabadulna tőle, kap érte egy marék kabátgombot. Akkor inkább béreljen egy autót, s ha már nincs rá szüksége, egy telefonnal megszabadulhat tőle további költségek és veszteségek nélkül.

 

#4 Megunta? Cserélje!

 

A véglegesség érzése először az oltár előtt kapja el az embert. Mennyi időre is tesszük azt a fogadalmat? Tényleg, ő lesz az utolsó nő az életemben? – fut át minden vőlegény homlokán a ránc az igen kimondása előtt.

 

Házasságban ez rendben van, de egy autót nem egy életre veszünk! Ha megunta, cserélje. Ha nagyobbat szeretne, cserélje.  Ha eddig egy kisebb autót használt, de kell egy kombi a szerszámokhoz, cserélje. Az autókölcsönzésben az a jó, hogy mindig a pillanatnyi igényeihez, ízléséhez, ötleteihez tudja a kocsi típusát is igazítani. Saját autót mikor tudna ilyen rugalmasan váltani, cserélni, újítani?

 

#5 Nyújtózkodjon tovább, mint amíg a takarója ér

 

Régen az embereknek nem volt más lehetőségük, mint megvásárolni azokat a dolgokat, amikre szükségük volt. Aki közlekedni akart, annak nincs mese, meg kellett vennie a lovat.

 

Ha cégautó beszerzésén gondolkodik, akkor bizony ötször is átszámolja, mit bír el a költségvetése. Egy-két millió ide vagy oda igazán nem mindegy. Egy jó konstrukcióban megoldott autókölcsönzéssel azonban eltűnnek ezek a korlátok. Egy kisautó és egy középkategóriás megvásárlása között ég és föld a különbség. A bérleti díjuk viszont nincs is olyan nagyon távol egymástól. A lényeg: bérelni legalább egy, de akár két kategóriával is nagyobb autót tud, mint aminek a megvásárlására elég lenne a pénze. Miért ne ülne át egy nagyobb autóba, ha a költségek növekedése nélkül megteheti?

 

Mennyi benzin maradjon a bérelt autóban?

Mennyi üzemanyaggal kapom meg a bérbe vette autót? Hogyan kell visszavinni, fog-e az autókölcsönző még azért is plusz díjat kérni tőlem, mert túl kevés üzemanyag maradt a tankban az autóbérlés után? Zsebbe vágó a benzinkérdés!


Átveszi a frissen lekötött bérautót, elhelyezkedik a kényelmes ülésen, markolja a kormányt, próbálgatja a fogását. Kis érdekel, hogy csak kölcsönözte az autót? Ez ma az Ön autója, birtokba vette, olyan, mintha idén korábban lenne karácsony és ezt találta volna a fa alatt.

 

A valósághoz egy sárga is lámpa téríti vissza.... na tessék, máris mehetünk tankolni. Vajon elég lesz a legközelebbi kútig? Ki tudja, mennyire szívta le a tankot az előző bérlő.

 

Apró bosszantás üres tankkal elindulni, de ennyi éppen elég ahhoz, hogy összetörje a varázst és visszazökkenjen a rideg valóságba. Mennyibe is kerül pluszban, hogy üresen hoztam el az autót?

 

Kényes pont az üzemanyag kérdése

Kényes pontja az autókölcsönzésnek az üzemanyag kérdése. Ön nem akar a kelleténél többet fizetni, de nagyon nem szeretne több üzemanyagot sem a tankban hagyni, mint amennyivel átvette az autót. És vajon mit gondol az autókölcsönző? Nem nagy titok, hát pont az ellenkezőjét!

 

Egy bérelt kocsi napi díjával könnyű elszámolni, hiszen csak a bérleti napok számát kell figyelni. Az üzemanyag kérdése már nem ilyen egyszerű: nem lehet literre pontosan kimérni, hogy mennyi van a tankban amikor átveszi és amikor leadja az autót.

 

Vannak olyan autókölcsönzők, ahol fütyülnek a bérlők igényeire. Tele tankkal adják át az autót és ugyanígy, tele tankkal kérik vissza a kocsit. Ez majdnem jó megoldás, csakhogy van egy kis gond....

 

Mennyit is mutat az autó üzemanyagszint-mérője? Megtankolom a kocsit, a mutató majdnem kiakad a skála tetején. Tele van. Elindulok, megyek vele jó 40-50 kilométert. Még mindig a skála tetején áll a mutató, pedig már legalább 3-4 liter hiányzik a tankból.

 

Visszaviszem a kocsit, a kölcsönző pedig nyugtázza, hogy rendben van, tele tankkal hoztam vissza. Ezt jegyzőkönyvezi, s nincs több dolgunk egymással.

 

A következő bérlő átveszi az autót. Papír szerint minden rendben, tele tankkal vette át a kocsit. Beindítja a motort, az üzemanyagszint-mutató még mindig a skála tetején áll – vagy már megrezdült kicsit? De hát új autó, ismeretlen autó, ki tudja pontosan megmondani, hogy melyik állásban kell lennie, ha tele a tank?

 

A bérlő alig megy 2-3 kilométert, amikor megmozdul a mutató, s egyből háromnegyeden áll csak a tank. A bérlő meg a szenteket és az autókölcsönző családját emlegeti – joggal érzi úgy, hogy őt bizony átverték, aláírta, hogy tele tankkal veszi át az autót, pedig ez elég messze van már attól.

 

Az üzemanyagszint-mérőnek ez a lassú reagálása elég aránytalanná teheti az autóbérlést. Egyik bérlő megspórol jó pár ezer forintot, a másik meg annyival többet fizet ki feleslegesen. Akár második autókölcsönző ügyfél úgy érezheti, hogy őt becsapták, átverték. Hát majd ő is jól átveri a szemét kölcsönzőt, vele aztán nem szúrnak ki, igaz? És kezdődik minden elölről.

 

Vajon hogyan lehet Ön a legbiztosabb abban, hogy csak azt az üzemanyagot fogja kifizetni, amit tényleg el is használt az autóban?

 

Literre nem lehet megmérni. A tele tank nem jó, mert a skála tetején van a legnagyobb tehetetlensége a műszernek. Üres tank nem jó, nem lehet annyira pontosan kicentizni a fogyasztást.

 

Vannak autókölcsönzők, melyek tele adják ki az autót, visszavételkor pedig a bérlő előtt megtankolják és felszámolják a beletöltött üzemanyag árát. A pénzt meg leveszik a kaucióból, vagy elkérik külön az ügyféltől.

 

Szerintünk egyik sem jó módszer. Hiszünk abban, hogy az autóbérlés lehet valóban olcsó, s nem tartjuk jó megoldásnak, ha előre nem tisztázott díjakkal terheljük a bérlőt a kocsi visszaadásakor. Akkor hogyan kezeljük az üzemanyag kérdését?

 

Üzemanyag-kezelés az Olcsó Autóbérlésnél

Amikor valaki visszahozza az autót, azt kérjük tőle, hogy ne legyen tele, legyen benne egy negyed tanknyi, vagy akár kicsivel kevesebb üzemanyag. Nem fogjuk visszavétekor azt méricskélni, hogy pontosan annyi liter van-e benne, mint amennyivel elvitte a kocsit.

 

Amikor Ön autót bérel tőlünk, abban is lesz nagyjából negyed tank üzemanyag. Nem méricskéljük literre pontosan. Bőven elég lesz arra, hogy ne csak a legközelebbi kútig jusson el vele, de célba is érjen, ha sürgős dolga van. Majd megtankolja később. De nem lesz tele az autó, s a műszer pontosan fogja jelezni az üzemanyag szintjét.

 

Így amikor elviszi az autót, nem azzal kell rögtön foglalkoznia, hogy hol áll a mutató. Élvezze az ülés kényelmét, markolja a kormányt, próbálgassa a fogását. Érezze úgy, hogy megjött a karácsony, s Ön egy új autót talált a fa alatt...

Mennyibe kerül az olcsó autókölcsönzés?

Az olcsónak hirdetett szolgáltatások nagyon sokszor nem is olyan olcsók ám, mint amennyire első pillanatban látszik!

Interneten böngészve akadtam nemrég egy extra olcsó autóbérlést hirdető fővárosi cégre. Meglepődve láttam az árakat, melyek jóval alacsonyabbak voltak azoknál is, melyeket mi alkalmazunk. Ilyen nincs – gondoltam –, mert a saját árképzésünket ismerve pontosan tudom, hogy ez alatt nem lehet gazdaságosan működtetni egy autókölcsönzőt. Aki a mi áraink alá megy, az vagy nagyon hamar padlót fog, vagy valamit nagyon eltitkol a reklámjaiban az ügyfelek elől.

A reklám persze mindent elbír, akár azt is leírhatnám, hogy mostantól ingyen adjuk az autókat karácsonyig. Leírhatnám, de nem lenne igaz – éppen úgy, ahogyan ennek a jajdeolcsó autókölcsönzőnek az árai is inkább átverések, mint őszinte adatközlések. De nézzük csak részletesen, mennyire is olcsó az az autókölcsönző?

Az említett cégnél egy kiskategóriás autó napi kölcsönzési díja 3 ezer forint. Egy nagyobb, mondjuk 7 személyes Opel Zafira pedig a honlapjuk adatai szerint napi bruttó 6 ezer forinttól már elhozható. Ez nagyon jó, de nézzük az apró betűt!

Először is, amint az autó részletes adatlapjára kattintunk, azonnal kiderül, hogy a hirdetett vonzó ár csak akkor érvényes, ha legalább egy hónapra (!) béreljük az autót. Hopp, már ütöm is fejemet, hogy ismét bedőltem a hanzatos x forin-tól típusú hirdetéseknek. Ezek mind arról szólnak, hogy ha a maximális mennyiséget rendelem valamiből, meg egyébként is tíz éve törzsvevő vagyok és a főnök sógora, akkor esetleg részesülhetek én is a legkedvezőbb árképzés ajándékából. Ez mindig egy külön kegy a vásárló részére, nem pedig bárki számára elérhető alap ajánlat.

