Mennyi benzin maradjon a bérelt autóban?

Mennyi benzin maradjon a bérelt autóban?

Mennyi üzemanyaggal kapom meg a bérbe vette autót? Hogyan kell visszavinni, fog-e az autókölcsönző még azért is plusz díjat kérni tőlem, mert túl kevés üzemanyag maradt a tankban az autóbérlés után? Zsebbe vágó a benzinkérdés!

Átveszi a frissen lekötött bérautót, elhelyezkedik a kényelmes ülésen, markolja a kormányt, próbálgatja a fogását. Kis érdekel, hogy csak kölcsönözte az autót? Ez ma az Ön autója, birtokba vette, olyan, mintha idén korábban lenne karácsony és ezt találta volna a fa alatt.

A valósághoz egy sárga is lámpa téríti vissza.... na tessék, máris mehetünk tankolni. Vajon elég lesz a legközelebbi kútig? Ki tudja, mennyire szívta le a tankot az előző bérlő.

Apró bosszantás üres tankkal elindulni, de ennyi éppen elég ahhoz, hogy összetörje a varázst és visszazökkenjen a rideg valóságba. Mennyibe is kerül pluszban, hogy üresen hoztam el az autót?

Kényes pont az üzemanyag kérdése

Kényes pontja az autókölcsönzésnek az üzemanyag kérdése. Ön nem akar a kelleténél többet fizetni, de nagyon nem szeretne több üzemanyagot sem a tankban hagyni, mint amennyivel átvette az autót. És vajon mit gondol az autókölcsönző? Nem nagy titok, hát pont az ellenkezőjét!

Egy bérelt kocsi napi díjával könnyű elszámolni, hiszen csak a bérleti napok számát kell figyelni. Az üzemanyag kérdése már nem ilyen egyszerű: nem lehet literre pontosan kimérni, hogy mennyi van a tankban amikor átveszi és amikor leadja az autót.

Vannak olyan autókölcsönzők, ahol fütyülnek a bérlők igényeire. Tele tankkal adják át az autót és ugyanígy, tele tankkal kérik vissza a kocsit. Ez majdnem jó megoldás, csakhogy van egy kis gond....

Mennyit is mutat az autó üzemanyagszint-mérője? Megtankolom a kocsit, a mutató majdnem kiakad a skála tetején. Tele van. Elindulok, megyek vele jó 40-50 kilométert. Még mindig a skála tetején áll a mutató, pedig már legalább 3-4 liter hiányzik a tankból.

Visszaviszem a kocsit, a kölcsönző pedig nyugtázza, hogy rendben van, tele tankkal hoztam vissza. Ezt jegyzőkönyvezi, s nincs több dolgunk egymással.

A következő bérlő átveszi az autót. Papír szerint minden rendben, tele tankkal vette át a kocsit. Beindítja a motort, az üzemanyagszint-mutató még mindig a skála tetején áll – vagy már megrezdült kicsit? De hát új autó, ismeretlen autó, ki tudja pontosan megmondani, hogy melyik állásban kell lennie, ha tele a tank?

A bérlő alig megy 2-3 kilométert, amikor megmozdul a mutató, s egyből háromnegyeden áll csak a tank. A bérlő meg a szenteket és az autókölcsönző családját emlegeti – joggal érzi úgy, hogy őt bizony átverték, aláírta, hogy tele tankkal veszi át az autót, pedig ez elég messze van már attól.

Az üzemanyagszint-mérőnek ez a lassú reagálása elég aránytalanná teheti az autóbérlést. Egyik bérlő megspórol jó pár ezer forintot, a másik meg annyival többet fizet ki feleslegesen. Akár második autókölcsönző ügyfél úgy érezheti, hogy őt becsapták, átverték. Hát majd ő is jól átveri a szemét kölcsönzőt, vele aztán nem szúrnak ki, igaz? És kezdődik minden elölről.

Vajon hogyan lehet Ön a legbiztosabb abban, hogy csak azt az üzemanyagot fogja kifizetni, amit tényleg el is használt az autóban?

Literre nem lehet megmérni. A tele tank nem jó, mert a skála tetején van a legnagyobb tehetetlensége a műszernek. Üres tank nem jó, nem lehet annyira pontosan kicentizni a fogyasztást.

Vannak autókölcsönzők, melyek tele adják ki az autót, visszavételkor pedig a bérlő előtt megtankolják és felszámolják a beletöltött üzemanyag árát. A pénzt meg leveszik a kaucióból, vagy elkérik külön az ügyféltől.

Szerintünk egyik sem jó módszer. Hiszünk abban, hogy az autóbérlés lehet valóban olcsó, s nem tartjuk jó megoldásnak, ha előre nem tisztázott díjakkal terheljük a bérlőt a kocsi visszaadásakor. Akkor hogyan kezeljük az üzemanyag kérdését?

Üzemanyag-kezelés az Olcsó Autóbérlésnél

Amikor valaki visszahozza az autót, azt kérjük tőle, hogy ne legyen tele, legyen benne egy negyed tanknyi, vagy akár kicsivel kevesebb üzemanyag. Nem fogjuk visszavétekor azt méricskélni, hogy pontosan annyi liter van-e benne, mint amennyivel elvitte a kocsit.

Amikor Ön autót bérel tőlünk, abban is lesz nagyjából negyed tank üzemanyag. Nem méricskéljük literre pontosan. Bőven elég lesz arra, hogy ne csak a legközelebbi kútig jusson el vele, de célba is érjen, ha sürgős dolga van. Majd megtankolja később. De nem lesz tele az autó, s a műszer pontosan fogja jelezni az üzemanyag szintjét.

Így amikor elviszi az autót, nem azzal kell rögtön foglalkoznia, hogy hol áll a mutató. Élvezze az ülés kényelmét, markolja a kormányt, próbálgassa a fogását. Érezze úgy, hogy megjött a karácsony, s Ön egy új autót talált a fa alatt...

Myfleet GPS

Autóinkra a Myfleet GPS rendszere vigyáz.


Válaszd ki a kezdő és végdátumot

Keress egy járművet

Add meg a kért adatokat

Foglalás elküldése után várd visszaigazolásunkat