Az autókölcsönzés is segít tisztán tartani a város levegőjét

Az autókölcsönzés is segít tisztán tartani a város levegőjét

Ha autót bérelsz és nem vásárolsz, kisebb lesz az ökológiai lábnyomod. Véded a földet, takarékoskodsz az erőforrásokkal és még kényelmesebben is élsz, mint azelőtt. Jó megoldás, igaz?

Tudod, mi az az ökológiai lábnyom? Környezetvédők kiszámolták, hogy a különböző helyeken élő embereknek mennyi földre van szükségük ahhoz, hogy fenntartsák a jelenlegi életszínvonalukat. Bele kell számítani az ételfogyasztást, az energiát, a közlekedési költségeket, a szórakozást, mindent. Minél nagyobb az ökológiai lábnyomunk, annál pazarlóbban élünk. A hatvanas évek elején a világ ökológiai lábnyoma még nem érte el az egy hektárt – ma 2,2 hektár a világátlag. Az átlag persze nem sokat mond, hiszen benne van az a dúsgazdag milliárdos is, aki magánjeten repül, meg az a menekült is, akinek semmije nincs a rajta lévő ruhán kívül a világban. Magyarország átlaga 3,7 hektár.

De hogy jön ide az autókölcsönzés? Úgy, hogy minél inkább környezetbarát eszközöket használsz, annál kisebb lesz az ökológiai lábnyomod. Vagy – a mi esetünkben – minél gazdaságosabban használsz egy eszközt, annál kisebb lesz a rád jutó környezeti terhelés.

Egy autó ökológiai lábnyoma elképesztően nagy. Bele kell számolni az acélelőállítástól kezdve a teljes gyártást, a működést, a megsemmisítést. Az elektromos autó sem sokkal kisebb, mint a benzineseké, az akkumulátorok gyártása miatt.

Csakhogy, ha bérautót használsz, akkor sokkal ésszerűbben használod fel a környezeti erőforrásokat, mint amikor a saját kocsidba ülsz be. Ha saját autóval közlekedsz, akkor talán feleannyit, vagy még kevesebbet tölt az autó ténylegesen az úton, mint amennyit egy bérautó dolgozik. Ez pedig azt jelenti, hogy a gyártási költségek, a majdani megsemmisítési költségek sokkal kevesebb megtett kilométerre oszlanak el. Sokkal többet fizetsz azért energiában, környezetszennyezésben, hogy megtegyél egy kilométert, mintha valamilyen közösségi formát választanál.

Az autóbérlés azért is jó megoldás a környezeti problémákra is, mert úgy teszi lehetővé számodra a közösségi jellegű közlekedést, hogy közben nem kell elszakadnod a privát közlekedés élményétől.   

Ha saját autó vásárlása helyett az emberek inkább csak akkor kölcsönöznének egy járművet, amikor tényleg közlekedni akarnak, sokkal tisztább, élhetőbb lenne a város levegője is. Kevesebb autót kellene gyártani, fenntartani, gondoskodni a szakszerű megsemmisítésükről. Kevesebb autó foglalná a helyet a városban, könnyebb, így gyorsabb és kevésbé szennyező lenne a közlekedés.  

Ha tehát fontos számodra a környezet védelme, ha úgy szeretnél élni, hogy igyekszel csökkenteni a Föld mértéktelen kihasználását, akkor a saját autó vásárlása helyett gondolj inkább az autókölcsönzésre. Bérelj autót, amikor szükséged van rá, s ne tartsd feleslegesen a ház előtt, amikor a kocsi már nélkülözhető a számodra.

Myfleet GPS

Autóinkra a Myfleet GPS rendszere vigyáz.


Válaszd ki a kezdő és végdátumot

Keress egy járművet

Add meg a kért adatokat

Foglalás elküldése után várd visszaigazolásunkat