De vissza a kölcsönzőhöz. A napi 6 ezer forintos ajánlat a Zafirára tehát csak a 31. naptól érvényes. Ha csak egy napra hoznám el az autót, akkor már 9 ezret kell ugyanezért az autóért fizetnem. Még ez is bőven belefér, itt a 9 ezres, vihetem a kocsit?

Na nem. Először is, tegyem le a kauciót. Van olyan autókölcsönző, ahol csak nagyon eldugva, valahol a részletes szolgáltatási feltételek utolsó oldalának apró betűs részében írják le, hogy ja, hát kauciót bizony kérünk, nem is keveset. Itt ennél nyíltabban hirdetik, ott az adatlap alján, hogy 100 ezer forintot kell letennem, ha egy körre is elvinném az autót.

Úgy gondolom, a 100 ezres kaucióval máris sikerül kilőni az autóbérlésben érintett célcsoport nagyjából kétharmadát. Egy részét egyszerűen elvi okokból: ha én egy 9 ezer forintos szolgáltatást akarok igénybe venni, akkor nincs az a szuper járgány, amiért én 100 ezer forint erejéig hozzáférést adnék a bankszámlámhoz. A kaució ugyanis úgy működik, hogy a kölcsönző cégnek meg kell adnom a kártyaadatokat, s ők a bankomon keresztül zárolják a számlámról az összeget. Ők nem bíznak bennem, feltételezik, hogy biztosan összetörve fogom visszavinni a kocsit, de én bízzak meg bennük, s adjak felügyeletet a számlámhoz. Világos. Nem adok. Az autót egy napra bérlem, a kaució meg legalább 3 napig keringeni fog a banki rendszerben, a magyar bankok átfutási időit ismerve.

A lehetséges célcsoport másik felének pedig egyszerűen nincs 100 ezer forintja a számláján szabadon. Ez nem jelenti azt, hogy ők nem fizetőképesek – hiszen egy 9 ezres szolgáltatást akarnak igénybe venni, nem 100 ezreset, igaz?

De tegyük fel, hogy kicsengetem a kauciót, s viszem az autót. Megy, mint az álom, élvezem az autóbérlést, leugrok Szombathelyre a haverokhoz, sétálunk Kőszegen, este hazagurulunk kényelmesen Pestre. Szűken számolva is jó 450 kilométer lesz.

Hoppá, baj lesz. Az egy napra szóló autóbérlés csak 300 kilométert enged, fölötte már pótdíjat kell fizetni. Pedig nem extrém módon használtam a kocsit, oda-vissza közlekedtem Magyarország egyik városa és a főváros között. Egy nap alatt kényelmesen bejárható távolság, de kívül esik a megengedett 300 kilométeren. Fizethetek, mint a katonatiszt, s még csak vitába sem keveredhetek a kölcsönzővel, mert rajta ülnek a 100 ezres kauciómon. A „túlfutás” díja 15 forint kilométerenként, egy Budapest-Szombathely-Budapest kör tehát a 9 ezres alapdíjon felül legalább további 2250 forintot jelent. Mennyinél is tartunk? Eddig 11.250 forintba kerül egyetlen napra az a kocsi, amit 6 ezerért találtam a kölcsönző weboldalán.

Szóval úgy gondoljuk, érdemes vigyázni az olcsó, nagyon olcsó és még olcsóbb autóbérlési ajánlatokkal. A szépen csillogó kocsi kiválasztása előtt érdemes alaposan megnézni a kölcsönzési feltételeket, megkeresni az elrejtett díjakat. Mi lehetnek ezek? A kaució többnyire adott, de az remélhetőleg tényleg visszajár. Kilométerdíj, takarítási díj, kiszállítási díj – még olyannal is találkoztam, hogy „szerződéskötési díj”.

Talán már nem kell mondanom, hogy mi az ellenpélda, amit az Olcsó autóbérlésről mindig is mutatni igyekszünk. A weboldalon szereplő díjak nálunk a teljes díjak. Belföldön nincs kilométer-korlátozás és nincs kaució, s a bérleti díj az első napra is pontosan ugyanannyi, mint a 31. napra. Aki utólagos meglepetések nélkül, kiszámítható díjakkal akar autót kölcsönözni, azt a megoldást válassza, ahol nincsenek rejtett, eldugott költségek és félretájékoztatás.

Kisbusz bérlése esküvőre?

- Nincs mit felvennem! – hányszor, de hányszor halljuk ezt a nyitott szekrényajtó előtt álló hölgyektől, ugye? Bár a szekrény tele van, valasmiért ő mégis úgy érzi, hogy éppen akkor, arra az alkalomra valóban nincs mit felvennie.

- Milyen autóval menjek? – ez a kérdés sem csak a luxusautókkal tömött arab sejkek száját hagyhatja el. Sokszor nagyon is jogos a felvetés: hiába van saját autóm, ha éppen akkor, éppen annak a célnak a saját kocsi valamiért nem felel meg.

Egy barátom esküvőre készült nemrég. A fővároshoz közeli kisvárosban élő család fia évekkel ezelőtt Debrecenbe költözött, oda is tervezték a szertartást. Mivel menjenek, mivel szállítsák az elég népes családot a lakodalomba?

A családnak van ugyan egy kisebb személyautója, de azt senki sem gondolta komolyan, hogy majd azzal mennek. Öten abba a kis dobozba még csak-csak belezsúfolódnak, na de esküvőre indulva, szépen felöltözve, légkondi nélkül nyár közepén Debrecenig?

Mit tesz ilyenkor az emberek többsége? Megy a kis autóval, izzad a család, gyűrődik a szmoking a csomagtartóban. Mennek a nagymamák vonattal, busszal, amivel tudnak, mert a kis autóba nem fér be 6-8 ember.

Pedig egyszerű lenne a megoldás: autóbérlés!

Az autóbérlés költsége ma tervezhető és nem megterhelő. Egy kis autó benzinköltsége és autópálya-díja Debrecen-Budapest távolságra és vissza eléri a 20 ezer forintot. Ha két autóval kell menni, mert legalább 7-8 ember utazna a családból, az már két autó költsége. Két kicsi, szűk autó légkondi nélkül.

Ehhez képest mennyibe kerül egy kényelmes, 9 személy befogadására alkalmas kisbusz? Az Olcsó Autóbérlés kínálatában napi 8.990 forinttól ez már elérhető. Elviszik kora reggel, este lakodalom, másnap vissza, s akár éjjel is leadhatják az autót a Ferihegy melletti telephelyünkön. Két nap autóbérlés, melynek a költsége pontosan annyi, mint amennyi a Debrecenbe induló második kiskocsi benzin- és autópálya-költsége lenne. Még plusz pénzbe sem kerül, mégis mindenki kényelmesen és együtt utazik.

Ha Ön ilyen, vagy hasonló helyzetbe kerül, bizony, érdemes megfontolni az autóbérlés lehetőségét. A költségek a földön járnak, a kínálat bőséges, bármilyen célra bármilyen típusú autó elérhető nálunk. Nem kell szorongani, izzadni a hosszú utakon a fővárosi közlekedésre beszerzett kiskocsival! Ha messzire, családdal kell utaznia, béreljen egy kisbuszt, vagy egy kényelmes kombit és utazzon úgy, ahogy a legkényelmesebb a családja számára.

Autóbérlés műhelytitkok

Ilyen kevés autóval nem lehet a forgalmat kiszolgálni. Többször is előfordult, hogy semmilyen autót nem lehetett már kölcsönözni, s ha biztos akar lenni benne, hogy a kiválasztott autót viheti el, akkor 3-4 héttel előre pontosítani kell az autóbérlést – kritizálta nemrég egy érdeklődő a szolgáltatásunkat. Bírálatnak szánta a megjegyzését, de úgy gondoljuk, ennél sokkal nagyobb dicséretet nem is írhatott volna!

Jelenleg 65 autó szerepel a listánkon, úgy gondoljuk, ennyivel tudunk biztonságos szolgáltatást nyújtani. Tudjuk jól, vannak ennél sokkal nagyobb flottával dolgozó autókölcsönzők is. De vajon tényleg az jó az ügyfélnek, ha sorokban állnak a szabad kocsik az autókölcsönző telephelyén?

Tehát: sok vagy kevés a 65 autó az autóbérlés kiszolgálásához?

Képzeljen el egy pékséget. A polcok roskadásig tele vannak friss kenyérrel, zsemlével, illatos pogácsákkal. Vevő alig lézeng a boltban, de a polcokon ott a rengeteg finomság. Délutánra már csak látványban olyan szépek, valójában száraz és kemény mindegyik kifli. Még néhány ilyen nap és a pék már nem olyan szívesen dagasztja reggel a tésztát, s talán nem is teszi bele olyan gondosan a szükséges anyagokat. Minek, ha úgyis ki kell dobni estére?

Jó-jó, mondhatnánk, az autóbérlés nem ilyen szakma. A kölcsönözhető autók nem romlanak meg estére, igaz?

Az autók valóban nem romlanak meg, de mi lesz a vállalkozással? Ha túl sok az autó a telephelyen, akkor azok nem termelnek bevételt. Költség viszont van velük bőven: fizetni kell az adót, a biztosítást, szükségük van a karbantartásra és le is kell mosni őket akkor is, ha nem viszi el senki hetekig. Ha az autó koszosan áll a telephely sarkában, nem is fog kelleni senkinek. Tehát bevétel nincs, de költség van bőven.

