Olcsó autóbérlés vagy közösségi autómegosztás?

Olcsó autóbérlés vagy közösségi autómegosztás?

Magyarországon is megjelent már olyan szolgáltató, mely a tulajdonos külföldi utazása idejére bérautóként hasznosítja a reptéri parkolóban hagyott személyautót. Ez lenne az autókölcsönzés jövője, így lehet a legegyszerűbb az olcsó autóbérlés?

A közösségi megosztás az üzleti élet egyre több területén sikeresen működik. Igaz, az autózásban a közösségi megoldásokban élen járó Uber éppen kénytelen visszavonulót fújni és elhagyni Magyarországot, de nem gondolnánk, hogy ez a kudarc végleges vereséget jelentene. Nem dughatjuk homokba a fejünket, a közösségi megosztás egyre több területen jelent vonzó és működő gazdasági modellt az embereknek.

A közösségi autókölcsönzés érdekes terület, szánjunk rá mindenképpen néhány percet.

A külföldre utazó, repülőtérre érkező autósok számára a közösségi autómegosztó ingyenes parkolást és pénzkereseti lehetőséget kínál. Vonzó? Sokak számára biztosan az. Egy fedett parkolóban az egész napos parkolás a reptér közelében napi 2-3 ezer forintba kerül. Mondjuk egy 5 napos út alatt 8 ezer forintot költenék a felügyelet alatt álló parkoló használatára. Ezt a megtakarítom azzal, hogy bérbe adom az autómat. Jön még hozzá a lehetséges bevétel. Egy közösségi bérlést ajánló szolgáltató egy 5 éves Ford Focusra például 27 forintos kilométerenkénti díjat ajánl. Tehát, ha az ott töltött 5 nap alatt mondjuk egy napra kibérlik éppen az én az autómat és beletesznek 500 kilométert, akkor nagyjából 13 ezer forintot kapok. Hozzá téve a megtakarított parkolási díjat, 21 ezer forint lesz a teljes nyereségem.

És mit adok érte cserébe? Nem tudom, ki ül be az autómba. Nem tudom, hogyan fogja használni a kocsimat. Nem attól tartok, hogy összetöri, hiszen arra a bérlet mellé járó biztosítás fedezetet ad. De azt ki fogja megítélni, hogy mennyire lesz durva az autóval az egy napra beülő bérlő? Mennyibe fog nekem később kerülni, ha nem figyel oda a kátyúknál és odaveri a futóművet? Ki fogja megtéríteni, ha széthajtja a motort, vagy csak egyet reccsen a váltó, nekem meg lesz egy kétszázezres javításom egy hónappal később?

A bérlő sincs sokkal jobb helyzetben. Kölcsönvesz egy autó, melyről semmit sem tud. Sőt, nem csak ő nem ismeri az autó előéletét, de az sem, aki bérbe adja neki! Persze, a kocsit átvizsgálják átvétel előtt, de ki vállal garanciát azért, hogy semmilyen hibát, rendszeres problémát nem titkol el a tulajdonosa? Extrém magas a fogyasztás, eszi az olajat, nem hűt a klíma? Ezt nem mutatja ki egy gyors átnézés. 

A közösségi gazdaság jó dolog, de úgy gondoljuk, hogy ez az autóbérlési megoldás túl nagy terhet rak a tulajdonosok és a bérlők vállára. Viszonylag kicsi anyagi előnyért cserébe az autó tulajdonosa és a bérlője vállal minden kockázatot – a közvetítő cég pedig megkapja a valódi hasznot. Hogyan lehet ezt másként intézni?

Aki tőlünk bérel autót, biztos lehet benne, hogy ismert előéletű kocsit fog elvinni. Az olcsó autóbérlés számunkra nem azt jelenti, hogy aprópénzt kap a tulajdonos. A kocsi tulajdonosai mi magunk vagyunk, s jó gazdaként vigyázunk is a saját autóinkra. Ismerjük a problémáikat, rendszeresen karbantartjuk őket, gondoskodunk róluk. A közösségi autóbérlés igénybe vevője még azt sem tudhatja, hogy pontosan milyen autót fog kibérelni. Azt viheti, amit éppen beadtak a tulajdonosaik. Tőlünk akár mindig kibérelheti ugyanazt az autót is. Akár saját kedvence is lehet, melyet megismer, megkedvel és rendszeresen használ.

Szóval, olcsó autóbérlés vagy közösségi használat? Mi az előbbire szavaznánk, s úgy érezzük, ez kényelmesebb és biztonságosabb az Ön számára is.

Myfleet GPS

Autóinkra a Myfleet GPS rendszere vigyáz.


Válaszd ki a kezdő és végdátumot

Keress egy járművet

Add meg a kért adatokat

Foglalás elküldése után várd visszaigazolásunkat