Saját kocsi vagy az autókölcsönzés a jobb?

Saját kocsi vagy az autókölcsönzés a jobb?

Az autókölcsönzésről még mindig az sokak véleménye, hogy túl sokba kerül, ezért inkább nem is próbálják ki. De vajon mennyire drága valójában az autókölcsönzés, mennyivel kerül többe, mint egy saját autó fenntartása?

Az Olcsó Autóbérlés irodájában – és már két helyen Budapesten a belvárosban is – egy kiskategóriás autó már napi 4990 forintért bérelhető kaució és extra kilométerdíj nélkül. Egy ilyen autó – például egy 1200 köbcentis benzinmotorral szerelt Opel Corsa C – a használtautó-piacon egymillió forint körül kapható. Vegyük meg ezt az autót, majd használjuk három évig és adjuk el. Ugyanebből a típusból a három évvel idősebbek már 600 ezer körül megvásárolhatók, a 3 év alatt tehát 400 ezer forintot költünk az autó tulajdonlására.

Mennyibe kerül a saját autó fenntartása?

Az autó megszerzésének önmagában is jelentős költségei vannak. Átírási díj 24.750 forint, forgalmi engedély és törzskönyv díja 6-6 ezer forint, eredetvizsgálat ára 17 ezer forint. Ezek az egyszeri költségek.

A 3 év alatt lesz valószínűleg két műszaki vizsga is. Tegyük fel, hogy kevés dolgot kell kicserélni, így a műszaki önmagában 30 ezer forintból kijön. A 3 évre ez 60 ezer forint.

Jönnek a rendszeres költségek. Kötni kell egy biztosítást, ennek éves díját számoljuk 40 ezer forintra. Az a 3 évre 120 ezer forint. A súlyadó – valójában ma már teljesítményadó – egy ilyen korú autónál elég alacsony, évi 12.650 forint lesz, azaz 3 évre 37.950 forint. Kössünk egy CASCO biztosítást is, hiszen a bérautón is van. Egy egyszerű, ám elég jó védelmet adó CASCO lopásra, törésre, elemi kárra erre az autóra már évi 15 ezer forinttól elérhető. A teljes díj tehát 45 ezer forint a három évre.

Költeni kell a felszerelésre, javításra, gumira is. Egy garnitúra abroncsot biztosan cserélni fogunk, mondjuk egy olcsóbb téli gumi kerül a kocsira, legyen az ára 60 ezer forint. A kisebb karbantartások ára legyen havonta 5 ezer forint (mosás, ablakmosó, fagyálló), s a kisebb javításokra is költsünk további havi 5 ezer forintot (égőcsere, ablaktörlő lapát, gyertya, ékszíj stb.). Évente biztosan lesz legalább egy nagyobb javítás is, amire akkor majd el kell költeni 50 ezer forintot. Tervezz be egy olajcserét is, az további 25 ezer forintot emel a költségeken.

A három évnyi gondtalan saját autós közlekedés ára ezzel a 10 éves, kis kategóriás Opellel összesen 1.311.700 forint, azaz kerekítve több mint havi 36 ezer forint.

A kérdés már csak az, hogy havonta mennyit használod az autót?

Mikor éri meg az autókölcsönzés?

Aki naponta autózik, ezzel jár munkába, viszi a gyerekeket iskolába, bevásárol, annak nem drágább az autó fenntartása, mint az autókölcsönzés. De akinek ritkán kell az autó, annak már nem éri meg a saját kocsi fenntartása. Hiszen láthatod: még egy ilyen olcsó kiskocsi fenntartása is elvisz havi 36 ezer forintot – és akkor még egy fillért sem költöttél ám üzemanyagra!

Ha csak minden harmadik nap használod az autót, akkor 10 használati nappal számolva 3600 forint a napi használati költséged. Alig egy kicsivel alacsonyabb, mint az autókölcsönzés 4990 forintos díja.

Aki keveset használja az autóját, szinte csak alkalmi jelleggel, annak ma már felesleges autót vásárolnia. A legnagyobb veszteség, ha a magas költséget jelentő autó ott áll az utcán, kitével az időjárásnak, jégverésnek, utcai koccanásoknak, kivédhetetlen parkolói sérüléseknek.

Az autókölcsönzés ma már nem luxus. Az Olcsó Autóbérlés árai annyira alacsonyak, hogy az autókölcsönzés valós alternatívát jelent a saját autó fenntartásához képest is. Érdemes kipróbálni, s vásárlás helyett inkább az autókölcsönzésre alapozni a közlekedést.

Myfleet GPS

Autóinkra a Myfleet GPS rendszere vigyáz.


Válaszd ki a kezdő és végdátumot

Keress egy járművet

Add meg a kért adatokat

Foglalás elküldése után várd visszaigazolásunkat