Ugyan már, melyik vállalkozó állítana milliós értékeket a telephelyre úgy, hogy azok ne termeljenek bevételt? Ha túl sok az autó a telephelyen, akkor az azt is jelenti, hogy nem megy túl jól a vállalkozásnak. Kevés az ügyfél, nem pörög a kölcsönzés.

Hogyan működik jól az autóbérlés?

Az autókölcsönző számára az a legjobb, ha nagyjából fel tudja mérni, hogy mennyi autót igényelnek az ügyfelei és azok milyen típusúak legyenek. Rendszeres ügyfeleink visszajelzései alapján szerzünk be például mi is egyre többet az E kategóriás autókból – mint például ez a Skoda Octavia, mely augusztus eleje óta gazdagítja a flottánkat, s bérelhető napi 6990 forintért kilométer-korlátozás és kaució nélkül.

Ha jól fel tudjuk mérni a törzsközönség igényeit, akkor mindig elfogynak a kölcsönözhető autók és csak nagyon ritkán kell várakozni egy-egy autótípus kiválasztása esetén. Ha túlvállalnánk magunkat és sokkal több autót szereznénk be, mint amennyit biztonságosan ki is tudunk ajánlani, akkor ősszel lennénk igazán bajban, amikor véget ér majd az idegenforgalmi szezon.

Az autók pörögnek, amíg tart a szezon, de ősztől majd töredékére esik vissza a kereslet. Mi lenne akkor a hatalmas autókészlettel? Ugyanaz, mint a pék kiflijeivel. Adhatnánk először olcsóbban, majd egyre olcsóbban, már a saját költségeink alatt, csak hozzanak valamennyi bevételt. Aztán könnyen lehet, hogy a hatalmas flotta növekvő költségeit egyre nehezebben tudnánk kigazdálkodni. Emelni kellene az árakat – így Ön nem csak az éppen kibérelt autó díját fizetné meg, hanem részben azokét is Ön állná, melyek ott állnak a telephelyen kihasználatlanul. Előbb-utóbb biztosan elpártolna tőlünk, aztán tavaszra kereshetne végleg egy másik autókölcsönzőt, mert ilyen feltételek mellett bizony lehúzhatnánk a rolót.

Az Ön érdekében éppen annyi autót állítunk forgalomba, amennyit ügyfelein igényelnek és kikölcsönöznek. Így ön biztosan csak a saját autóbérlése árát fizeti, s nem fogjuk az Ön számlájára terhelni a ki nem használt autók fenntartásának a költségeit.

Egy ügyfél elmarasztaló véleményével kezdtük ezt a cikket, álljon itt egy másik vélemény is munkánkról: „én mindig elégedett voltam. Rugalmasak, jól kezelik a problémát, mindig jobbat kaptam, mint amit kértem. Ha autó kell, én csak náluk bérlek.”

Mit mondhatnánk erre? Köszönjük!

Próbaút előtt autóbérlés kaució nélkül

Ma a fiatalok inkább összeköltöznek, s ha működik az együttélés, csak akkor döntenek a házasság és a családalapítás mellett. Akkor az autóvásárlásban miért kellene teljesen megtartóztatni magunkat a hivatalos ceremónia előtti szorosabb kapcsolattól? Az autóbérlés ráadásul nálunk kaució nélkül indul, így még komolyabb kezdő tőke sem kell a könnyű próbához!

Olcsó autóbérlés mint házasság előtti szex – hogyan is van ez? Talán meglepő, de nem olyan távoli a párhuzam, mint gondolnánk!

Amikor autót vásárolunk, bizony, a legtöbb esetben zsákbamacskát veszünk. Kivétel persze az az eset, amikor az új autó pontos mása a réginek, ugyanazt a kényelmet, nagyságot, erőt és menettulajdonságokat választjuk, mint amit már jól megszokott a család. Bár akkor mi értelme a cserének?

Ha átülünk egy új típusú autóba, nagyon sok dolog ismeretlen és szokatlan lehet. Ez főleg a felfelé váltás alkalmával fordul elő leggyakrabban. Amikor megszületnek a gyerekek, s a fiatal házasok lecserélik az eddig jól bevált sportos kiskocsit egy családi kombira. Vagy amikor az éppen befutott fiatal, aki eddig a spórolt pénzén vásárolt használt öreg autót nyúzta, most meg tudja venni első komolyabb kocsiját. Fogalmunk sincs, hogy mi lesz a véleményünk az új modellről, mennyire fogjuk kedvelni és szívesen használni. Próba nincs, vagy alig valamennyi. Az új autókat részben katalógusból választjuk. A használtakat elvihetjük egy rövid próbakörre, na de mit mond el leendő párunkról egy gyors randi a tartós együttélés helyett? Egy kocsival is együtt kell élni ahhoz, hogy ki tudjuk tapasztalni a szokásait és rigolyáit.

Ahogy korábban is írtuk, az Olcsó Autóbérlés kínálatában folyamatosan váltjuk ki a régebbi bérautóinkat újabb, korszerűbb típusú autókra. Egyre több olyan autót talál kínálatunkban, melyekkel szívesen találkozik a kereskedésekben is. Szeretne egy középkategóriás autóba átülni? Béreljen előtt néhány napra egy ahhoz hasonló modellt, mint amit vásárolni szeretne. Ismerje meg a nagyságát, a mozgékonyságát és a kényelmét, hogy amikor majd a sajátját akarja kiválasztani, már sokkal pontosabban tudja, hogy milyen tulajdonságokra érdemes odafigyelnie.

Az autóbérlés nem egy életre szóló házasság. Sokkal inkább olyan, mint egy könnyű ruhapróba egy elegáns szalonban. Próbálja ki a különböző modelleket, akár minden napra elvihet egy-egy különböző modellt.

Egy ilyen több autós próba alatt olyan tapasztalatokat szerez az autókról, ami alapján már sokkal könnyebben tudja majd a sajátját kiválasztani. Ha eddig kis autót vezetett, akkor érezni fogja, hogy mennyire más egy nagy autó kezelése. Csak néhány ezer forintot fog autóbérlésre költeni, de az így szerzett tapasztalatok ennél sokkal többet jelentenek majd önnek. Végül is több millió forintos beruházásra készül, s ez a néhány ezer forint annak a választásnak a tévedéseit segít kiküszöbölni vagy a lehető legkisebbre szorítani. Tegyük hozzá, hogy nálunk az autóbérlés kaució nélkül történik. Így még a pénzét sem kell feleslegesen lekötnie ahhoz, hogy minden korlátozás nélkül próbálhassa ki a különböző autókategóriákat. Nézzen be hozzánk, érdemes!

Víz nélküli autómosás az Olcsó Bérautónál!

Néhány hete teljesen új technikával takarítjuk ki az autókat itt az Olcsó Bérautónál. A tisztításhoz egyáltalán nem használunk vizet, száraz eljárással végezzük a takarítást. Vajon az Ön számára ez fontos hír? Olvassa el, s Ön is látni fogja, hogy igen!

Miért kell a kocsimosást megújítani?

Soha ne gondoljuk azt, hogy a világ fejlődése megállt azon a szinten, amit már megismertünk. Még ha jó is, ahogy a dolgainkat eddig intéztük, mindig jön egy nagy ugrás, egy nagy váltás, amikor érdemes kicsit mindent átgondolni és új szemszögből is megnézni. Így van, igaz? Ha nem így lenne, eszébe sem jutott volna senkinek sem, hogy a jól működő lovaskocsis-hintós közlekedés mellett a ló nélküli, gép hajtotta szörnyűségek fejlesztésébe kezdjen. De ma nem hintón járunk, úgyhogy igaz lehet a dolog!

A kocsimosás pontosan egy ilyen terület: évtizedek óta azonos technikával végezzük, s ugyan már, kinek jutna eszébe ezen változtatni, az alapoktól az egészet újra átgondolni? Hiszen jól működik.

Igen ám, de a kocsimosás mai technikája szennyezi a környezetet, pazarolja a vizet és károsítja az autót. A kocsimosás során használt nagy nyomású, vegyszeres víz jelentősen növeli a rozsdásodás esélyét. Az automata mosók erős keféi pedig tönkreteszik a fényezést. Kell még indok, hogy miért próbáljuk a takarítást alaposan megújítani?

Mi az a víz nélküli autómosás?

Az első élménye mindenkinek az, hogy víz nélkül biztosan csak alaposan összekarcolni lehet a kocsit. Pedig nem így van, a száraz technológia nem karcol. Az eljárás lényege, hogy az autó felületére egy különleges tisztítószert fújunk, ami gyakorlatilag magába szívja, szinte megemeli a lakkrétegre rárakódott piszkot. Végül ezt az anyagot egy mikroszálas kendővel eltávolítjuk az autóról anélkül, hogy a törlés megkarcolná a lakkot vagy a festékréteget. Ez a különleges anyag takarítás után egyfajta portaszító bevonatot is ad az autó karosszériájának. Ellenállóbb lesz, tovább megőrzi így az autó a csillogását.

De mi az eljárásban a legfontosabb?

Először is, az autótakarításhoz nincs szükség vízre és autómosóra. Fontos a környezet védelme, de ügyfeleink számára talán még fontosabb, hogy sokkal gyorsabb így az autók takarítása. Nem kell őket külön elvinni a mosóba, nem kell egy költséges autómosót fenntartani a kocsik tisztításához. Továbbá nincs víz, kevésbé fognak rozsdásodni a csillogó autók. Ez az ügyfelek igazi érdeke!

Az Olcsó Autóbérlés tehát mostantól jobban vigyáz az Ön által használt autókra, s kizárólag a száraz technológiával tisztítjuk a kiadásra kerülő kocsikat.

Kisbusz kölcsönzése az Olcsó Autóbérléstől!

