Vajon átverés, vagy valóban lehetséges az olcsó autóbérlés?

Teljesen jogosan tart attól, hogy az autókölcsönzés sokkal magasabb költséget jelent, mint amire eredetileg számít. Vajon létezik egyáltalán az olcsó autóbérlés, vagy átverés az egész, s csak megpróbálják csőbe húzni az alacsonynak tűnő összegekkel?

Az emberek egy része éppen azért idegenkedik az autóbérléstől, mert látják, hogy tervezhetetlenek a kölcsönzés költségei. A végösszeg sokkal magasabb lesz, mint amire számítunk, néha a dupláját kell kifizetni a tervezett összegnek. Ez pedig már elég durva különbség, inkább hagyjuk az egészet és nem érdekel az autóbérlés.

Rossz hírem van: az autókölcsönzők egy része valóban megpróbálja csőbe húzni az ügyfeleit. Egyszerűen nem tud annyiért autót kölcsönözni náluk, amennyiért azt a weblapokon hirdetik. De miért is?

Az első meglepetés az áfa. Lát egy hirdetésben egy alacsonynak tűnő összeget, mondjuk 4990 forintot. Szuper! Annyiért már érdemes elvinni egy napra egy autót. Igen ám, de utána jön az első fekete leves: ez csak a nettó ár, aminek a bruttója máris 6337 forint. A nettó át feltüntetése helyén való, ha valaki kizárólag áfás cégeknek kínálja a szolgáltatását, de az autóbérlést egyre többen inkább a magánszemélyek számára kínálják. Ebben az üzletágban pedig durván etikátlan a nettó árakat feltüntetni, hiszen a vevő nem tudja az áfát visszaigényelni (egyébként nem is törvényes, lakosság számára kötelező a bruttó árak közlése).

Na jó, ezt még lenyeljük, de jön a második pofon. Hány napra kell az autó? Ja, ha egy napra kell, akkor nem ennyi a bérleti díj, hanem legalább 30 százalékkal magasabb. A 4990 forint minimum 3 napos autóbérléstől számítódik, csak ezt sem hirdetik nagy betűkkel a reklámjaikon. De ha Önnek egy napra kell csak az autó egy vidéki útra, akkor nyúlhat jó mélyen a pénztárcájába.

A harmadik költségnövelő tényező a kilométer. Hű, ezen jó sok pénzt le lehet húzni az ügyfélről! A meghirdetett alapdíj legtöbbször csak egészen kicsi futásteljesítmény mellett érvényes. Mondjuk 200 kilométer van benne az árban, ami röhejes. Ennyiből nem jön ki egy vidéki út. Tehát mindenképpen rá kell fizetni kilométerpénzt, amit néha majdnem olyan tarifával számítanak, mintha taxival utazna. Na jó, nem annyiért számolják, de a 30 forintos kilométer-felár az elég gyakori. Ez is igen komoly összegre jön ki.

E három különböző lehúzás mellett már fel sem tűnik, hogy játszanak-e még a kaucióval, a takarítási költségekkel (mondjuk fix 6 ezer forint minden autóbérlés után).

Ehhez képest mi az, amit Ön ügyfélként elvárhat?

Az autóbérlés ára legyen áttekinthető. Ha kiírjuk, hogy ez az autó egy napra ennyibe kerül, akkor arra már ne rakódjon semmilyen más költség. Nálunk egy kis 206-os Peugeot bérautó már 4.750 forintért elvihető egy napra, de még egy Fiat Grande Punto is kölcsönözhető 5.990 forintért. Más költség nincs. Ezek bruttó árak, melyek már az első naptól érvényesek, s nincs felár a kilométerre sem. A fizetendő végösszeg egyszerűen kiszámítható: a napok száma szorozva az autó napi árával. Szerintünk ilyen a valódi olcsó autóbérlés, hangzatos reklámszövegek és rejtett költségnövelés nélkül.

Myfleet GPS

Autóinkra a Myfleet GPS rendszere vigyáz.


Válaszd ki a kezdő és végdátumot

Keress egy járművet

Add meg a kért adatokat

Foglalás elküldése után várd visszaigazolásunkat