Bérautóban ülve miért büntet meg a rendőr?

Gyakoriak a véletlenszerű közúti ellenőrzések. A rendőrök ilyenkor nem csak a közlekedési szabályok megszegőire figyelnek, hanem az autók papírjait és az állapotukat is megvizsgálják. Kiszabhatnak-e a rendőrök az autó bérlőjére valamilyen büntetést a hiányos felszerelés, a nem megfelelő biztosítás vagy rossz műszaki állapot miatt?

A tervek szerint 2018-tól közúti ellenőrzés során a hatóságok már az autó teljes műszaki állapotát is vizsgálni fogják. A közúti ellenőröknek olyan képzettségük lesz, mint a vizsgabiztosoknak, s joguk is lesz ahhoz, hogy az autó műszaki állapotát felmérjék és a hiányosságokat megállapítsák.

Ahhoz ma sem kell külön jogosultság, hogy egy veszélyes autót a rendőrök kiszűrhessenek a forgalomból. A kopott gumi, a hibás fék, vagy más, jól látható, veszélyes műszaki állapot bármely közúti ellenőrzés során elég ahhoz, hogy ott helyben elvegyék a forgalmi engedélyt és megtiltsák a további közlekedést. Kérdés, hogy mi az, amiért az autó használója, a bérlő felel? Autóbérlés során mi miatt büntethetik meg az autókölcsönző jóhiszemű ügyfelét?

A bérelt autó műszaki állapota

A műszaki biztonságra vonatkozó szabályok betartására elsősorban az autók üzemben tartóinak kell ügyelniük. Az ő felelősségük, hogy a forgalomban nem vehet részt rossz műszaki állapotú jármű. Amikor egy autókölcsönző átad egy autót a bérlőnek, akkor a szerződésben e szabályok betartására is kötelezettséget vállal. A bérlő az autókölcsönzőtől csak használatra alkalmas, a szabályoknak megfelelő autót vehet át. Ez azonban nem menti fel őt az előírások betartása alól!

Ha egy közúti ellenőrzés során az igazoltató rendőr valamilyen szabálytalanságot tapasztal, nem fogadja el, ha a sofőr az autókölcsönzőfelelősségére hivatkozik. A KRESZ ugyanis a járművezető felelősségévé teszi, hogy milyen autóval indul el.

A KRESZ szerint a járművezetőnek indulás előtt meg kell bizonyosodnia a biztonsági berendezések állapotáról. Ez nem csak a bérautókra vonatkozik. Minden alkalommal, amikor reggel beül valaki az autójába, ellenőriznie kell a fékek, gumik, a kormány, a világítás és a hatósági jelzések állapotát. Ha bármi hibát tapasztal, nem szabad elindulnia. A felelősség az üzemben tartóé is, hiszen neki meg nem szabad engednie, hogy egy sofőr hibás autóval induljon el.

Ha közúti ellenőrzés során a rendőr valami súlyos műszaki hibát tapasztal és emiatt büntetés jár, akkor bizony meg kell keresni, hogy melyik fél volt ebben az esetben a hibás. A sofőrnek, vagy az autókölcsönzőnek lehetett-e tudomása a problémáról? Ha a bérlő látja, hogy tükörsima a gumi és mégis elindul vele, akkor ő is hibás. A gumi állapota kívülről is jól látható, nem hivatkozhat arra, hogy nem volt tudomása a problémáról. Egy rejtettebb hiba esetén már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ha a túl gyenge fék műszakilag már nem megfelelő, azt nem lehet a bérlő terhére felróni, hiszen nem volt meg az eszköze sem arra, hogy a fék működését ellenőrizni tudja indulás előtt. Ilyen esetben inkább a kölcsönző a felelős, főleg, ha a szerződésbe belefoglalják, hogy az autót kifogástalan állapotban adják át.

Kötelező biztosítás: nem kell a bérautóban csekket bemutatni

Kötelező biztosítással minden autónak rendelkeznie kell, s ezt a hatóság bármikor ellenőrizheti is. Autókölcsönzés során azonban ettől nem kell tartani: a sofőrtől a rendőr nem követelhet semmilyen igazoló dokumentumot, nem kell bemutatni a befizetést igazoló csekket!

Közúti ellenőrzés során a rendőrnek meg kell vizsgálnia, hogy van-e az autón kötelező biztosítás vagy nincs. De ezt nem a sofőrtől kért igazolással végzi el, hanem interneten lekéri az adatokat a központi nyilvántartásból.

Azt viszont a bérautó sofőrjének is tudnia kell, hogy melyik társasággal kötött biztosítást az autókölcsönző cég. Baleset esetén ugyanis meg kell neveznie a biztosítót és a baleseti jegyzőkönyv kitöltése során meg kell adni a biztosítás számát is. Nem árt tehát, ha ezek az adatok mindig rendelkezésre állnak, amikor a bérlő átveszi használatra a frissen kölcsönzött bérautóját.

Myfleet GPS

Autóinkra a Myfleet GPS rendszere vigyáz.


Válaszd ki a kezdő és végdátumot

Keress egy járművet

Add meg a kért adatokat

Foglalás elküldése után várd visszaigazolásunkat