5 megdöbbentő dolog, amit autóvezetés közben teszel

5 megdöbbentő dolog, amit autóvezetés közben teszel

A lámpa, az előtted, vagy melletted levő autók, a sebességük, a kormányzás, a zene, a táblák: ezekre egyszerre kell figyelned a balesetmentes vezetéshez. Közlekedésbiztonsági szakemberek szerint, ha körülbelül 50 kilométeres sebességgel mész az autóddal akkor másodpercenként 14-21 olyan inger ér amiket észlelned kell, és fel kell dolgoznia az agyadnak, majd ezek alapján azonnali (jó) döntéseket kell hoznod. Ez nehéz, és ebbe még nem számoltuk bele micsoda hülyeségeket tesznek az emberek vezetés közben. Összeszedtük az 5 legmegdöbbentőbbet.

80%

Mielőtt tovább olvasol, egy fontos adat: az amerikai balesetek több mint 80%-a (hazánkban a 77-78%) az autót vezető figyelmetlenségéből következik be. Nem az autó romlik el. Nem válik irányíthatatlanná, nem egy daru dől rá, hanem figyelmetlen volt a sofőr vagy – és ez a rosszabb – valami olyasmit tett, ami elvonta a figyelmét a vezetésről. Összeszedtük az 5 legnagyobb baromságot, amit vezetés közben csinálnak az emberek.

Evés

Órák óta ülsz az autóban, ide oda szaladgálsz (vagy éppen egyenes, unalmas úton vezetsz) és megéhezel. Minek szállnál ki a kocsiból, tudsz te vezetni, menet közben is be tudsz kapni egy szendvicset, igaz? Felejtsd el. Nem pszichológiai blogot írunk, ezért nem mondjuk el, mi történik akkor, amikor az öledbe öntöd a forró teát, vagy miért nyúlsz automatikusan le, egy éppen a földre eső kecsöpös sült krumpliért, miközben százzal mész, de tudd, hogy az életeddel (vagy máséval) játszol, mert ezek a mozdulatok automatikusak, és egyetlen pillanat alatt okozhatnak nagy bajt.

Máshol a kocsiban evést komolyan büntetik: egy kanadai rendőr 45 mérföldön keresztül követett (ez majdnem 70 km) egy sofőrt, aki ezalatt megevett egy egész grillcsirkét. Igen, krumplival, üdítővel. Letartóztatták. Ahogy azt a BMW sofőrt is, aki egyenesen belerongyolt 4 parkoló autóba, miután megkajált, és éppen a morzsákat akarta lelökdösni a lába közül az ülésről, ezért nem figyelt eléggé. Egy másik sofőr az álló sorba szállt bele 70-el: amikor felépült, bevallotta, hogy a tűzforró kávéval öntötte le a legnemesebb testrészét, odakapott, azzal foglalkozott, és nem vette észre hogy előtte mindenki áll. Nem azért kérünk arra, hogy ha enni kell állj meg, mert féltjük a bérautóinkat: hanem azért mert téged féltünk. (És másokat)

Öltözködés

Tudjuk, hogy te még sosem öltöztél át autóban, de képzeld el, hogy vezetés közben veszed le magadról a kabátot. A kezed hátul, izegsz-mozogsz. Szerinted mennyire tudsz koncentrálni, kormányozni, gyorsítani lassítani abban a 10-20 másodpercben? De ugyanez a kérdés nőknél, akkor amikor a lapos cipőre kell cserélni a magassarkút. Ugye nem mondod, hogy nem tudsz megállni kettő percre? (Egyébként külföldön ez konkrétan közúti veszélyeztetés, és elképesztően nagy bírságot kapsz érte)

Hiszti, veszekedés

Teljesen mindegy, hogy a kocsid beépített hangszórójával, a hátul becsatolt gyerekkel, vagy a melletted ülő pároddal kiabálsz, veszekszel: több mint 60%-kal növeli a balesetek veszélyét, hiszen nem csak felfokozott idegállapotban vagy és kapkodsz, hanem nem a vezetésre figyelsz. Ilyenkor a bevezetőben említett 20 inger legalább fele nem ér el téged, és például simán átmész a piroson.

Kutyás vezetés

Értjük, hogy szuper képeket lehet készíteni a melletted ülő kutyáddal, sőt cuki ahogy kihajol az ablakon, meg azt is, hogy téged nem zavar ha odabújik vezetés közben: de 21%-kal növeli a baleset kockázatát a kutya a kocsiban. Akkor is ha semmit nem tesz, de gondolj abba bele, hogy hirtelen ugat egyet. Akkor is megijedsz, ha a te kutyád. A kutyát a csomagtartóban szállítsd, kérlek. (És egy érdekesség: ha a kutyád 50 kilós, és te ütközöl véletlen 50 kilométeres sebességgel akkor a kutyád úgy repül feléd, vagy az üveg felé, mintha egy 2700 kilós kővel dobnálak meg. Belehalsz.)

Make up

Áll előtted a sorban (rosszabb, ha halad) és a tükörben igazgatja a sminkjét. A baj az, hogy egy felmérés szerint minden 5. nő megteszi, és minden nő megtette már valamikor. Ha ilyet látsz egy dolgot tehetsz: menekülj. Amikor a nő vezetés közben sminkel az nagyjából háromszorosára növeli a balesetveszélyt. Ha telefonál, az csak 30%-kal.

Ugye te nem teszel ilyet az olcsó bérautónkban? Kattints, és szerezd meg a hozzád illőt. https://olcsoberauto.hu/autoberles-autokolcsonzes/berelheto-autoink

Myfleet GPS

Autóinkra a Myfleet GPS rendszere vigyáz.


Válaszd ki a kezdő és végdátumot

Keress egy járművet

Add meg a kért adatokat

Foglalás elküldése után várd visszaigazolásunkat