Rendőrségi célfotó bérautóval - ki fizeti a bírságot?

Rendőrségi célfotó bérautóval - ki fizeti a bírságot?

Vajon miért nyomjuk sokkal lazábban a gázpedált bérautóban ülve, mint saját kocsit vezetve? Talán azt hisszük, hogy az autóbérlés eltünteti a felelősséget és úgysem nekünk kell kifizetni a gyorshajtásért járó bírságokat. Rossz hír, hogy nem így van, a bírságcsekkek bérautóban ülve is utolérnek!

Az autóbérlésre legtöbbször egészen máshogy tekintünk, mintha a saját autónkat vezetnénk. Ez mintha egy másik világ lenne, ahol nem is érvényesek ugyanazok a szabályok. Bérautóban ülve a járművezetők hajlamosabbak lazábban kezelni a sebességhatárokat és más előírásokat. Sokan úgy érzik, hogy mivel az autó nem az ő nevükön van, ezért a hatóságok sem fogják megtalálni őket probléma esetén. A valóság persze éppen ennek az ellenkezője, mint később látni fogjuk.

Gyorshajtás bérelt autóval

A gyorshajtás Magyarországon az úgynevezett objektív felelősség körébe tartozik. Ez azt jelenti, hogy a rendőrség nem keresi, hogy ki vezette az autót, hanem automatikusan az üzemben tartó nevére postázzák a bírságcsekkeket.

Az autóbérlők egy része valóban szeretne elmenekülni a bírságok megfizetése elől. Úgy gondolják, hogy az objektív felelősség elve miatt a közigazgatási bírság úgyis az autókölcsönzőhöz fut be, de nem most, hanem majd úgy 2-3 hét múlva. Addigra ők már messze lesznek, kauciót nem kell fizetni, bottal üthetjük a nyomukat. A bírságot meg majd lenyeli helyettük valaki. Hát nem így van.

Hiába az objektív felelősség, a tulajdonos, vagy az üzemben tartó ki is tudja menteni magát a büntetés alól. Ehhez nem kell más, mint hitelt érdemlően bizonyítania kell, hogy a kérdéses időben nem ő vezette az autót.

Ki vezette a bérelt autót?

Autóbérlés során a gyorsan hajtó sofőr tehát hiába próbálja menteni magát. A rendőrség valóban az autókölcsönzőnél jelentkezik először, ám a kocsi bérleti szerződése pontosan megmutatja, hogy kinek a kezelésben volt a jármű a célfotó készítésekor. S mivel a bérleti szerződések azt is pontosan meghatározzák, hogy ki vezetheti az autót, a bérlő azzal sem takarózhat, hogy a kérdéses időben másnak engedte át a volánt. A bírságolási folyamat így egy kicsit lassabban megy, de biztosak lehetünk benne, hogy a rendőrség végül minden esetben el fog jutni a tényleges gyorshajtóig.

A külföldi sofőrt is utoléri a hatóság

A gyorshajtásért járó közlekedési bírságot akkor sem lehet megúszni, ha a sofőr nem magyar állampolgár, s csak pár napos látogatását szolgálta az autóbérlés Budapesten. Magyarország tagja annak a nemzetközi együttműködésnek, mely alapján a hatóságok hozzáférnek egymás adatbázisaihoz. Korábban ügyészségi jóváhagyás kellett ahhoz, hogy az adatokat a másik ország hatóságai megkaphassák. Ez 2015-től jelentősen egyszerűsödött, hiszen gyakorlatilag 32 ország lát bele bármelyik másik adatbázisába és tudja lekérdezni egy-egy vétkes autós adatait.

Ha egy külföldi állampolgár közlekedési szabálysértést követ el Magyarországon, akkor tehát hamarosan otthoni címére érkezik meg a bírságról szóló csekk. Azt fontos tudni, hogy az eljárás rendjét, a fellebbezést, vagy a befizetés elmulasztásának a következményeit ilyenkor nem a magyar, hanem a másik ország szabályai határozzák meg.

Fontos tehát, hogy autóbérlés sorén is mindig körültekintően tartsuk be a közlekedési szabályokat, kiemelkedően ügyeljünk például a gyorshajtás elkerülésére. A bírságcsekk így is, úgy is megérkezik, nem érdemes kockáztatni!

Myfleet GPS

Autóinkra a Myfleet GPS rendszere vigyáz.


Válaszd ki a kezdő és végdátumot

Keress egy járművet

Add meg a kért adatokat

Foglalás elküldése után várd visszaigazolásunkat