Árut szállítana, vagy költöztetéshez, új bútorok szállításához csak egy napra szüksége lenne egy furgonra? Nagy a család és szüksége lenne még 4-5 extra ülőhelyre az autójában? Ne gondolkodjon sokáig és ne hagyja magát megkopasztani a tehertaxisoktól. Az Olcsó Autóbérlésnél egy kisbusz kölcsönzése is olcsó. Ezeket az autókat B kategóriás jogosítvánnyal vezetheti, így sokkal kedvezőbben jön ki, mintha fuvarozót kérne meg a szállításra.

 

Mindennaposak azok az esetek, amikor valakinek sürgősen szüksége van egy kisebb teherautóra. Egy ismerősöm belvárosi művelődési házban dolgozik. Egy kis zenekart látnak vendégül, s a budapesti fellépések mellé vidéki turnét is szerveztek a csapatnak. Mivel utazzanak? Felszereléssel, kellékekkel nem ültetheti fel a csapatot VOLÁN-buszra – arról nem is beszélve, hogy nincs az a menetrend, ami igazodni tudna a vidéki turné állomásaihoz. A fogadó intézménynek egy kicsi személyautója van, a fuvarozók pedig horror összegeket kérnek a vidéki szállításért. Egy erre szakosodó cég például budapesti helyi szállításra 4-5 ezer forintos óradíjat, vidékre 150-190 forintos kilométerdíjat számol fel. Egy zalaegerszegi út oda-vissza, telephelytől-telephelyig 500 kilométer, arra a legolcsóbb tarifával is 75 ezer forintot fog számlázni a fuvarozó.

 

Egy másik ismerősöm webáruházat működtet, egy Szeged melletti gyár tisztítószereit forgalmazza. Annyira nem nagy a vállalkozása, hogy saját teherautója legyen. A megrendelet termékek kiszállításáért a cég alkalmanként 100 ezer forint körüli összeget akar számlázni akkor is, ha csak két-három raklapnyi árut kell a vállalkozás székhelyére szállítaniuk. Ennyibe kerül a nagy autó futása útdíjakkal és a sofőr munkaidejével együtt. De kinek éri meg a 300 ezer forint értékű árut 100 ezer forint szállítási költséggel elhozatni?

 

Az ilyen esetekre lenne jó megoldás, ha rendelkezésre állna egy néha igénybe vehető furgon, kisteherautó. Amit nem akarunk megvásárolni, mert felesleges, soha nem hozná vissza az árát. Miért vennénk meg egy autót azért, mert évente három alkalommal szükség lenne rá?

 

Sok autókölcsönző kínál B kategóriás jogosítvánnyal vezethető, 3,5 tonna alatti kisteherautókat is. Mennyiért is? A bérleti díj napi 10-15 ezer forint, de az autót elhozni csak úgy lehet, ha a bérleti díjon felül még a kauciót is letesszük az asztalra. Ez már nem olyan jó üzlet. Miért kellene nekem 150 ezer forintot lekötnöm azért, mert igénybe veszek egy 15 ezres szolgáltatást? Ráadásul a napi 15 ezer forintos bérleti díj lényegesen megemelkedik, ha nem csak a főváros környékén akarok az autóval furikázni, hanem elmegyek vele oda, ahová a munkám miatt mennem kell: szegedre, Zalaegerszegre, Debrecenbe, beletéve úgy 500 kilométert az autóba. Ezt már többnyire nem fedezi az alap bérleti díj – egy kölcsönző például 300 kilométerig elégszik meg az alapdíjjal. Fölötte már kilométerenként kell fizetni. A 15 ezerre tervezett végösszegből így lesz nettó 35 ezer forintos költség, meg a 150 ezer forint letétbe helyezése. Van vajon ennél jobb megoldás?

 

Az Olcsó Autóbérlésnél komolyan vesszük, hogy az autókat kaució nélkül és belföldön kilométer-korlátozás nélkül tesszük elérhetővé. Mit jelent ez? Azt, hogy Ön annyit és csak annyit fizet a kölcsönzött autóért, amennyit a tarifatáblázatban talál! Nincs felár, nincsenek extra díjak.

 

A kölcsönözhető autók között nem csak személyautókat, hanem 9 személyes kisbuszokat is talál. A bérelhető Volkswagen Transporter vagy Ford Transit napi 8990 forintért, az Opel Vivaro 12990 forintért vihető el. Nincs kaució, nincsenek extra díjak, csak az előre közzétett kölcsönzési díj.

 

Nem csak vállalkozások használhatják ezeket az autókat. Egy kisbusz arra is megfelelő lehet, hogy az egész család elmenjen egy napra a Balatonra! Belefér a 4 tagú család, a gyerekek hozhatják a barátaikat és még a nagymama is beülhet egy kényelmes ülésre. Egy 9 fős csapat napi útiköltsége lényegesen nagyobb összeg lenne, mint az autó bérleti díja. A 9 fős autó napi bérletét 2-3 felnőtt vonatjegyének az ára fedezi – és akkor a gyerekek már ingyen utaznak.

Olcsó autóbérlés vagy közösségi autómegosztás?

Magyarországon is megjelent már olyan szolgáltató, mely a tulajdonos külföldi utazása idejére bérautóként hasznosítja a reptéri parkolóban hagyott személyautót. Ez lenne az autókölcsönzés jövője, így lehet a legegyszerűbb az olcsó autóbérlés?

A közösségi megosztás az üzleti élet egyre több területén sikeresen működik. Igaz, az autózásban a közösségi megoldásokban élen járó Uber éppen kénytelen visszavonulót fújni és elhagyni Magyarországot, de nem gondolnánk, hogy ez a kudarc végleges vereséget jelentene. Nem dughatjuk homokba a fejünket, a közösségi megosztás egyre több területen jelent vonzó és működő gazdasági modellt az embereknek.

A közösségi autókölcsönzés érdekes terület, szánjunk rá mindenképpen néhány percet.

A külföldre utazó, repülőtérre érkező autósok számára a közösségi autómegosztó ingyenes parkolást és pénzkereseti lehetőséget kínál. Vonzó? Sokak számára biztosan az. Egy fedett parkolóban az egész napos parkolás a reptér közelében napi 2-3 ezer forintba kerül. Mondjuk egy 5 napos út alatt 8 ezer forintot költenék a felügyelet alatt álló parkoló használatára. Ezt a megtakarítom azzal, hogy bérbe adom az autómat. Jön még hozzá a lehetséges bevétel. Egy közösségi bérlést ajánló szolgáltató egy 5 éves Ford Focusra például 27 forintos kilométerenkénti díjat ajánl. Tehát, ha az ott töltött 5 nap alatt mondjuk egy napra kibérlik éppen az én az autómat és beletesznek 500 kilométert, akkor nagyjából 13 ezer forintot kapok. Hozzá téve a megtakarított parkolási díjat, 21 ezer forint lesz a teljes nyereségem.

És mit adok érte cserébe? Nem tudom, ki ül be az autómba. Nem tudom, hogyan fogja használni a kocsimat. Nem attól tartok, hogy összetöri, hiszen arra a bérlet mellé járó biztosítás fedezetet ad. De azt ki fogja megítélni, hogy mennyire lesz durva az autóval az egy napra beülő bérlő? Mennyibe fog nekem később kerülni, ha nem figyel oda a kátyúknál és odaveri a futóművet? Ki fogja megtéríteni, ha széthajtja a motort, vagy csak egyet reccsen a váltó, nekem meg lesz egy kétszázezres javításom egy hónappal később?

A bérlő sincs sokkal jobb helyzetben. Kölcsönvesz egy autó, melyről semmit sem tud. Sőt, nem csak ő nem ismeri az autó előéletét, de az sem, aki bérbe adja neki! Persze, a kocsit átvizsgálják átvétel előtt, de ki vállal garanciát azért, hogy semmilyen hibát, rendszeres problémát nem titkol el a tulajdonosa? Extrém magas a fogyasztás, eszi az olajat, nem hűt a klíma? Ezt nem mutatja ki egy gyors átnézés. 

A közösségi gazdaság jó dolog, de úgy gondoljuk, hogy ez az autóbérlési megoldás túl nagy terhet rak a tulajdonosok és a bérlők vállára. Viszonylag kicsi anyagi előnyért cserébe az autó tulajdonosa és a bérlője vállal minden kockázatot – a közvetítő cég pedig megkapja a valódi hasznot. Hogyan lehet ezt másként intézni?

Aki tőlünk bérel autót, biztos lehet benne, hogy ismert előéletű kocsit fog elvinni. Az olcsó autóbérlés számunkra nem azt jelenti, hogy aprópénzt kap a tulajdonos. A kocsi tulajdonosai mi magunk vagyunk, s jó gazdaként vigyázunk is a saját autóinkra. Ismerjük a problémáikat, rendszeresen karbantartjuk őket, gondoskodunk róluk. A közösségi autóbérlés igénybe vevője még azt sem tudhatja, hogy pontosan milyen autót fog kibérelni. Azt viheti, amit éppen beadtak a tulajdonosaik. Tőlünk akár mindig kibérelheti ugyanazt az autót is. Akár saját kedvence is lehet, melyet megismer, megkedvel és rendszeresen használ.

Szóval, olcsó autóbérlés vagy közösségi használat? Mi az előbbire szavaznánk, s úgy érezzük, ez kényelmesebb és biztonságosabb az Ön számára is.

Könnyebb az autóbérlés, ha csillogó az iroda?

Tudjuk jól, hogy az első benyomás milyen nagyon sokat számít az üzleti életben. Senki nem megy be szívesen egy koszos, lepukkant irodába, ahol egy unatkozó alkalmazott éppen kolbászos szendvicset majszol és rá sem néz a betérő vendégre. De vajon tényleg a csillogó irodaháztól függ egy vállalkozás minősége, s attól lesz jó az autóbérlés, ha műmárvány lépcsőházon át jutunk az autókölcsönző cég irodájába?

