Az autóbérlés drága?

Az autóbérlés drága?

Az autóbérlés drága?

Az autóbérlés drága, csak a gazdagok kiváltsága, a kocsik koszosak, megbízhatatlanok, az autókölcsönző cégek pedig gátlástalan nepperek, akiket csak a vevő lehúzása érdekel? Ha hihetünk a körúti pletykáknak, akkor az emberek többségében ilyen kép él ma az autóbérlésről Magyarországon. És vajon mi a valóság? Utánajárunk a leggyakoribb tévhiteknek.

A legtöbb ember még soha életében nem bérelt autót, s az autóbérlés fogalma számukra az amerikai filmekből, a pesti pletykalapokból meg a körúti mendemondákból alakul ki. De vajon mi a valóság az egyes tévhitek mögött?

Az autókölcsönzéssel foglalkozó cégek gyakran a legszebb autóikat teszik ki az internetes oldalak címlapjára. Mercedes, BMW, közép- és felső kategóriás limuzinok mosolyognak ránk a képernyőről. Ezeknek az autóknak valóban elég magas a napi bérleti díja, jellemzően 10-15 ezer forint fölötti összegekért lehet elvinni őket.

Ha az autóbérlés díját mérjük össze a saját autó megszerzésének és fenntartásának a költségeivel, akkor érdemes ugyanazt a kategóriát nézni mindkét esetben. Az nagyon nem fair, ha a saját autó oldalán egy 10 éves Suzuki költségeit, az autóbérlés oldalán pedig egy új Skoda Superb napi bérleti díját hasonlítanánk össze! Nos, egy átlagos korú és átlagos kategóriájú autó a luxuskategória árának kevesebb mint a feléért, már 4.490 forintos napi díjért is kölcsönözhető.

Amikor valaki az autóbérlés árát hasonlítja össze a saját autó megszerzésének és fenntartásának a költségeivel, gyakran egyszerűen beszorozza a bérleti díjat 30-cal. Tessék, tegyük meg. A legolcsóbb autónk 4.490 forintos napi díjért vehető igénybe, ez havi bruttó 134.700 forintot jelent. Ez a szám azonban semmit sem mutat.

Mi is azt mondjuk, hogy ha valakinek havonta mind a 30 nap során tartósan szüksége van egy autóra, akkor az ne napi áron béreljen. Vagy kérjen ajánlatot a www.eurocarsflotta.hu -n keresztül, vagy vásároljon egy autót, ha az anyagilag is kedvezőbb a számára.

Az autóbérlés akkor éri meg, ha nem kell a hónap minden egyes napján az autó. Például aki nagyvárosban él és tömegközlekedéssel jár, de havonta egyszer-kétszer vidékre kell utaznia, annak arra a néhány napra nagyon kell az autó. Vegyen egy kocsit, fizesse a részleteit és az állandó költségeit havi 3 napnyi autózásért?

Jól jön egy olcsó bérautó annak is, akinek van kocsija, de mondjuk egy nyaralás idejére jó lenne neki egy nagyobb csomagterű kombi, vagy egyterű autó. Cserélje le a hétköznapokon jól bevált, megszokott autóját azért, mert évente egy hétig kellene egy nagyobb jármű? Nem, az autóbérlés a tökéletes megoldás.

Az autóbérlés valós árát úgy érdemes összehasonlítani az autóvásárlás árával, hogy a bérlésnél csak azokat a napokat számoljuk, amikor tényleg kell az autó. Legyen ez 10 nap egy hónapban. A saját kocsink is csak 10 napot mozdul, a többi időben áll a ház előtt a parkolóban. De az állandó költségeit – a biztosítást, a havi részletet – ezekre a napokra is fizetni kell. Egy autó fenntartása könnyen eléri a havi 50-60 ezer forintot. Miközben 50 ezerből kibérelhetünk 10 napra egy olyan autót, amire vakóban szükségünk van. És akkor nem azzal közlekedünk, amit meg tudunk fizetni, amire nagy nehezen hitelt lehet szerezni, hanem olyannal, amire tényleg szüksége van a családnak. Így már nem is olyan drága az autóbérlés, igaz?

Myfleet GPS

Autóinkra a Myfleet GPS rendszere vigyáz.


Válaszd ki a kezdő és végdátumot

Keress egy járművet

Add meg a kért adatokat

Foglalás elküldése után várd visszaigazolásunkat