Korábbi székhelyéről a Liszt Ferenc Repülőtér melletti telephelyünkre költözött az Olcsó Bérautó. Feltűnő iroda, műmárvány lépcsőház, vörös szőnyeg? Egy frászt: nálunk a közvetlen és gyors kiszolgálás, meg a sok olcsó bérautó adja meg a szolgáltatás minőségét.

Nem egy autókölcsönző céget látunk, mely attól próbál nagyobbnak látszani a valós méreténél, hogy a lehető legcsillogóbb irodában fogadja a vendégeit. Mindent a külsőségekért! Fényesítsük a cég irodáit, járjanak a tulajdonosok fekete luxuskocsikon, s lehetőleg a cég honlapja is azt a képet mutassa, hogy ez itt egy amerikai luxuslimuzin-kölcsönző. Csak azt felejtik el sokan, hogy ebben az üzletben is a megrendelő érdeke lenne a legfontosabb. Tényleg jobbak lesznek az autók a külsőségektől, jobb lesz az ajánlat, amit a társaság a megrendelőinek nyújtani tud?

Önnek az az érdeke, hogy a szolgáltatás minősége legyen az az első élmény, mellyel az Olcsó Autóbérlés részéről kapcsolatba kerül. A minőségi szolgáltatás persze egy üres szlogen is lehetne, de biztos lehet benne, hogy mi komolyan is gondoljuk. Mi mással tudnánk Önt megnyerni?

Olyan autókat bérelhet tőlünk, mellyel örömmel tud közlekedni. Kényelmes, fürge, tiszta és jól karbantartott kocsikat vihet el tőlünk. Ezeken az autókon nem azt fogja látni, hogy nincs igazi gazdájuk, mert minden héten más sofőr ül a kormányhoz. Tiszteljük az autót kölcsönző ügyfeleinket, s ezt ők azzal viszonozzák, hogy ők is tisztelik az általuk használt kocsikat. Vigyáznak rájuk, s ugyanabban az állapotban adják vissza, ahogyan elvitték tőlünk.

Olyan autókat bérelhet tőlünk, melyek megkapják a számukra szükséges gondoskodást. A bérautó nálunk nem egy ócska tárgy, melyet ide-oda dobálunk, s igyekszünk a lehető legtöbb pénzt lehúzni vele ügyfeleinkről. Nézze csak meg Facebook-oldalunkat, a megosztásokat, az új autókról készült képeket. Láthatja, egyszerűen szeretjük ezeket a kocsikat, ápoljuk, gondozzuk őket, hogy Ön a lehető legjobb állapotú autót vihesse ki a telepről.

És végül Ön olyan autókat bérelhet tőlünk, melyek pontosan megfelelnek az igényeinek. Levitézlett luxuskocsit keres, hogy az egy napra kibérelt fekete cirkálóval menőzhessen a népszerű fürdőhelyeken? Megoldjuk, de ha lehet, azt kérjük, hogy ilyen autót inkább egy másik autókölcsönzőnél keressen. Az Olcsó Autóbérlés ügyfelei valódi feladatokra valódi autókat keresnek. Olyan autókat visznek el tőlünk, melyekbe bármikor szívesen beülnénk az utcán, melyek nyugodtan parkolhatnak a házunk vagy a szomszéd háza előtt is. Hétköznapi embereknek adunk hétköznapi autókat, hogy boldogabbá tegyük számukra ezeket a napokat.

A város egyik legforgalmasabb autós találkozási pontjára, a Liszt Ferenc Repülőtér közvetlen szomszédságába költözött az Olcsó Bérautó. Csak a hely változott, maga a szolgáltatás változatlan maradt. Ha a főváros legbarátságosabb olcsó bérautóját keresi, jöjjön el hozzánk.

Mennyit ér egy olcsó bérautó 200 ezer kilométerrel?

A magyar használatautó-vásárló értékrendje szerint az autó élete először 98 ezer kilométernél ér véget. Százezer fölötti óraállással már csak a bolond vesz autót, igaz? Aki pedig a következő lélektani határt, a 200 ezret is hajlandó átlépni, az már meg sem érdemli, hogy autója legyen, annyira hülye hozzá (már bocsánat). És ha egy olcsó bérautó lépi át a 200 ezret? Akkor abba már bele sem szabad ülni, mert nem is autó, hanem ipari hulladék?

A fenti lélektani határokkal két nagy baj van. Az első, hogy butaság. Nem óraállást vagy évjáratot veszünk, hanem egy megfelelő állapotú autót – akár 2 éves, akár 10 éves a kocsi. Másodszor pedig a rögzített óraállások többsége eleve felejthető. A külföldről behozott használt autók órája szinte mind vissza van tekerve, s bizony igen sok a hirtelen megfiatalodó jármű a hazai utakon futó kocsik között is. Alig múlt 10 éves, van benne 70 ezer kilométer és egy nyugdíjas német tanárnő volt a tulajdonosa? A lelkes vevők többsége szereti elhinni ezeket a meséket, s jó nagyot néz, amikor kiderül a kocsiról, hogy taxi volt Münchenben és van benne félmillió kilométer.

Egy mezei autós 15-20 ezer kilométert fut egy évben. Mire az autó eléri a 10 éves kort, bőven benne van a 150-200 ezer kilométer. Ennek ellenére amikor vásárlásra kerül a sor, mindenki keresi a 100 alatti óraállásokat, meg a törésmentes gyári állapotot a 10 év feletti járműveknél.

A magánautósok egy része nem csak hogy beleteszi a 200 ezret 10 év alatt az órába, de közben nem is adja meg a motornak, ami járna neki. A karbantartás sokaknál azt jelenti, hogy ami nagyon muszáj, ami nélkül már leállna az autó, azt nagy duzzogva kifizeti. A kötelező szerviz, a 30-50-90 ezernél cserélendő alkatrészek listája meg csak azért van, hogy a lehúzós szervizek is jól járjanak, igaz? Teljesen felesleges 90-nél a vezérlést cserélni, mikor az még 100 ezret simán elmegy vele.

Mi is következik ebből? Az utakon futó autóknak egy jó része közel sincs abban az állapotban, amit írnak róla. Az órájában kétszer annyi kilométer van, mint amit mutat, a motorháztető alatt meg időzített bombák ketyegnek az el nem végzett időszaki karbantartások miatt.

Az átlagautós aztán beül egy olcsó bérautóba és szólni sem tud a megrökönyödéstől. Ránéz az órára, s felsikolt: „ezek tényleg azt hiszik, hogy be fogok ülni a 240 ezret futott talicskájukba?”

Hát kérem, a különbség az, hogy az átlagautós saját kocsijának az órája is bőven 240-et vagy a dupláját mutatná, ha nem tekerték volna vissza már háromszor az évek során. Tudja, mi a nagy különbség?

Egy olcsó bérautó őszinte autó. Az autókölcsönzőnek nem kell visszatekergetnie az órát, mert igazéból fütyül rá, hogy mennyit mutat. Nincs szüksége az adatok hamisítására. Nem eladja, hanem használja az autót. Számára az a fontos, hogy az autóbérlésben részt vevő kocsik mindegyike tökéletes műszaki állapotban legyen.

Autóbérlés során teljesen felesleges azt nézni, hogy hány kilométer van a kivett autó órájában. Az autó kezelése a lényeges. Hogy mindig megkapja a szükséges karbantartást, hogy időben ki legyenek rajta cserélve a kopó-mozgó alkatrészek. Hogy ne fusson rossz fékkel, hibás gumival, szivárgó vízpumpával.

Egy autókölcsönző sokkal gondosabban karbantartja a nála lévő autókat, mint egy átlagos magán tulajdonos. Számára ez munkaeszköz, melyet a megrendelők csak akkor fognak kikölcsönözni, ha kifogástalan állapotúnak látják. Arról nem is beszélve, hogy egy baleset, ami a kölcsönzött autó hibájából következik be, csúnya kártérítési ügybe keverné a kölcsönző tulajdonosát. Elhiheti, hogy nincs rá szüksége.
Autókölcsönzés során, még egy olcsó bérautó esetén is nyugodtan megbízhat a 200 ezernél is többet mutató órájú régebbi kocsikban. Az átadásra kerülő autók biztonságosak, megkapnak minden szükséges karbantartást és sokkal jobb állapotban vannak, mint amit a nepperek telephelyén a vásárlók nézegetnek.

 

Az öreg autó és az autóbérlés költségei

Új autó – drága autó, nincs ez másként az autókölcsönzés területén sem. De vajon érdemes-e idősebb autókat használni, ha ezzel csökkenthetők az autóbérlés költségei? 

A 2009-es válság óta érzem a legtöbb ismerősömön, hogy megváltozott az autók korával kapcsolatos gondolkodásuk. Korábban aki tehette, igyekezett legalább 4-5 évente lecserélni a kocsiját. Már persze akkor, ha viszonylag stabil fizetéssel rendelkezett, s az autóvásárlás havi részleteit nagyobb problémák nélkül fizetni tudta az általános 5-6 éves futamidők alatt. Akkoriban a legtöbb ismerősöm igyekezett ezt a havi költséget állandóra betervezni a családi költségvetésébe, s amint letelt az éppen aktuális autó havi részlete, már vásárolta is a következőt.

A válság után mindez megváltozott. A 30-40 ezer forintos havi devizás törlesztők 70-80 ezerre emelkedtek, s ezt már sokkal kevesebben tudták kifizetni. Inkább megpróbálták logikusan átgondolni: vajon mennyi ideig is marad használható az autó?

Egy világválság kellett ahhoz, hogy a magyarok egy része rádöbbenjen: a mai kocsikat azért nem 5 éves használatra tervezik, s nem a világ vége, ha valaki egy idősebb kocsival érkezik a gyerekekért az óvodához. 

Az autókölcsönzés világát mintha mostanában kezdené csak megérinteni ez a változás. A kutya se tudja, miért, de az átlagembernek, aki hétköznap simán elégedett a 12 éves Suzukival, autóbérlés során csillogni kezd a szeme, s legszívesebben csak a fél éves, full extrás modellek közül válogatna.

Pedig az autóbérlés nagyon is működőképes az idősebb autókkal is, ezt garantáljuk.

A bérelhető autók többsége nem egy éves modell, s bizony, található közöttük 10 évnél idősebb darab is. Bátran merjük ajánlani ezeket a kocsikat. Nem az életkor számít, hanem a rendszeres karbantartás, felügyelet, alapos átvizsgálás. Olyan autó a cégünktől nem kerül forgalomba, mellyel előre látható műszaki gond adódna autóbérlés közben.

És nézzük csak a másik oldalát is a dolognak. Ön mit is nyer, ha egy idősebb autót bérel néhány napra? A megfizethetőséget. Ön is ismeri az autópiacot, pontosan tudja, hogy mennyibe kerül egy új autó. Ha egy autókölcsönző ilyent akar beszerezni, akkor két választása van: megveszi készpénzért, vagy lízingeli. Azt sem ördöngősség kideríteni, hogy egy csillogó új modellnek mennyi a havi lízingdíja. Sok. Márpedig a magas lízingdíjat vagy a vételárat a tulajdonos vissza is akarja kapni, nyereséget vár a befektetésétől. Autóbérlés esetén ez nem megy máshogyan, mint az egeket verő bérleti díjakkal.

Éppen ezért az is alapelvünk, hogy nem autócsodákat kell kínálni a bérautót kereső közönségnek, hanem olyan kocsikat, melyeket a hétköznapok során kényelmesen használni tudnak. Önnek valószínűleg nem az a célja, hogy a frissen kölcsönzött autóval a lottónyertest alakítsa, igaz? Nem felvágni akar, hanem közlekedni. És bizony az esetek többségében ez azt is jelenti, hogy nem egy szalonautóra, hanem egy kényelmes és biztonságos átlagkocsira van szüksége.

Az autóbérlés a luxuskocsik világa?

Vajon miért a legfeltűnőbb, legújabb közép- és felsőkategóriás kocsik szerepelnek csak sok autókölcsönző kínálatában? Az autóbérlés tényleg csak a vállalkozók, cégvezetők és üzletemberek drága játéka lenne nálunk, hétköznapi ember közelébe sem mehet kínálatnak?

Ha még soha nem kölcsönzött autót, akkor könnyen lehet, hogy az autóbérlés Ön szerint is a vadonatúj és drága autók használatát jelenti. Pedig nem így van, az autókölcsönzők járműparkjába ugyanúgy belefér a 10 év feletti hétköznapi autó, mint bárki más garázsába. Nézzen csak körül, teljesen Önre szabott autóparkkal találkozik!

Az autóbérlés valóban a cégvezetőktől indult

Amikor az első autókölcsönzők Magyarországon is megalakultak, valóban volt egy olyan törekvés, hogy a lehető legszebb arcukat mutassák az ügyfeleik felé. Az emberek nem barátkoztak meg könnyen az autóbérlés műfajával. Legtöbbüknek sokkal többet ért a saját autó, a kizárólagos használat, hogy soha nem kelljen valamin mással is megosztozni. Az autóbérlés kezdetben esélyt sem kapott, hogy a hétköznapi emberek szolgáltatása lehessen. Kizárólag cégek kölcsönöztek, többnyire a vezetők számára, az autókölcsönzők így ennek a körnek megfelelő járművekkel töltötték fel a flottáikat.

A másik ok a finanszírozás volt. Az autókölcsönzés jó üzlet, de ebben az üzletben a rendszerváltás utáni években kezdetben éppen úgy nem volt elég tőke, mint bármely más vállalkozásban. Az autókölcsönzők bizony lízingelték a kocsikat, a bérleti díjakból fizették a havi részleteket éppen úgy, mint bármely más autótulajdonos. Lízingbe pedig új autókat vettek, ahogyan a magánautósok többsége is az erőn felül vásárolt új kocsi terheit fizette éveken át.

Az autóbérlés ma hétköznapi szolgáltatás

Szerencsére az autóbérlés sok mindenben megváltozott az elmúlt években! Ma ez nem a jólfizetett cégvezetők világa, hanem bárki számára elérhető szolgáltatás. Az autóbérlés egyszerű, hétköznapi program lett, amit nem a presztízs mozgat, hanem a napi szükségletek. Az Angliában gépkezelőként dolgozó, egy hosszú hétvégére a családhoz hazalátogató fiú miért is igényelné a fényesen csillogó, legújabb autókat? Vagy az a Budapesten élő, hétközben tömegközlekedéssel járó család, akik hétvégén a Mátrában kirándulnának, miért akarnának felsőkategóriás kocsival menni? Számukra egy családi egyterű az ideális választás, melynek bérleti díja kevesebb, mint a Budapest és Miskolc közötti vasúti jegy lenne a család számára.

Az autóbérlés nem a luxuskocsik világa, hanem hétköznapi valóság, melyet Önnek is érdemes kipróbálnia. Pesti taxizás, vidéki vonatozás helyett anyagilag is kedvezőbb, ha egy kisfogyasztású, fürge kisautóba ülteti a családját.

Vajon átverés, vagy valóban lehetséges az olcsó autóbérlés?

Teljesen jogosan tart attól, hogy az autókölcsönzés sokkal magasabb költséget jelent, mint amire eredetileg számít. Vajon létezik egyáltalán az olcsó autóbérlés, vagy átverés az egész, s csak megpróbálják csőbe húzni az alacsonynak tűnő összegekkel?

Az emberek egy része éppen azért idegenkedik az autóbérléstől, mert látják, hogy tervezhetetlenek a kölcsönzés költségei. A végösszeg sokkal magasabb lesz, mint amire számítunk, néha a dupláját kell kifizetni a tervezett összegnek. Ez pedig már elég durva különbség, inkább hagyjuk az egészet és nem érdekel az autóbérlés.

Rossz hírem van: az autókölcsönzők egy része valóban megpróbálja csőbe húzni az ügyfeleit. Egyszerűen nem tud annyiért autót kölcsönözni náluk, amennyiért azt a weblapokon hirdetik. De miért is?

Az első meglepetés az áfa. Lát egy hirdetésben egy alacsonynak tűnő összeget, mondjuk 4990 forintot. Szuper! Annyiért már érdemes elvinni egy napra egy autót. Igen ám, de utána jön az első fekete leves: ez csak a nettó ár, aminek a bruttója máris 6337 forint. A nettó át feltüntetése helyén való, ha valaki kizárólag áfás cégeknek kínálja a szolgáltatását, de az autóbérlést egyre többen inkább a magánszemélyek számára kínálják. Ebben az üzletágban pedig durván etikátlan a nettó árakat feltüntetni, hiszen a vevő nem tudja az áfát visszaigényelni (egyébként nem is törvényes, lakosság számára kötelező a bruttó árak közlése).

Na jó, ezt még lenyeljük, de jön a második pofon. Hány napra kell az autó? Ja, ha egy napra kell, akkor nem ennyi a bérleti díj, hanem legalább 30 százalékkal magasabb. A 4990 forint minimum 3 napos autóbérléstől számítódik, csak ezt sem hirdetik nagy betűkkel a reklámjaikon. De ha Önnek egy napra kell csak az autó egy vidéki útra, akkor nyúlhat jó mélyen a pénztárcájába.

A harmadik költségnövelő tényező a kilométer. Hű, ezen jó sok pénzt le lehet húzni az ügyfélről! A meghirdetett alapdíj legtöbbször csak egészen kicsi futásteljesítmény mellett érvényes. Mondjuk 200 kilométer van benne az árban, ami röhejes. Ennyiből nem jön ki egy vidéki út. Tehát mindenképpen rá kell fizetni kilométerpénzt, amit néha majdnem olyan tarifával számítanak, mintha taxival utazna. Na jó, nem annyiért számolják, de a 30 forintos kilométer-felár az elég gyakori. Ez is igen komoly összegre jön ki.

E három különböző lehúzás mellett már fel sem tűnik, hogy játszanak-e még a kaucióval, a takarítási költségekkel (mondjuk fix 6 ezer forint minden autóbérlés után).

Ehhez képest mi az, amit Ön ügyfélként elvárhat?

Az autóbérlés ára legyen áttekinthető. Ha kiírjuk, hogy ez az autó egy napra ennyibe kerül, akkor arra már ne rakódjon semmilyen más költség. Nálunk egy kis 206-os Peugeot bérautó már 4.750 forintért elvihető egy napra, de még egy Fiat Grande Punto is kölcsönözhető 5.990 forintért. Más költség nincs. Ezek bruttó árak, melyek már az első naptól érvényesek, s nincs felár a kilométerre sem. A fizetendő végösszeg egyszerűen kiszámítható: a napok száma szorozva az autó napi árával. Szerintünk ilyen a valódi olcsó autóbérlés, hangzatos reklámszövegek és rejtett költségnövelés nélkül.

Autóbérlés során is be kell tartani a közlekedési szabályokat!

Autóbérlés során sem mentesülhetünk a közlekedési bírságok megfizetése alól. Akit gyorshajtással, vagy más szabályszegéssel lefényképeznek, azt akkor is utoléri a rendőrségi csekk, ha nem ő a kocsi üzemben tartója.

Közlekedési szabálysértési bírságok

Magyarországon három különböző büntetést is kaphatunk közlekedési szabálysértésért: a rendőr kiszabhat helyszíni bírságot, tehet szabálysértési feljelentést és az eset vonhat maga után azonnal közigazgatási eljárást is. Melyik mit jelent és melyik fenyegethet autóbérlés során?

Helyszíni bírságot olyan szabálysértések esetén lehet kiszabni, ahol ezt törvény külön megengedi. Ha a vétség elkövetője a bírságolás tényét tudomásul veszi, felelősségét elismeri, a bírság összegét elfogadja, akkor a rendőr helyszíni bírságot szabhat ki rá. Korábban ezt a helyszínen kellett befizetni is. Ma a rendőr már nem vehet át pénzt, hacsak nincs lehetőség azonnali bankkártyás fizetésre. A rendőr ilyenkor csekket ad, amit 30 napon belül kell befizetni.

Ha a megbüntetett autós a helyszíni bírságot nem akarja elfogadni, vagy akár csak annak összegét vitatja, akkor a rendőr feljelentést tesz. A rendőrség ilyenkor szabálysértési eljárást indít. Az esetek többségében, ha az autós ezt a megoldást választja, akkor végeredményként kétszer akkora bírságra számíthat. Ahol a helyszíni bírság 50-150 ezer, ott a szabálysértési eljárás utáni bírság már 70-150 ezer forintra rúg. A bírság összege akkor is megemelkedik, ha a szabálysértő azt nem fizeti be határidőre. (A különböző szabálysértési eljárások részleteit az itt olvasható szabálysértési törvény írja le).

Autóbérlés során a közigazgatási bírságot nem a tulajdonos fizeti

Az autósok számára a legkomolyabb fenyegetést ma a közigazgatási eljárás alá tartozó szabálysértések jelentik. A rendőrség az utóbbi években leginkább ezekre koncentrál, s nem is nagyon foglalkozik a többi szabályszegés lefülelésével. Hogy miért, az egyszerű: egy helyszíni bírsághoz tetten érés kell, a tetten éréshez pedig az utak szélén posztoló, járőröző rendőrök. A közigazgatási bírságok kiszabásához pedig nem kell más, mint a fixen telepített traffipaxok, melyek felismerik a szabályszegést, rendszám alapján azonosítják az autót és már megy is a csekk a tulajdonosnak.

A közigazgatási eljárás legfőbb tulajdonsága, hogy nem érdekes, ki az elkövető. Erre mondják, hogy az objektív felelősség alá tartozik. „El lett követve” valami. Ilyen például a gyorshajtás. Ha egy túl gyors autót lefényképeznek az úton, a rendőrséget nem érdekli ma már, hogy ki volt a sofőr. Nem lehet kibújni a bírság alól azzal, hogy „nem én vezettem”. Nem baj, ha nincs meg a sofőr, akkor az üzemben tartó fizet. Ő a felelős mindenért, ami az autóval történik. Csak akkor nem ő állja a bírságot, ha írásos igazolása van arról, hogy nem ő vezette az autót (pl. kölcsönzési szerződés, vagy feljelentés, hogy ellopták az autót).

Közigazgatási eljárást olyan esetben lehet indítani, ha ezt az objektív felelősséget rá lehet húzni az esetre. Egy piros lámpán való áthaladás ugyanúgy lefényképezhető, mint a gyorshajtás. Ma ebbe a körbe a következők tartoznak:
• járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzései
• gyorshajtás
• autópálya leállósávjának használata
• vasúti átjárón való szabálytalan áthaladás
• várakozási és megállási szabályok megsértése
• a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok megsértése
• behajtási tilalomra vonatkozó szabályok megsértése
• biztonsági öv bekötése.

Ezekben az esetekben tehát nem fontos, hogy ki követte el. A fotó bizonyítja, hogy az autó tilosban várakozott, vagy behajtott az egyirányú utcába, vagy korlátozott forgalmú övezetbe. Csak egy fotó és már megy is a csekk a kocsi üzemben tartójának. Ettől kezdve az ő felelőssége annak bizonyítása, hogy esetleg nem ő vezette az autót.

Autóbérlés során a bérlő esetleg azt is gondolhatja, hogy ez már nem rá tartozik, hiszen a csekk majd az üzemben tartónak érkezik. Mire a rendőrség kiküldi a csekket, addigra ő már rég nem lesz kapcsolatban az autókölcsönző céggel. Talán külföldi állampolgár, aki már nem is lesz Magyarországon.

Az autókölcsönzőnek át kell adnia az adatokat a rendőrségnek

Csakhogy az autókölcsönző hitelt érdemlő bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy az eset időpontjában nem a tulajdonos vezette az autót. Ott a bérleti szerződés, amit s bérlő aláírt. A bérlő ebben a szerződésben vállalja, hogy a használat során bekövetkezendő károk őt terhelik (kivéve a kocsi meghibásodásából eredő károkat). Magyarul: a bérlő a szerződésben vállalja, hogy ha gyorshajtás miatt megbüntetik, akkor őt terheli a büntetés. Nem lehet elbújni előle. Az autókölcsönző ugyanis át fogja adni a rendőrségnek a bérleti szerződésbe foglalt adatokat, hiszen igazolnia kell, hogy ki vezette az autót.

Ma már az sem mentesít senkit sem a bírságok megfizetése alól, hogy az illetőnek nincs magyarországi lakóhelye. Az Európai Unión belül ugyanúgy behajtják a magyar rendőrségi bírságokat, mintha az adott országban történt volna a szabályszegés. Lehet ,hogy ez nem lesz gyors, s majd csak 4-5 hónap múlva ér el a csekke a francia vagy német lakcímmel rendelkező egykori bérlőhöz. De sajnos az is biztos, hogy akkor már nem csak a 30-60 ezer forintos magyar bírságot kell kifizetni, hanem a büntetés behajtásáéban részt vevő cégek közvetítői díját is, ami az eredeti összeg többszöröse is lehet. Egy 100 eurós magyar bírság költsége a 4-500 eurót is elérheti, mire Berlinben vagy Párizsban befolyik az összeg.

A legfontosabb tehát, hogy az autóbérlés során is ügyeljünk a sebességre, az elsőbbségre és más előírásokra. Senkit sem mentesít a közlekedési szabályok betartása alól, hogy nem a saját autóját vezeti, hanem az autóbérlés kényelmét igyekszik kipróbálni.

Az autóbérlés drága?

Az autóbérlés drága?

Az autóbérlés drága, csak a gazdagok kiváltsága, a kocsik koszosak, megbízhatatlanok, az autókölcsönző cégek pedig gátlástalan nepperek, akiket csak a vevő lehúzása érdekel? Ha hihetünk a körúti pletykáknak, akkor az emberek többségében ilyen kép él ma az autóbérlésről Magyarországon. És vajon mi a valóság? Utánajárunk a leggyakoribb tévhiteknek.

A legtöbb ember még soha életében nem bérelt autót, s az autóbérlés fogalma számukra az amerikai filmekből, a pesti pletykalapokból meg a körúti mendemondákból alakul ki. De vajon mi a valóság az egyes tévhitek mögött?

Az autókölcsönzéssel foglalkozó cégek gyakran a legszebb autóikat teszik ki az internetes oldalak címlapjára. Mercedes, BMW, közép- és felső kategóriás limuzinok mosolyognak ránk a képernyőről. Ezeknek az autóknak valóban elég magas a napi bérleti díja, jellemzően 10-15 ezer forint fölötti összegekért lehet elvinni őket.

Ha az autóbérlés díját mérjük össze a saját autó megszerzésének és fenntartásának a költségeivel, akkor érdemes ugyanazt a kategóriát nézni mindkét esetben. Az nagyon nem fair, ha a saját autó oldalán egy 10 éves Suzuki költségeit, az autóbérlés oldalán pedig egy új Skoda Superb napi bérleti díját hasonlítanánk össze! Nos, egy átlagos korú és átlagos kategóriájú autó a luxuskategória árának kevesebb mint a feléért, már 4.490 forintos napi díjért is kölcsönözhető.

Amikor valaki az autóbérlés árát hasonlítja össze a saját autó megszerzésének és fenntartásának a költségeivel, gyakran egyszerűen beszorozza a bérleti díjat 30-cal. Tessék, tegyük meg. A legolcsóbb autónk 4.490 forintos napi díjért vehető igénybe, ez havi bruttó 134.700 forintot jelent. Ez a szám azonban semmit sem mutat.

Mi is azt mondjuk, hogy ha valakinek havonta mind a 30 nap során tartósan szüksége van egy autóra, akkor az ne napi áron béreljen. Vagy kérjen ajánlatot a www.eurocarsflotta.hu -n keresztül, vagy vásároljon egy autót, ha az anyagilag is kedvezőbb a számára.

Az autóbérlés akkor éri meg, ha nem kell a hónap minden egyes napján az autó. Például aki nagyvárosban él és tömegközlekedéssel jár, de havonta egyszer-kétszer vidékre kell utaznia, annak arra a néhány napra nagyon kell az autó. Vegyen egy kocsit, fizesse a részleteit és az állandó költségeit havi 3 napnyi autózásért?

Jól jön egy olcsó bérautó annak is, akinek van kocsija, de mondjuk egy nyaralás idejére jó lenne neki egy nagyobb csomagterű kombi, vagy egyterű autó. Cserélje le a hétköznapokon jól bevált, megszokott autóját azért, mert évente egy hétig kellene egy nagyobb jármű? Nem, az autóbérlés a tökéletes megoldás.

Az autóbérlés valós árát úgy érdemes összehasonlítani az autóvásárlás árával, hogy a bérlésnél csak azokat a napokat számoljuk, amikor tényleg kell az autó. Legyen ez 10 nap egy hónapban. A saját kocsink is csak 10 napot mozdul, a többi időben áll a ház előtt a parkolóban. De az állandó költségeit – a biztosítást, a havi részletet – ezekre a napokra is fizetni kell. Egy autó fenntartása könnyen eléri a havi 50-60 ezer forintot. Miközben 50 ezerből kibérelhetünk 10 napra egy olyan autót, amire vakóban szükségünk van. És akkor nem azzal közlekedünk, amit meg tudunk fizetni, amire nagy nehezen hitelt lehet szerezni, hanem olyannal, amire tényleg szüksége van a családnak. Így már nem is olyan drága az autóbérlés, igaz?

Elromlott??? Dehogy! Csak a kötelező szervíz!

ELROMLOTT? Dehogy!

Tudnod kell, hogy mielőtt kikölcsönzöd az autót, az mindig megkapja a szükséges karbantartást. Egy magánkézben lévő autót ritkán szervizelnek ilyen rendszeresen. De autókölcsönzőként biztosnak kell lennünk abban, hogy ha tőlünk viszel egy olcsó bérautót, akkor műszakilag egy tökéletes állapotú járműbe ülhetsz be.

Megtetszett ez a Ford? A karbantartásnak vége, visszaállt a sorba, napi 8990 forintért már viheted is.

Más költség nincs, kauciót nem kérünk!

Egy olcsó bérautó mindenki számára elérhető

Egy olcsó bérautó mindenki számára elérhető!

Több évtized késéssel, csak napjainkra lett elfogadható kultúrája Magyarországon az autóbérlésnek.

Az autóbérlésre sokan ma is csak a vagyonosabbak lehetőségeként tekintenek. Pedig sok az elérhető

olcsó bérautó, s az autókölcsönzést éppen olyan magától értetődően használhatnánk már, mint

ahogyan azt az amerikai filmekben látjuk.

Amerikában egészen mások a távolságok, mint Magyarországon. Az embereknek mindennapos, hogy

a lakóhelyüktől több órányi autóútra vállalnak munkát, s nem okoz gondot az autós ingázás. A

nagyobb távolságokat jellemzően belföldi légijáratokkal teszik meg, a célállomáson pedig magától

értetődő az autóbérlés. Ezt a képet látjuk a filmekből kirajzolódni.

Magyarországon sincs már teljesen a MÁV vagy a buszjáratok menetrendjére bízva, akinek nincs

autója, de sürgősen vidékre kell utaznia. Egy vidéken végzett munka, vagy egy családi kisrándulás is jó

indok lehet az autóbérlésre. Nem kell ahhoz rendkívüli helyzetnek bekövetkeznie, hogy kibéreljünk

egy olcsó bérautót.

Az autóbérlés akkor válik a kevesek játékszeréből sokak számára elérhető szolgáltatássá, ha az

autókölcsönzők nem csak drága luxuskocsikat tartanak a kínálatukban. Ez ma már érezhető

Magyarországon. Az autóbérlésnek nem az a célja, hogy a felsővezetői menedzser rétegnek egy

napra se kelljen a Mercedes megszokott kényelmét nélkülöznie. Egy mindenki számára elérhető olcsó

bérautó napi igényeket elégít ki.

Ön például mit tesz, ha Budapesten él, ahol egy városi kisautót használ, de most szeretne a családdal

elmenni egy hosszabb nyaralásra vidékre? Valószínűleg bepréseli magát a kisautóba, s megy az

egyezkedés, hogy ezúttal mi maradjon itthon.

Ilyen esetben reális döntés lenne egy olcsó bérautó kikölcsönzése. Egy kényelmes kombi ésszerű

választás a család számára. Beleférnek a csomagok, az utazás pedig kényelmes és biztonságos. Nem

kell lecserélni a megszokott városi kisautót, ami jó szolgálatot tesz a hétköznapokon. Nem kell az

autócsere költségeit fizetnie. És ami a legfontosabb: nem kell egy nagyobb és drágább autót

fenntartania az évi egyszeri nyári vakáció kedvéért.

Az autóbérlés elérhető árú szolgáltatás. Az olcsó bérautó nem fából vaskarika, hanem reális választási

lehetőség minden városlakó számára.

NON-STOP bérautó átadás a Ferihegyi repülőtéren!

Liszt Ferenc Repülőtérre érkezel? Nem gond!
Mi NON-STOP kiszolgálunk!
Bérautók már napi 4.750 Ft-tól kaució és kilométer megkötés nélkül!
Keress minket elérhetőségeinken!

Renault Laguna Grandtour 1.9 dCi bérlés!

Tisztelt Ügyfeleink! Mai nap megérkezett flottánk legújabb tagja egy Renault Laguna Grandtour 1.9 dCi!

Extrák:
- Elektromos ablakok és tükrök,
- Légzsákok,
- Klíma,
- Szervokormány,
- Központi zár távirányítóval,
- ASR, 
- CD-s rádiómagnó

Mai nap megérkezett flottánk legújabb tagja!

Kedves Ügyfeleink!

Mai nap megérkezett flottánk legújabb tagja, a bérleti díjon egyenlőre a cégvezetés tanakodik...:-))))

Mutatjuk, hol mérik a sebességet novemberben a rendőrök

Az egyre több fix telepítésű, nem csak a sebességre figyelő Komplex Közlekedési Ellenőrző Pont mellett temérdek mobil egységgel is dolgozik a rendőrség. Mutatjuk, hogy hol.

Nem árt megjegyezni, hogy hová rakott a rendőrség fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontokat, a múlt heti négy után e héten további 5 megye fix kameráinak helyét ismerhettük meg, de jó tudni azt is, hogy mely helyszínekre mennek ki a változtatható helyű KKEP-kkel a zsaruk. Nem azért, mert amúgy javasolnánk a gyorshajtást, hanem csupán azért, hogy ezeken a pontokon különösen figyeljünk az előírt sebesség betartására. A sebességmérések helyszíneit persze nem kell feltétlenül havonta bebiflázni, a díjnyertes TraffiHunter, s a legjobb navigációs programnak számító Waze is rendre felhívja azokra a figyelmet.

De a fentieknél is sokkalta fontosabb, hogy a relatív, az időjárási viszonyoknak megfelelő sebességválasztásra is figyeljünk! Ködös, csúszós úton a maximálisan engedélyezett tempó is sokszor túlzott! Továbbá, ha nálunk nem is kötelező, erősen ajánlott a téli gumi − meggyőzésként nincs jobb, mint saját téligumitesztünk eredménysora. És ha már közlekedésbiztonság felé kanyarodtunk − ami persze a sebességellenőrzésnek is egyértelmű célja − tessék használni a tompított fényszórót, főként az akár csak enyhén ködös, párás napokon, meg persze országúton kívül, ahol amúgy is kötelező, de városban is mindig ajánlott az mostanság. A szabályos nappali menetfénnyel helyettesíthető persze a tompított, de abból nem lesz baj, ha a nagyobb fényt felkapcsoljuk. Csak a ködfényszórót ne tessék, ha az nem indokolt! További biztonságos közlekedést, akár napsütéses, akár borongós a napunk!

Citroen C3 bérautó megérkezett!

Tisztelt Ügyfeleink!

A mai nap megérkezett kis kategóriás autónk egy Citroen C3!

További részletek és fotók hamarosan itt a weboldalunkon!

Olcsó Autóbérlés Magyarországon csapata

Újabb hivatalos lista a fix traffipaxokról!

Forrás és szerző: vezess.hu

A rendőrség már korábban elárulta Pest, Fejér, Komárom-Esztergom és Nógrád megye fix sebességmérőinek telepítési pontjait, most a baranyai, csongrádi, tolnai, vasi és zalai lista érkezett meg.

Baranya megye:

Kozármisleny, 57-es út: 33+725 km-szelvény
Mecseknádasd, 6-os út: 167+636 km-szelvény
Pécs, 6-os út: 193+738 km-szelvény, 193+777 km-szelvény
Sásd, 66-os út: 27+565 km-szelvény
Szigetvár, 67-es út: 3+357 km-szelvény
Szigetvár, 6-os út: 229+282 km-szelvény

Csongrád megye:

Kistelek, 5-ös út: 141+626 km-szelvény
Hódmezővásárhely, 45-ös út: 50+068 km-szelvény
Szeged, 5-ös út: 166+412 km-szelvény
Szeged, 43-as út: 1+630 km-szelvény
Szeged, 47-es út: 220+053 km-szelvény
Szeged, 55-ös út: 1+457 km-szelvény

Tolna megye:

Bonyhád, 6-os út: 157+383 km-szelvény
Dombóvár, 611-es út: 0+491 km-szelvény
Dunaföldvár, 6-os út: 88+425 km-szelvény
Nagydorog, 63-as út: 26+231 km-szelvény
Szekszárd, 56-os út: 7+926 km-szelvény

Vas megye:

Káld, 84-es út: 49+922 km-szelvény
Kám, 87-es út: 0+686 km-szelvény
Sárvár, 84-es út: 65+100 km-szelvény
Szombathely, 86-os út: 75+880 km-szelvény
Vasszécsény, 87-es út: 14+039 km-szelvény

Zala megye:

Lenti, 75-ös út: 64+604 km-szelvény
Nagykanizsa, 61-es út: 190+931 km-szelvény
Vonyarcvashegy, 71-es út: 97+340 km-szelvény
Zalaapáti, 75-ös út: 10+369 km-szelvény
Zalabaksa, 86-os út: 13+955 km-szelvény
Zalaegerszeg, 74-es út: 52+192 km-szelvény
Zalasárszeg, 7-es út: 199+739 km-szelvény
Zalaszentbalázs, 74-es út: 17+070 km-szelvény

A kamerák a sebességmérés mellett alkalmasak többféle szabályszegés, például a kézből telefonálás felismerésére és dokumentálására. A fix kamerák üzemszerűen még nem működnek, a rendszer indításának időpontjáról külön tájékoztatást ad a rendőrség.

De mindez semmi a rendőrség új csodafegyveréhez képest!

1 | 2 |
Fel az oldal tetejére